Спецпроєкти

10 фактів про контактні лінзи та окуляри, що виявились фейками


Згідно з Всесвітньою доповіддю про зір від ВООЗ за 2019 рік, у світі 2,2 мільярда людей, які мають вади зору. Це доволі поширена проблема, про яку необхідно говорити та правдиво інформувати про можливості корекції зору.

У партнерстві з національною мережею оптик «Люксоптика» та виробником контактних лінз і засобів для догляду за ними Alcon ми поспілкувалися з Ларисою Борисівною Харченко, головною лікаркою «Люксоптики». Разом ми заперечили неправдиві факти про лінзи та окуляри, про які ми чуємо від інших.

 

1. Контактна лінза може загубитися в оці.

Око має свої анатомічні особливості, контактна лінза не може там загубитися, хіба що затриматися за верхнім повіком. Якщо ви сильно потрете око, лінза може випасти і ви цього не помітите. Також це може статися, якщо щось потрапило в око, наприклад, рідина. Тому коли виникають підозри, що контактної лінзи немає в оці й ви відчуваєте дискомфорт та біль, обов’язково зверніться до офтальмолога.

2. Якщо носити окуляри або лінзи, зір почне падати.

Ця думка походить від цілком реальної ситуації. Коли людина починає носити окуляри або лінзи і нарешті бачить добре, в мозку виникає так зване «еталонне зображення», з яким вона буде порівнювати якість зору без корекції. Тому потім без окулярів і контактних лінз людині здається, що вона бачить гірше, хоча гострота зору без корекції не змінюється. 

3. Дітям не можна носити контактні лінзи.

Так вважає багато батьків, але це не відповідає дійсності. Контактні лінзи можна використовувати від народження, але призначати і підбирати їх може тільки лікар. Для дітей іноді це єдиний спосіб корекції, який збереже зір, доки вони підростуть і зможуть користуватися і лінзами, і окулярами. Також для дітей корекція контактними лінзами є зручнішою, адже діти дуже активні, завжди перебувають у русі.

4. Потрібно вибрати щось одне: лінзи або окуляри.

Бувають випадки, коли людина має протипоказання для використання лінз та носить лише окуляри або навпаки – та це радше виняток. Окуляри і контактні лінзи – не суперники. Вони чудового взаємодоповнюють один одного: окуляри підкреслюють стиль, а контактні лінзи дарують відчуття свободи під час заняття спортом чи активного відпочинку. Тож радимо мати і те, і те.

Контактні лінзи можна підібрати залежно від потреб. Якщо потрібно бути в них щодня, обирайте лінзи щомісячної заміни. А якщо ви частіше носите окуляри і контактні лінзи плануєте використовувати час від часу, то найкращим вибором для вас стануть лінзи щоденної заміни.

У «Люксоптиці» представлені різні контактні лінзи від Alcon: щоденної, щомісячної заміни, а також кольорові. Наприклад, один з найпопулярніших видів цього продукту – AIR OPTIX Night&Day Aqua. Їхній матеріал має найвищу киснепроникність, тому забезпечує здоров’я та комфорт очей навіть під час тривалого використання. Натомість при астигматизмі  радимо звернути увагу на лінзи DAILIES AquaComfort Plus Toric та AIR OPTIX PLUS Hydroglyde for Astigmatism

5. Вади зору без корекції можна виправити гімнастикою для очей

Гімнастика для очей може бути корисною лише для профілактики – особливо якщо ваша основна діяльність пов’язана із зоровим навантаженням очей. Тоді гімнастика допоможе зняти надмірний тонус, розвантажити ваші очі. У «Люксоптиці» використовують специфічну апаратну гімнастику як додатковий метод комплексного лікування вад зору. Однак такі тренування призначає лікар, а вади та хвороби потребують лікування або корекції у спеціалістів.

6. Якщо носити контактні лінзи, окуляри для комп’ютера не потрібні.

Контактні лінзи коригують зір. Та варто пам’ятати, що при роботі за комп’ютером очі потребують ще й захисту від надмірного впливу синього світла, яке випромінює монітор. У такому випадку чудовим рішенням стануть комп’ютерні окуляри без діоптрій.

Важливим фактором є кількість часу, який ви проводите за комп’ютером. Використовуючи окуляри з фільтром синього світла, варто робити перерви в роботі та контролювати відстань між очима та монітором.

7. Якщо болить голова, коли ви надягаєте нові окуляри, то вам їх неправильно підібрали.

Коли ви надягаєте нові окуляри або лінзи (особливо якщо їх ніколи не носили), то головний біль може тривати деякий час – це звичайна адаптація. Її варто перечекати, щоб надалі жити повноцінним життям і бачити навколишній світ чітко.

Уявіть, що ви дуже довго сиділи в темному приміщенні і тут вас вивели на денне світло. Звісно, у вас відразу розболиться голова, бо ваш мозок не звик бачити все в яскравих і чітких кольорах. Так само і з новими окулярами або лінзами.

8. Вживання моркви та чорниці покращує зір. 

Морква та чорниця покращують стан контрастної чутливости та зорову витривалість, а також добре працюють на профілактику проблеми. Ці продукти корисні для зору, та вони не можуть цілком вирішити проблем із зором.

Лікувати погіршення зору необхідно комплексно: від здорового способу життя і повноцінного харчування до корекції зору за допомогою контактних лінз та окулярів.

9. Якщо нічого не турбує і проблем із зором немає, засоби для його корекції не потрібні

Серйозні проблеми можуть бути непомітними для вас на перших стадіях. Спеціалісти рекомендують проходити діагностику зору бодай раз на рік, якщо немає скарг. Перевірка зору – це не тільки табличка з літерами різного розміру, але й багато інших тестів, які допоможуть виявити проблеми та захворювання. Якщо відчуваєте, що почали більше мружитися, збільшувати розмір шрифту на телефоні або присуваєте крісло ближче до телевізора – це дзвоник: потрібно до лікаря.

10. Окуляри та контактні лінзи можна придбати без призначення лікаря

Якщо ви плануєте придбати окуляри або контактні лінзи, варто відвідати лікаря-офтальмолога або оптометриста. Спеціаліст перевірить ваш зір і порадить засіб корекції саме для вас. Пам’ятайте, що рецепти на окуляри і на контактні лінзи відрізняються.

Перевірити зір без черг можна у кваліфікованих офтальмологів в оптичній мережі «Люксоптика». У послугу входить:

  • комп’ютерна діагностика;
  • консультація лікаря-офтальмолога;
  • перевірка гостроти зору;
  • підбір потрібних вам окулярів;
  • підбір м’яких контактних лінз;
  • консультації з використання та догляду за контактними лінзами.

Вади зору – це не проблема, а питання, яке має рішення. Сходіть до лікаря, підберіть правильні окуляри або контактні лінзи і живіть повноцінним життям, наповненим яскравими кольорами, контрастами та чіткими лініями!

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь