Спецпроєкти

Дослідження: люди з екстремістськими поглядами менш здатні виконувати складні розумові завдання


Учені з Кембриджського університету досліджували зв’язок відмінностей у сприйнятті й обробці інформації та їхній вплив на формування ідеологічних світоглядів, наприклад політичних, національних переконань, не беручи до уваги традиційні демографічні фактори, зокрема вік, расу і стать.

Про це повідомляє The Guardian.

Що це означає?

У дослідженні взяли участь понад 330 учасників із США у віці від 22 до 63 років, які протягом двох тижнів проходили тестування, з них 37 нейропсихологічних завдань і 22 опитування, що стосувалися особистості. Когнітивні завдання не містили емоційного чи політичного характеру, а були нейтральними, наприклад запам’ятовування візуальних форм. Потім дослідники використовували обчислювальне моделювання для отримання інформації про сприйняття та здатність учасника виконувати складні розумові завдання. 

«Людина, яка намагається обробити та спланувати складні послідовності дій, частіше звертається до крайніх або авторитарних ідеологій, що спрощують світ», ─ зазначила авторка дослідження Леор Змігрод.

Загалом, дослідники виявили, що ідеологічні установки впливають на процес когнітивного ухвалення рішень. Ще однією особливістю людей, схильних до екстремізму, є невміння регулювати свої емоції. Вони імпульсивні, шукають обставин, які навмисно викликають сильні емоційні переживання. 

У деяких завданнях учасникам пропонувалося реагувати якомога швидше й максимально точно. Люди, які схилялися до політично консерватизму, схильні йти на повільну і стійку стратегію, тоді як політичні ліберали застосовували швидший, але менш точний підхід.

«Ми бачимо, що на дуже базовому нейропсихологічному рівні люди, які є політично консервативними, ставляться до всіх стимулів, з якими стикаються, з обережністю», ─ додала Леор Змігрод.

Результати дослідження, яке розглядало 16 різних ідеологічних напрямів, у глобальному сенсі може працювати над виявленням найбільш вразливих до радикалізації в політичному та релігійному спектрі людей, і підтримувати їх. 

Раніше ми розповідали, що угорські вчені провели дослідження, яке показало, що собаки усвідомлюють взаємозв’язок між своїм тілом і навколишнім середовищем.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь