Спецпроєкти

Право на доступ до інтернету та електронне урядування: чому Естонія одна з найтехнологічніших країн світу?


В Естонії доступ до мережі Інтернет визнано базовим правом людини на рівні конституції. За рівнем розвинености інтернет-послуг це одна з найпрогресивніших країн не лише в Європі, а й у світі – понад 88% естонців залучені до активного користування інтернет-послугами.

Раптом ви не в курсі, але звична нам програма Skype народжена в Естонії. Ті ж таки естонці першими вигадали сплачувати через мобільний додаток безготівково за таксі – тепер завдяки ним ми користуємось сервісом Bolt (Taxify) – одним з найуспішніших естонських стартапів. З 2018 року, крім послуг таксі, Taxify пропонує прокат електроскутерів. У лютому 2019 року застосунок використовували понад 25 мільйонів людей у 30 країнах світу.

Естонія – країна високого рівня діджиталізації. Можна онлайн зареєструвати бізнес і відкрити компанію за 48 годин. Водночас необов’язково бути резидентом країни – зареєструвати можна навіть іноземну компанію з-за кордону. Онлайн в Естонії платять податки, отримують паспорт і навіть голосують на виборах.

Створювати е-урядування естонці почали у 1997 році. Уряд перейшов від паперового документообігу на електронний. Завдяки цьому вдалося скоротити засідання уряду із 4-5 годин до 30 хвилин. З 2002 року Естонія одна з перших у світі впровадила цифрові ID. Естонці отримали доступ до понад 3 тис. онлайн-послуг та сервісів. Щороку система обміну даними X-Road обробляє майже мільярд запитів, економить 2% ВВП та десять днів життя громадян.

 

У 2019 році Естонія посіла почесне п’яте місце в рейтингу британського аналітичного ресурсу Nimblefins – і стала однією з найпривабливіших країн для стартапів та найдешевшою для запуску проєктів. У країні одна з найрозвиненіших стартап-екосистем світу.

У червні цього року в часи закритих кордонів і постійної тривоги за майбутнє естонський застосунок Synctuition (бінауральні ритми та звуки для релаксу) запустив глобальну кампанію позитиву, зробивши завантаження безкоштовним. Застосунок так завоював популярність користувачів, що опинився на третьому місці за кількістю завантажень у США. Програма пропонує унікальні медитації для заспокоєння з використанням тривимірного звуку.

Ще одна розробка для здоров’я Transformative зібрала інвестицій на майже 2 млн євро. Це застосунок, який допомагає прогнозувати раптову зупинку серця. Стартап розробив заснований на штучному інтелекті алгоритм, який, під’єднуючись до техніки та програмного забезпечення в лікарні, із точністю 94% прогнозує раптову зупинку серця.

Народжений в Естонії мультивалютний рахунок TransferWise дозволяє здійснювати перекази у різних валютах просто зі свого онлайн-гаманця. Необхідні лише дані рахунку і завантажені документи, які підтверджують вашу особу. Найбільшою зручністю розробники називають низьку комісію. Зараз сервісом користуються понад 9 млн людей.

Foxcademy – веброзробка, яка допомагає навчатися за допомогою нових технологій. Завдяки унікальній платформі вчителі можуть викладати теорію, користуючись інтерактивними завданнями. Їх можна використовувати під час підготовки до іспитів або для групових занять і виводити завдання на проєктор.

Ще один стартап для навчання – Lingvist – максимально спрощує процес вивчення іноземних слів. Програма використовує штучний інтелект, який допомагає зробити навчання індивідуальним, визначивши початковий словниковий запас студента і слушний момент для вивчення нового слова.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь