Спецпроєкти

Технології для людей, які не чують, і програми для батьків: розказуємо про круті польські стартапи


Які технології у Польщі можна вже назвати унікальними і революційними? bit.ua про 4 стартапи, які народилися в Польщі.

2018 року венчурна компанія Atomico у своєму звіті назвала Варшаву, Вроцлав і Катовіце технологічними центрами Європи, які демонструють найшвидший ріст.

Польщу відносять до так званих країн EAGLEs [Emerging And Growth-Leading Economies], що означає швидко зростаюча економіка. Найбільше держава інвестує і підтримує інновації у галузях, які можуть замінити робочу силу на автоматизоване виробництво. А також у проєкти, пов’язані зі штучним інтелектом, технології віртуальної реальности та фінанси. 

Польща однією з перших серед країн Євросоюзу заявила про готовність впроваджувати сучасну мережу 5G. За підрахунками влади, ця технологія запрацює в Польщі вже до 2023 року. Міністр цифровізації країни Анна Стрежинська влітку 2020 року підписала угоду, яка стала початком співпраці уряду, операторів зв’язку, дослідницьких інститутів і польських стартапів. За словами Стрежинської, мережа 5G – це шанс для Польщі пришвидшити свій економічний розвиток.

Польський стартап Intelclinic допомагає у лікуванні безсоння, порушень сну і збоїв у біоритмах, наприклад джетлагах після подорожей. Польський студент Каміль Яцек у 2013 році зібрав на платформі Kickstarter $500 тис, які допомогли йому у розробці маски для сну. Гаджет покращує сон шляхом вимірювання хвиль мозку, м’язового тонусу і руху очей.

Компанія Migam заснована поляком Пшемиславом Кусьмереком. Підштовхнули його до створення технології труднощі в спілкуванні, що їх має його приятель з вадами слуху. Пшемислав разом з командою молодих програмістів, використовуючи Leap Motion та камери Kinecta, створили технологію для автоматичного перекладу мови жестів. Програма отримала назву KinecTranslator і має всі шанси стати в нагоді 70 мільйонам людей з вадами слуху по всьому світу.

Змінити світ на краще покликаний також польський стартап Wandlee. Компанія створила портативну технологію, завдяки якій батьки можуть тримати під контролем безпеку своїх дітей. До того ж завдання програми – мотивувати батьків вести здоровий спосіб життя і підтримувати хорошу фізичну форму. Поштовхом для створення програми стало повідомлення про те, що в Європі щороку зникає безвісти більше ніж 25 тисяч дітей. Це провокує велику тривогу у батьків, які іноді не знають нічого про дозвілля і місцезнаходження своїх дітей.

Ще один проєкт для молоді – стартап Skriware, який дає можливість вивчати проєктування, створювати і моделювати роботів, використовувати 3D-друк. З маленького проєкту на Kickstarter стартап перетворився на освітню екосистему побудови роботів і набір онлайн-інструментв, які можна використовувати для 3D-друку.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь