Спецпроєкти

Швеція – технологічна суперзірка Північної Європи


Серед найпопулярніших інтернет-сервісів потокового аудіо – Spotify,  заснований двома друзями-шведами 2006 року. Довгий час компанія була збитковою та існувала за кошти інвесторів, але завдяки зміні маркетингової стратегії 2018 року сервіс вийшов на рівень капіталізації у 32 мільярди доларів. Spotify – один з найвідоміших шведських стартапів. 

bit.ua розказує, як Швеції вдалося стати осередком технологічних іннновацій.

Уортонська школа бізнесу 2015 року назвала Швецію «фабрикою єдинорогів», а видання TechCrunch оголосило країну технологічною зіркою з Півночі.

На це є чимало об’єктивних причин: у шведів високий рівень технологічної підготовки в університетах, хороша шкільна навчальна база і невеликий внутрішній ринок, який змушує стартаперів мислити і творити глобально. Крім того, державні реформи від початку 90-х років сприяли розвитку технічної грамотности населення – свого часу шведський уряд встановив податкові пільги на придбання персонального комп’ютера для всіх шведів.

«Фішка» Швеції – екологічні стартапи і зелені технології. Шведи вигадують способи повторного використання води, переробки сміття, виробництва екологічних «зелених» хімікатів для агросектору та десятки інших інновацій у сфері збереження ресурсів і свідомого споживання.

Отже, які унікальні стартапи, народжені у Швеції, ви повинні знати.

Next Step Dynamics створило розробку, яка допомагає уникнути нещасних випадків серед людей похилого віку. Технологія передає дані про самопочуття людини медикам, контролюючи різні показники здоров’я: сон, силу, баланс та інші. 

Ще одна шведська технологія, що піклується про людей похилого віку чи хронічно хворих, – стартап Aifloo. Це система електронного контролю за здоров’ям, яка використовує штучний інтелект і сигналізує про потенційну загрозу здоров’ю хворого чи людини старшого покоління її рідним та опікунам. І таким чином дає змогу уникнути нещасного випадку, потрапляння до лікарні чи передчасної смерти. 

Технологія Organofuel Sweden – та сама шведська «зелена» інновація з вироблення хімічні добрив, біоматеріалів та біопалива на основі деревини. У цьому всі шведи! 

Якщо ваш дім завалений всяким непотребом, який нікуди подіти – вам допоможе шведський додаток Sellpy – кілька кліків допоможуть знайти того, хто приїде, забере все, продасть кому потрібно і ще й поділиться з вами процентом від виручки. 

Дослідницька компанія HiloProbe розробила тест, завдяки якому можна на ранніх стадіях виявити пухлину при раку товстої кишки. Крім того, технологія ще й радить медикам, як правильно лікувати пацієнта, враховуючи всі особливості розвитку хвороби.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь