Спецпроєкти

Міксологія навпаки: 17 (стрьомних) алкогольних коктейлів нашої молодості


Згадаймо молодість? Деякі представники старшого покоління схильні ідеалізувати життя в СРСР, перманентно докучаючи нам розповідями про те, як все було добре. Ми таким похвалитися не можемо, адже наше дитинство припало на важкі часи й тільки «Золотий Гусак» і комп’ютерні ігри рятували від сірих буднів.

Але пізніше ми пізнали дивний світ зміненої свідомості (так, світ доступного алкоголю), і тепер він буде нас переслідувати до кінця наших днів. Ми почали робити коктейлі ще до того, як дізналися слова «коктейль» і «міксологія». І якщо герої американських комедій підробляли водійські права, щоб випити пива, перед нами був відкритий весь ринок порівняно дешевої алкашки, яка (прямо за заповітами Венедикта Єрофєєва) змішувалася в божевільні коктейлі. Проблем з тим, щоб купити алкоголь, у нашого покоління не було.

Як робити коктейлі

Редакція bit.ua вирішила згадати мало не всі напої та коктейлі – знакові мікси нашої бунтівної молодості, після яких можна вижити, але пити все одно небажано. Хоча живемо один раз, вирішуйте самі.

Примітка. Якщо ви хотіли приготувати смачні коктейлі вдома, то цей матеріал не про це. Ми ностальгуємо, чи що. Почнемо з класики.

«Повноліття»: горілка, коньяк, пиво, слабоалкоголка, сік

Це посвячення в дорослий світ здавалося непереборною перешкодою («секрет лише в тому, що ми всі діти», як співала одна хороша виконавиця). Навряд чи ми могли змішати ці коктейлі вдома, хіба що батьки поїхали на дачу. Від запаху нудило, дивитися на те, як його робити, неможливо, а фізика невблаганно била під дих: горілка падала на дно півлітрової склянки й була найнеприємнішим сюрпризом. Пізніше ми зрозуміли, що випити коктейль – ніщо в порівнянні з дорослими проблемами, але дух наївності, дитячих мрій і фантазій витає навколо цього келиха досі.

«Північне сяйво»: горілка, ігристе вино

«Ха-ха, клессік», – говорить котик-мем. «О боже, навіщо я це зробив», – думаємо ми на ранок.

Цей коктейль найбільш куражний, придуманий спеціально для вечірок і допомагає розслабитися навіть найбільш сором’язливим. Він, мабуть, увійшов би в ТОП «красиві коктейлі», якби ми його складали. Такий мікс неминуче робить людей більш товариськими, розв’язує мову та дістає прямо до глибин душі. Але залишає одне невирішене питання: чи жива на Землі людина, яку потім не вивертало навиворіт після даної гримучої суміші?

Коктейлі безалкогольні в блендері

Не питайте, чому в блендері. І згадаємо його не тому, що він унікально смачний. А тому, що можемо. І безалкогольні коктейлі вдома ми робили вкрай рідко. Погодьтеся, якщо можна алкогольні, то навіщо робити безалкогольні.

Це зараз ми вже робимо освіжаючі безалкогольні коктейлі з огірком, а не тільки з м’ятою, лаймом і полуницею. А якихось 20 років тому класти в стакан блендера лід, якусь зелень, овочі і фрукти або заливати це водою здавалося маренням. А ось змішати три газовані води – ні.

«Безалкогольний-імпортний»: «Фанта», «Спрайт, «Кока-кола» (або «Байкал»)

У дитинстві нам говорили про шкоду «солодкої води» та про те, що набагато корисніше випити бабусин компот. Але заборонений плід такий солодкий, на відміну від цього коктейлю. Від його смаку зводило обличчя, він кожною крапелькою шепотів нам «не треба змішувати». Шкода, що в той час ніхто так і не декодив послання міксу «Коли», «Фанти» і «Спрайту».

Коктейлі алкогольні

«Є*ля в сараї»: горілка і кип’ячена вода 1:1

Не всім пощастило народитися і жити в селі, тому для багатьох коїтус в сараї існував на рівні образу з пісень групи «Сектор Газа» і втілювався в життя у вигляді цієї чудової комбінації. А незаймані уми, страждаючи від випитого, сумнівалися: чи дійсно після сексу такі погані відчуття? І якщо так, то чому всі так прагнуть ним зайнятися. Адже печіння в животі та горлі, нудота, гальмування розумових процесів і відсутність концентрації – такий собі набір бажаних симптомів.

«Швидке причастя»: кагор + мінералка

Ми були впевнені, що цей коктейль приготований з Божою поміччю, а його смак виховував смиренність, честь і підштовхував до покаяння. Ніхто не розумів, чому це варто пити, але атеїстичний дух ще не засів так міцно, і хтось наївно покладався на благословення і прощення.

Також, купуючи інгредієнти, ми зустрічали схвальні погляди бабусь. Добре, що вони не знали всієї правди, яку ввібрали тільки килими на стінах дач і квартир, тимчасово залишених без своїх господарів.

«Пино»: пиво, вино 1:1

Цей мікс продовжує лінійку класичних коктейлів. Його інгредієнти вступають в езотеричний зв’язок між собою, нагороджуючи ментального мандрівника п’янкою легкістю вина та розслаблюючим ефектом пива. Ним можна пригостити кохану дівчину, друга або тещу. Дивовижна знахідка для душі компанії, хоча і не найсмачніша.

«Солодкар»: коньяк + чай з медом

Цей коктейль можна було набирати в термос і насолоджуватися ним в будь-яких умовах. Втім, як і будь-яким іншим із цього списку, але присутність чаю хоч якось легітимувала появу такого напою в термочашці знайомого «масовика-витівника».

За цей коктейль не соромно, а на загальному тлі він і зовсім виглядає елітарним. Це відмінні ліки, антистрес і просто приємна компанія на вечір. Рекомендуємо.

«Білий шум»: набирати в шприц спирт і вводити в стаканчик з енергетиком

Приємно усвідомлювати, що, будучи в курсі цього рецепта, ти все ще живеш на цій планеті. Ще приємніше, що люди, яким ти змішував подібні мікси, також залишилися живі (і ніхто з вас не мотає строк). Взагалі з висоти прожитого досвіду можна зрозуміти (але складно прийняти) те, чого ми хотіли досягти такими коктейлями. Тим більше що «Білий шум» для декого став передвісником наркотичного тріпу, коли розумієш, що життя – занадто офігенна штука. Але це вже зовсім інша (сумна) історія.

Молочні коктейлі

Хоча в їхньому складі молочні продукти, але ми молодість згадуємо, а не дитинство! Тому, починаємо, чого тягнути. Погодьтеся, чудові коктейлі з молока.

«Місто Лева»: «Старий Ринок» з молоком

Якщо бальзам «9 сил» не запивали і не закушували, щоб не упустити лікувальний ефект, то лікер «Старий Ринок» відмінно розбавлявся молоком і розкривався (кожен раз) з нових сторін.

Інакше розкривалися і наші можливості – як тіла, так і розуму. Ми блукали вулицями у пошуках пригод, міркували про буття і плуталися в астралі підсвідомості, спотикаючись на кожному кроці, але робили це по-львівськи елегантно, з ледь відчутною манірністю і почуттям такту. Завдяки цьому коктейлю ми розуміли, що ніщо не варте зухвалих переживань і суєти. Найбільш філософський коктейль з нашого списку.

«Гурме»: горілка + згущене молоко (плачевні результати)

Про цей коктейль докладніше можуть розповісти наші батьки, адже, за легендою, СРСР відвідав якийсь ірландець, побачив, що п’ють місцеві, повернувся додому і назвав це «Бейліс». Адже тільки у нас могли придумати такі молочні коктейлі.

«Гурме» – одне з кращих спогадів юності. Його смак повторює відчуття від поцілунку перше кохання: солодкий, п’янкий, трохи віддає спиртом, але такий бажаний. Ми напивалися і цілувались за школою, не думаючи про підлість, брехню і зраду, випромінюючи найчистіший романтичний зв’язок в життя.

«Прохолодний»: портвейн «777», морозиво

Прогулянка після уроків – вихід у відкритий космос. Ми ще не в юрисдикції батьків, а вчителі вже не стежать так пильно. Тітка Іра із сусіднього гастрономчика з хитромудрою посмішкою і легкою заздрістю продасть портвейн, але буде спантеличена покупкою морозива. І тільки через роки ми дізнаємося про каву-гляссе, але тоді нами рухало просто бажання освіжитися.

Ефективні коктейлі для схуднення

Коли ми чуємо це словосполучення, то згадуємо відразу весь цей набір. Саме так повинні виглядати коктейлі для схуднення в домашніх умовах. Не інакше. Адже після такого на ранок навіть чути про їжу не хочеться. Не те щоб мати можливість поїсти.

«Десант» темне + глід. Без назви

Назвою цього коктейлю могли б поділитися люди, які його пили. Якби вижили.

Складно уявити життєві проблеми, які змусили людину скласти таку гримучу суміш. Хоча, якщо з’єднати дві заборонені до вживання речовини, можливо, вони дадуть позитивний результат? Шкода, ми не дізнаємося відповіді, оскільки про тих, хто вживав цей радикальний напій, скоріше ходили легенди, але вживу їх ніхто не бачив.

«Жоско»: ром-кола «Оболонь» + горілка

Якщо риба шукає, де глибше, то ми в юності шукали, де дешевше. І однією з правильних відповідей на це запитання став коктейль «Жоскен». Звичайно, він називався по-різному, але вбивав завжди однаково. Від нього дико боліла голова, як ніби ти випив динаміт, і він вибухне в твоїй голові завтра вранці, відразу після пробудження. На другий день хотілося померти, вбивати, відрізати собі голову – аби на секунду відчути себе краще. Але ні, плата за безтурботний вечір була занадто велика. На щастя, ми могли її собі дозволити, і в п’ятницю знову підмішували горілку в склянку з рідиною з запахом дуже поганий коли.

«Ліки»: спирт + лимонад «Буратіно»

Достовірно невідомо, звідки в середовищі пияк взялася фраза «хай буде за ліки», але мова йшла точно не про цей інфернальний коктейль. «Ліки» як мікс доводилося пити в найскладніших ситуаціях, і не від хорошого життя його винайшли. Звичайно, хотілося б просто випити горілочки з яблучним соком, «Кока-колою» або хоча б з «Чамбо», але хтось приносив спирт, а грошей вистачало лише на лимонад «Буратіно». Навіщо його пили? Він був несмачний, мерзенний, огидний і страшний. Але як тільки він починав діяти, проблеми зникали, а світ ставав смішним і не вартим нашої пильної уваги – в ці моменти наш розум цікавився набагато більш психоделічними речами.

Просто додай горілки: «Юпі» + горілка

На жаль, подібні хімічні порошки вийшли з моди, й сучасні діти не знайомі з тієї магією. Ти насипаєш кольоровий порошок у склянку (трилітровий бутель, якщо завгодно), додаєш води і стаєш середньовічним алхіміком. «Юпі» був чудовим на смак, симпатичним на вигляд і неймовірним по суті. Правда, знаходилися розумники, які вважали, що, купивши «Юпі» за тридцять копійок, можна таким чином заощадити на запивоні. Ні, ні і ще раз ні – завдяки таким «новаторам» ми просто напивалися солодкою горілкою. Хоча варто визнати, таке алкогольне різномаїття радувало свідомість і ненадовго заспокоювало перманентну тягу до експериментів.

«Посвята першокурсників»: горілка + чорний чай

Студентство – справжня Belle Epoque . І не тільки через приємний перехід від дитинства до дорослого життя, але завдяки гуртожитковій школі життя. Навіть якщо ви жили з батьками, то алкогольної посвяти в першокурсники вам було не минути. І що найцікавіше: на таких пиятиках досвідчені шкільні алкаші були одними з найбільш адекватних учасників. А ось золоті медалістки й діти з глибоко віруючих сімей, яким, ймовірно, вперше так сильно зривало запобіжник, витворяли таке, що залишається в пам’яті на все життя.

«Барбариска»: слабоалкоголка, вишнева наливка, «Чернігівське» максимум

Цей коктейль знаходиться на останньому місці не тільки через своій надзвичайний ефект, а й завдяки складності підбору цензурних епітетів для його характеристики. Але ж все так добре починалося.

Напій неймовірно підступний. Тут немає відразливої горілки або коньяку, навіть спирту. Тому мікс спочатку сприймається як слабоалкогольний коктейль заводу «Оболонь». Але з кожним ковтком наслідки стрімко неслися до нас ураганом з околиці планети. Це торнадо вже було за крок від нас в той момент, коли нам здавалося «та я зовсім не п’яний, може, зовсім трохи». Далі в гру вступали інгредієнти, які вже утворили всередині сепаратистське угрупування, яке раз у раз намовляла нещасна свідомість раз і назавжди відокремитися від тлінного тіла.

Тільки лише Хантеру Томпсону в «Страху й огиді в Лас-Вегасі» трохи вдалося передати рівень божевільного «барбарисового» тріпу та пояснити, як діє цей коктейль. Якби людина винайшла машину часу, то першим ділом варто повернутися в той липневий вечір і не дати нікому випити «барбариски». Адже цей напій може знайти Кім Чен Ин. І тоді планету вже не врятувати.

Тепер ви знаєте, як робити коктейлі. А якщо ви зумер, то смачні коктейлі вдома – це не про молодість.

Думаємо, що і це наше відео ви заціните:

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь