Спецпроєкти

Коли здається, що лікування шкодить: що таке ефект ноцебо та наскільки він небезпечний


Деякі люди стверджують, що мають негативні симптоми від лікування, навіть якщо препарат або процедура не спричиняють організму ніякої шкоди. Це явище називається ефектом ноцебо

У матеріалі розповідаємо, чому на виникнення феномену впливають лікарі та  як із ним впоратися. 

Що це таке

Цей феномен є зворотним боком феномену плацебо – уявної користи та позитивного результату від вживання інертних речовин.

Термін був введений лікарем Волтером Кеннеді 1961 року. У своєму дослідженні він розповідає, що психологічна реакція людини може спричиняти й  фізіологічні зміни в організмі. Наприклад, очікування болю може спричиняти занепокоєння, що запускає вивільнення холецистокініну (пептидного гормону) та сприяє виникненню відчуття болю.

Ноцебо може супроводжуватися такими симптомами:

  • нудота;
  • болі в шлунку;
  • свербіж;
  • здуття живота;
  • депресія;
  • проблеми зі сном;
  • втрату апетиту; 
  • порушення сексуальної функції;
  • важка гіпотонія.

Чому це відбувається

Причинами виникнення ефекту можуть бути:

  • негативний досвід спілкування з лікарями;
  • хибні/комерційні діагнози;
  • соціальне моделювання (реакція на лікування інших);
  • стрес;
  • підвищений рівень тривожности.

Деякі дослідження показують, що виникнення ефекту зумовлено генетично. 

Оскільки під час лікування людина очікує негативних наслідків, звичайні повсякденні симптоми – сенсорні зміни чи зміни настрою, втома – можуть здаватися критичними.

На посилення ефекту впливає і те, як лікарі та медсестри говорять про наслідки лікування. Неоднозначні висловлювання, технічний жаргон, підкреслення негативу провокують тривогу у пацієнта. Тривогу може спричиняти навіть повідомлення про введення препарату. 

Люди, які мали негативні побічні ефекти в минулому від подібних процедур, можуть очікувати, що подальше лікування буде складним. Це підтверджує дослідження. Деяким респондентам сказали, що тест на гнучкість може спричинити біль, іншим такого не говорили. Після тесту виявилося, що перша група відчувала значно вищий рівень болю.

Формування очікувань відіграє важливу роль у мінімізації побічних ефектів. Наприклад, зазвичай лікарі попереджають пацієнтів про хворобливий характер майбутньої процедури. Однак нижчі показники болю виникають, якщо лікар наголошує на позитивному впливі ін’єкції, а не на болісному. 

Той факт, що ефект ноцебо спричиняє негативні результати, може вплинути на відповідність лікуванню та відмову від досліджень. Люди можуть припинити лікування, якщо мають неприємні відчуття. 

Якщо пацієнт вважає, що медичний працівник не розуміє або не вірить йому, це може спричинити дистрес та зменшити фізіологічний ефект від лікування.

Дослідження свідчить, що на очікування ефективности лікування впливає навіть вартість ліків.

Клінічне лікування може спричиняти ефект ноцебо і ненавмисно. Через обмежений час консультації лікарі кажуть про лікування стисло та роблять акцент на можливих побічних ефектах.

Чи можна уникнути ефекту ноцебо?

Ефект ноцебо справді серйозно впливає на почуття людей, тому медичним працівникам варто бути обережними в комунікації з пацієнтами.

Дослідники стверджують, що явище спричиняє етичну проблему. Інформувати пацієнтів про лікування потрібно, та спосіб повідомлення про потенційну шкоду може спровокувати додаткову шкоду, що порушує етичний принцип лікаря «Primum non nocere» («Не нашкодь»).

Американські лікарі у своєму досліджені радять колегам використовувати у спілкуванні метод «обрамлення». Спілкуючись з пацієнтом, варто робити акцент на відсотку пацієнтів, яким допомагає лікування та які не мають побічних ефектів.

Спеціалісти пропонують також посилювати акцент на здатності пацієнтів справлятися з легкими симптомами. У деяких випадках навіть дозволена дезінформація: пацієнт погоджується не отримувати інформацію про легкі або тимчасові несприятливі наслідки.

Варто акцентувати на перевагах лікування, а не на негативних наслідках. Важливо створювати довірче та емпатичне спілкування, пропонувати індивідуальне лікування та докладно розповідати пацієнтам про схему лікування.

Пацієнти зі свого боку для мінімізації ефекту ноцебо можуть ставити додаткові питання, мати можливість отримати розширену інформацію і спробувати зосередитися на позитивних результатах.

У формуванні феномену велику роль відіграє спеціаліст, до якого ви звернулись. А про ознаки, які ставлять під сумнів компетентність вашого лікаря, можете прочитати ось тут.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь