Спецпроєкти

Пармезан – калорійність, як зберігати та вживати


Пармезан

Незважаючи на те, що пармезаном найчастіше називають будь-який твердий сир, справжній сир пармезан виробляють лише в Італії і лише в регіоні Емілія-Романья. І законодавство Євросоюзу забороняє називати пармезаном сир, виготовлений за межами цього регіону. До слова, поширене у світі слово “пармезан” є французьким варіантом італійської назви, яка в оригіналі звучить як “парміджано-реджано”.

Текстура у пармезану ламка, сир виходить з нерівним зрізом і сильно кришиться при нарізуванні.

Чим замінити пармезан

Пармезан – не найдешевший сир, тому не дивно, що його може захотітись замінити в будь-якому рецепті.

Загалом позначимо, що це зване пармезаном, але виготовлене поза Емілія-Романьї, цим видом сиру не є. Втім, є його аналоги у наших магазинах – не класичні, але схожі за рецептурою.

Отже, чим можна замінити пармезан? Якщо ви хочете взяти його, наприклад, для піци або пасти, спробуйте інші сири твердих сортів. Вони також будуть плавитися, щоправда, трохи по-іншому, і відмінно поєднуватимуться зі стравою.

Якщо ви бажаєте сир, схожий на пармезан, спробуйте грана падана. Це також італійський сир, який максимально схожий на пармезан, що тільки готується в іншому регіоні. Він теж недешевий, тому якщо питання в ціні, зверніть увагу на інші сири, які більш бюджетні.

Пармезан рецепт

Як приготувати пармезан? Виробництво пармезану щорічно розпочинається 1 квітня та закінчується 11 листопада. Після цього сир дозріває – зазвичай цей процес займає від 12 до 36 місяців. Чим старший продукт, тим яскравішим і глибшим виходить аромат у сиру, посилюються нотки лісового горіха. В Італії зрілість головок визначають “пармські слухачі”. Вони роблять це музичним способом: ударяють по сиру срібними молотками, слухаючи, наскільки дзвінкий звук видає кожна голівка.

Пармезан з чим їдять

Звичайно ж, найкраще поєднувати пармезан із стравами італійської кухні. Його можна додавати в піцу та пасту, в різотто та вершкові супи.

Також цей вид сиру добре підходить для салатів.

Ви не помилитеся, якщо зробите тарілку із закусками з додаванням пармезану: фрукти, сир, горіхи. Пармезан добре поєднується з винами, причому як білими, так і червоними, а також підходить до шампанського.

Як зберігати пармезан

Досить довго зберігати пармезан можна у холодильнику. Для цього сир потрібно нарізати (краще на дрібні шматочки, щоб він зберігався ще довше), після чого кожен шматочок замотати в пергамент – подібність до того, що використовується для запікання. Ще один шар упаковки – це фольга.

Такі пармезанові згортки відправляйте у холодильник. Зберігатися вони можуть близько півроку. Навіть якщо на сирі з’являються проблиски білої цвілі, не лякайтеся: пармезан – саме той вид сиру, з якого цвіль можна акуратно зрізати і вживати цілу частину їжі.

Якщо зберігати у холодильнику великий шматок сиру – наприклад, цілу голівку, – це триватиме приблизно місяць.

Важливо – не зберігайте цей вид сиру в поліетиленовому пакеті: він швидко зіпсується.

Пармезан калорійність

Пармезан не є особливо калорійним: у ньому міститься близько 400 калорій на 100 г продукту. Дієтологи не відкидають можливості їсти цей вид сиру навіть тим, хто хоче схуднути – до того ж він дуже корисний.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь