Спецпроєкти

Не тільки глінтвейн. Рецепти гарячих алкогольних коктейлів на холодний сезон


Зігрітися в холодну погоду й збадьоритися після переохолодження. Здається, саме такими були причини виникнення гарячих коктейлів. Але всі ці гроги, пунші та глінтвейни якось через роки стали святковими напоями, вони допомагають створювати атмосферу свята ще на етапі їхнього приготування. Як так сталося, і головне чи не втратили ми рецепти оригінальних зігріваючих коктейлів? Про все це читайте в цьому матеріалі.

Звісно, можна було б розпочати з глінтвейну, але ви тоді такі: «А, ну все зрозуміло, я що, глінтвейн варити не вмію», – і закрили вкладку. Тому починаємо добірку з Нормандії. 

Нормандський чай

Чомусь дощову погоду приписують переважно Лондону, проте з іншої сторони Ла-Маншу не менш сиро й прохолодно три пори року поспіль. Нормандія славиться яблучними плантаціями, молочною промисловістю, вона цікава своєю історією. Звідси родом сир камамбер.

Проте зараз північний захід Франції цікавить нас як батьківщина нормандського чаю. Це такий гарячий алкогольний коктейль на основі чаю. Він насичений, п’янкий і яблучний. Його смак та аромат добре підійде, щоб нарешті прочитати 199 повідомлень у вайбер-чатах: подужати всі рекламні пропозиції, акції, вітання з іменинами та добратися до листівок із нагоди яблучного спасу.

нормандський чай

Інгредієнти:

  • 100 мл чаю ерл грей;
  • 1 яблуко;
  • 80 г кальвадосу;
  • світлий какао-лікер de Kuyper;
  • 3-5 бутончиків гвоздики;
  • паличка кориці.

Спочатку треба заварити чай. Поки він настоюється, варто взяти третину яблука, порізати кубиками. Потім яблуко, паличку кориці та гвоздику покласти у склянку. Залити кальвадос та какао-лікер. Насамкінець додати гарячий чай.

Матиме чудовий вигляд у склянці для ірландської кави.

Кава корето

Прямуємо в Італію, тут люблять каву. І один із варіантів гарячих алкогольних напоїв, популярних на півночі Італії – кава корето – дослівно перекладається як приправлена кава. І це еспресо з додаванням граппи. 

Іноді трапляються варіанти із самбукою або бренді, але традиційно використовували саме граппу – це міцний спиртний напій. Ніби самогонка, тільки настояна на виноградних вичавках, а не бурячанка.

кава корето

Інгредієнти:

  • 50 мл води;
  • 2 чайні ложки кави;
  • 1 столова ложка граппи.

Отже, готуємо стандартну порцію еспресо. Беремо виноградну горілку та столову ложку доливаємо до еспресо. Кава корето готова.

Подають корето зазвичай у маленьких чашечках для еспресо. В Іспанії існує аналогічний напій, відомий як карахільйо, а в Швеції та Норвегії карськ. У нашому ж Франківську традиційно доливають до чорної кави Прикарпатський бальзам.

итальянский горячий коктейли

Слабувато? «Транкіло», – сказали високо в горах і пішли в міцності вище. Взяли кавоварку моко (вона ж гейзерна кавоварка) та налили в неї граппи замість води в нижній відсік. Щоб кава заварювалася на виноградній горілці. Якщо будете пробувати, важливо зробити мінімальний вогонь для приготування цього гарячого алкогольного коктейлю.

Кажуть, такий спосіб приготування придумали італійські військові, яким треба було нести вахту на високогір’ї. І зігріває, і бадьорить максимально.

Мисливський привіт

Далі пропонуємо перенестися в Німеччину. Тут є такий цікавий лікер «Єгермейстер», історія якого починалася у 1934 як історія лікарського засобу для покращення травлення. З ним із трьох лише компонентів можна приготувати мисливський напій.

Підійде, якщо: хочеться чогось кисленького, але не дуже; ароматного, але не приторного; алкогольного, але не шкідливого. Словом, коли «чогось хочу, а чого не знаю».

гарячий коктейль з Єгерем

Інгредієнти цього гарячого напою:

  • 250 г журавлиного морсу;
  • 50 г «Єгермейстеру»;
  • 2 скибки лимона.

У каструлю наливаємо морс, кладемо шматочки лимона, нагріваємо. Насамкінець додаємо лікер і переливаємо в чашку. Поки чашка гаряча, можна гріти руки об цей мисливський напій.

Якщо вам ліньки готувати морс із журавлини, можна замінити його на яблучно-журавлинний сік у пакеті. Але пригадайте, що це чи не єдина ягода, яка зберігається у свіжому вигляді від урожаю до урожаю та ще й без втрат вітамінів та інших поживних речовин. 

Не покидаємо все ще Німеччину й переходимо до іншого алкогольного напою, що зігріває. Glühwein –  це гра слів: вино, яке світиться, або щасливе вино. І так, Німеччина претендує на те, щоб називатися батьківщиною цього напою.

глінтвейн види

Глінтвейни

Одразу з’ясуємо. Вино має бути сухим. Це аксіома. А далі вибирайте: червоне чи біле? Якщо червоне, то ідеально поєднується з апельсинами, із цедрою цитрусових, навіть із грейпфрутом можна. А біле краще з яблуками або із цедрою цитрусових. І це вже не аксіома, проте порада з досвіду… Просто червоне вино переб’є аромат яблук. А в білому він розкривається як треба.

Якщо хочеться солодшого, можна додати мед, коричневий цукор чи навіть смородиновий джем. А якщо міцнішого, можна додати «Бехеровки», як це роблять для чеського глінтвейну або коньяку, як для глінтвейну Кардинал. Цікаво? Тоді кожен рецепт глінтвейну розглянемо по черзі.

Класичний глінтвейн

Що робити, щоб приготувати глінтвейн? Усі знають – нічого складного. Але диявол у деталях. А саме в кількості та наборі приправ, які варто покласти до каструлі. 

Інгредієнти:

  • пляшка червоного сухого;
  • 1 апельсин;
  • паличка кориці;
  • 8-10 бутонів гвоздики;
  • 5-7 горошин чорного перцю;
  • зірочка бодяну;
  • дрібка мускатного горіха;
  • цедра лимона (можна сушеної шматочками);
  • дрібка кардамону;
  • 5-7 горошин коріандру (плоди);
  • мед або цукор на смак;
  • можна кілька лусочок імбиру.

Все до каструлі. Маленький вогонь. Накрити кришкою й довести до кипіння, проте відразу вимкнути. Дати трохи настоятися. Дуже просто. Але. Якщо знехтувати хоча б однією з приправ, напій вийде не такий насичений, трохи неповний. І можна навіть пожалкувати, що полінувалися зібрати повний букет ароматів.

Смакує найкраще в компанії коханої людини, але це не точно. Так само добре смакує в компанії друзів, родичів.

Чеський глінтвейн

Змінюємо геолокацію та прямуємо до Праги, наприклад. Тут до глінтвейну не додають так багато приправ. Зі спецій можна зупинитися на кориці, та й усе. Варто взяти якийсь ароматний мед. Лимон або лайм.

горячие алкогольнын напитки

А от з алкоголю:

  • сухе червоне вино;
  • «Бехеровка».

Пропорція. Краще за все взяти з розрахунку на 1 пляшку вина 300 мл класичної «Бехеровки». Це такий канонічний чеський лікер на основі міксу 20 трав і спецій. Їх замочують у нейтральному спирті, який згодом перемішують із водою та цукром і витримують від двох до трьох тижнів у дубових бочках.

Отже, за аромат у цьому варіанті глінтвейну відповідатиме саме лікер на травах. Тому рецепт видається простішим у підготовці. Погодьтеся, не завжди хочеться ретельно й довго вибирати приправи для гарячого коктейлю в супермаркеті. Чеський глінтвейн найкраще підійде на веселі свята у великій компанії.

Білий глінтвейн

Гарячий алкогольний коктейль для шанувальників білого вина. У нас є купа неординарних підказок, але почнімо з класичного білого глінтвейну.

белый глинтвейн

Інгредієнти:

  • пляшка білого сухого;
  • 1 апельсин, 1 груша або 1 яблуко;
  • паличка кориці;
  • 8-10 бутонів гвоздики;
  • ваніль.

Спосіб приготування білого глінтвейну не відрізняється від класичного. Скласти в каструлю, нагріти, але не кип’ятити, дати постояти 12 хв і розливати гарячим. 

Можна, звісно ж, скласти такий самий пряний букет ароматів, який ми перераховували в класичному глінтвейні вище. За умови, якщо вам подобаються глибокі насичені аромати, але не подобається червоне вино. 

А можна поекспериментувати. Оскільки біле вино природно має менш виражений аромат, то додавати до нього можна тонші нотки. 

Наприклад, лемонграс. Він чудово розкривається в білому глінтвейні. Якщо хочеться дуже лимонного гарячого напою, то можна взяти тільки лимон, лемонграс, кардамон. Щоб гарячий коктейль став міцнішим, варто додати «Лімончелло».

Спробуйте якось додати до білого вина пакетик ромашкового чаю. Цей запах неможливо ні з чим сплутати, пахнути буде як у бабусі на кухні. Тоді не варто класти апельсин, краще пасуватиме цедра лимона. Такий глінтвейн підійде для перегляду старого та наївного кіно, наприклад «Сніданок у Тіффані», для розбору старих фотографій із сімейного архіву.

Глінтвейн Кардинал

Про цей рецепт глінтвейну ми дізналися, коли довелося «рятувати» несмачне вино. До речі, одна з версій походження глінтвейну саме така: якогось року сонця було недостатньо, урожай винограду мав низьку якість, вино не виграло як треба. І нібито шинкар придумав зварити в цьому кислому, невиграному напої, який ніхто не купує, ароматні фрукти та спеції. І новий гарячий коктейль зробив бум продажів. Чи була то Італія, Іспанія чи Німеччина, хто ж уже розбереться через сторіччя. Але краще хай вам трапляються хороші вина.

гарячий коктейль

Рецепт глінтвейну Картинал. Почнемо з інгредієнтів:

  • пляшка червоного вина;
  • 100 мл коньяку;
  • 200 мл яблучного соку;
  • 1-2 яблука;
  • 150 г смородинового джему;
  • кориця;
  • бодян;
  • апельсинова цедра.

Глінтвейн Кардинал краще процідити через стрейнер або ситечко для чаю. Бо смородинове варення, знаєте, ще та забавка. Секретів приготування глінтвейну більше не маємо. Є тільки ще одна ідея подачі. Можна глінтвейн наливати в заварник, а заварник знизу підігрівати свічкою. Але треба бути обережним, бо не всі заварники підходять. Особливо не варто експериментувати зі скляними.

Пунш гарячий коктейль

Ця добірка гарячих алкогольних напоїв була б неповна без гарячого пуншу. Так, так. Він не тільки холодний із фруктами та шампанським. Погнали в Індію за класичним пуншем. 

Якщо ви думаєте, що пунш – це класичний британський напій, як думали ми, то ви теж помиляєтеся. Пунш – це індійський гарячий напій, що складається з 5 інгредієнтів. І в перекладі з хінді paantsch – це «п’ять». І тільки у XVII столітті напій завезли в Англію.

пунш

Інгредієнти:

  • 300 мл рому;
  • 400 мл чаю;
  • 200 г цукру (або меду);
  • 100 мл лимонного соку
  • кардамон;
  • коріандр;
  • імбир;
  • кориця.

Цікаво, що заварювати варто спочатку чай з усіма спеціями, а насамкінець додати ром. На відміну від глінтвейну, пунш можна закип’ятити й дати йому настоятися. І тільки після того, як мине 4-7 хв, процідити та додати ром.

Це найбільша добірка гарячих алкогольних коктейлів, яку нам доводилося складати. Сподіваємось, ви знайшли тут свій гарячий коктейль. Ми розповіли чимало лайфгаків. Залишилося тільки нагадати, що алкоголь варто споживати відповідально. Прибухнув – за кермо не сідай. 

Раніше ми писали, як пережити осінь та як вибрати вино й не облажатися.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь