Спецпроєкти

Профілактика Альцгеймера і зняття стресу: топ 10 корисних комп’ютерних ігор


bit.ua дізнався, які ігри допомагають нам залишатися в тонусі.

Минулоріч уряд Великобританії всерйоз замислився над тим, щоб додати комп’ютерні ігри у шкільну програму. У дослідженні, проведеному організацією Teachers Investigating Educational Multimedia, взяли участь підлітки віком від 7 до 16 років. Результати здивували вчителів і батьків: ігри добре впливають на здатність дітей логічно мислити та швидко приймати рішення у складних ситуаціях. А головне – покращують успішність навчання!

Щоправда, до корисних ігор належать далеко не всі жанри. Однак, спираючись на результати дослідження про використання ігор в навчальних класах, з упевненістю можна говорити про позитивний вплив рольових ігор, недовготривалих стратегій, логічних та навчальних геймів.

Окрім того, доктор Робін Розенберг зі Стенфордського університету в Каліфорнії виявив, що ігри, в яких люди виконують роль супергероїв, допомагають їм у реальному житті бути корисними суспільству.

Отже, топ 10 найкорисніших для здоров’я комп’ютерних ігор.

1.Monument Valley

Завдання гри – допомогти дівчинці Іді дістатися фіналу, проходячи по різним поверхням: вони змінюються, щезають, перевертаються. Прекрасна можливість розвивати просторову уяву і підключати знання зі шкільної програми геометрії.

2.Civilization (Цивілізація)

Відома стратегія, завдання в якій – захопити світ і керувати ним! Для цього потрібні знання з географії, політології, економіки, історії та дипломатії. Керувати цивілізацією доведеться в різні історичні проміжки: потрібно вести перемовини, торгівлю, воювати з ворогами і робити все, щоб імперія процвітала. Круто вмикає роботу логіки та потребує загальних знань.

3.Portal

Популярна головоломка, у якій героїня – Челл – проходить випробування в містичній лабораторії. Їй потрібно вирішити чимало різних завдань. 

Челл має суперсилу – вона володіє телепортом і може миттєво переміщуватись у просторі сама та переміщувати предмети. Над вирішенням завдань потрібно добряче подумати, тож створення нових нейронних зв’язків допоможе гравцеві здійснити профілактику деменції.

4.Еye-scan

Здавалося б, проста гра: на кілька секунд на екрані з’являється табло з числами, потім воно змінюється. Завдання гравця – знайти відмінності. Однак усе геніальне просте, оскільки Еye-scan – ідеальний тренажер пам’яті та уважности.

5.Machinarium, Botanicula (Машинаріум, Ботанікула)

Обидві гри – квести, створені однією компанією-розробником. По-перше, вони красиві і просто втіха для геймера-естета. По-друге, квести допомагають продумувати кожен крок: у Машинаріумі завдання героя-робота – врятувати подругу, а в Ботанікулі – порятунок світу, захопленого павуками. Квести розвивають стратегічне і математичне мислення, а головне – тренують концентрацію уваги.

6.SimCity

Економічна стратегія, в якій гравець виконує роль мера. Завдання: усі мешканці мегаполісу мають жити щасливо. Власне, гравець і створює місто, продумує в ньому інфраструктуру, дбає про добробут жителів. 

Гра прокачує фінансове планування і стимулює мислити далекоглядно.

7.Quantum Conundrum

Сильна головоломка, справжній тренажер для мозку. Герой гри, підліток, приїхав до свого дядька в дивний будинок, нашпигований різною механікою. Сам дядько виявляється замкненим в одній з віддалених кімнат. Щоб дістатися туди, хлопцеві доведеться попітніти і здолати чимало перешкод. 

Теж формує логічне мислення, стимулює розробляти стратегію та концентрувати увагу.

 8.Sparx

Гра, яка допомагає позбутися стресу, – доведено дослідниками з Університету Окленда в Новій Зеландії. Процес гри – це знову ж таки квест: геймер обирає магічного героя і виконує свою місію. 

Науковці стверджують – гру розробляли за спеціальними психотерапевтичними алгоритмами, які підсвідомо змушують думати, що все буде добре, таким чином стимулюючи вироблення гормонів спокою і задоволення, а отже, покращуючи наш емоційний стан. 

9.Red Herring

Чудова навчальна головоломка, сподобається і дітям, і дорослим. На кожному рівні гравцю дається 16 слів, які варто розділити на 4 змістові категорії. Усі слова пропонуються англійською, тому це прекрасний спосіб підтягнути іноземну мову. А ще – відмінна нагода прокачати логічне мислення та розширити словниковий запас.

10.Тетріс

Старий добрий Тетріс – ідеальний спосіб зняти стрес, зайнявши руки і сконцентрувавшись тільки на фігурках. Професор Річард Хайер з університету Каліфорнії ще в 90-х роках минулого століття виявив якісний ефект Тетрісу: що більше росте майстерність гравця, то менше наш мозок потребує енергії на виконання цієї роботи. Таким чином ми розвиваємо свої розумові здібності.

 Грайте на здоров’я!

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь