Спецпроєкти

Дослідження: самотність впливає на роботу головного мозку на біологічному рівні


Канадські вчені визначили вплив тривалої самотности на роботу мозку. Для цього вони вивчили дані 40 тисяч пацієнтів з відкритого британського Біобанку.

Про це повідомляє Big Think з посиланням на науковий журнал Nature Communications.

Дослідники отримали доступ до МРТ-знімків мозку добровольців і анкет з їхньою психологічною самооцінкою.
На основі цих даних учені сформували дві групи. У першу увійшли люди, які почуваються самотніми, а в другу – ті, хто себе такими не вважають. Мозок добровольців з першої групи, як виявилося, виглядає і працює інакше.

Найбільше мозок самотніх людей відрізняється обсягом сірої речовини головного мозку. Особливо це було помітно в мережі пасивного режиму роботи. Учені вважають, що ця область відповідає за спогади, творче самовираження і уяву. Мережа пасивного режиму роботи вмикається, коли люди згадують минуле, прораховують майбутнє і розмірковують про гіпотетичне в сьогоденні.

Дослідники вважають, що це пов’язане з тим, що самотні люди використовують свою уяву і спогади, щоб впоратися із соціальною ізоляцією. Наприклад, спілкуються з домашніми тваринами або по-справжньому закохуються в героя серіалу

Крім того, вчені встановили, що у самотніх людей функціональні звязки між ділянками всередині мережі пасивного режиму роботи міцніше, ніж в будь-якій іншій мережі. Також соціальна ізоляція виявилася пов’язана з цілісністю зводу головного мозку. Це дозволяє людям представляти в своїй уяві дуже докладні і багаті картини.

Дослідники вважають, що їх робота допоможе в лікуванні хвороб, які провокує самотність. Це стан, наприклад, пов’язано з більш високим ризиком деменції і когнітивних проблем в літньому віці.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь