Спецпроєкти

В Іспанії спалахнули антиурядові протести через арешт репера


В Іспанії розпочалися протести через арешт репера Пабло Аселя, який у своїй творчості критикував монархію.

Про це повідомляє DW.

Що відбувається?

Іспаномовний репер Пабло Асель у своїй творчості та соцмережах активно ділився політичними поглядами, що є близькими до марксизму, порушував теми пригнічення іспанських робітників капіталістами, усіляко критикував монархію та сучасну економічну систему, а також начебто виправдовував тероризм. 

Зокрема, у пісні «Хуан Карлос де Бурбон» репер називав королівську родину та особисто короля Іспанії Хуана Карлоса де Бурбона крадіями та злочинною бандою. Такі погляди він висловив у 64 твітах від 2014 до 2016 року. 

Саме на ці аспекти звернули увагу в іспанських правоохоронних органах. 

І що далі?

Суд призначив Пабло Аселю дворічне ув’язнення і штраф у 24 300 євро. У разі несплати цієї суми йому можуть присудити ще один додатковий рік. Дванадцятого лютого репер мав з’явитися у відділок, однак він заявив, що не визнає вироку. 

Пабло Асель забарикадувався в будівлі Університету Лериди, розташованого в Каталонії за 150 кілометрів від Барселони. Туди ж прийшло близько 50 його прихильників, які намагалися захистити репера від правоохоронців, навіть застосовували проти них вогнегасники.

Проте 16 лютого, після доби протистоянь, поліція таки затримала репера. Увечері того ж дня на вулиці іспанських міст вийшли мітингувальники. У Барселоні, Валенсії, Жироні, Пальмі-де-Майорці та деяких інших містах відбулися сутички з поліцією.

Як зазначає BBC, значна частина демонстрантів вигукували гасла на підтримку незалежності Каталонії. 

Чим усе закінчилося?

Репера підтримало більш ніж двісті іспанських зірок. Зокрема, режисер Педро Альмодовара та актор Хав’єр Бардем підписали петицію на підтримку заарештованого репера. 

У відповідь на це уряд Іспанії пообіцяв пом’якшити закони та запровадити легші покарання, однак не відмовився від арешту репера.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь