Спецпроєкти

Дослідження: наскільки собаки самосвідомі і чи розуміють наслідки своїх дій?


Угорські вчені провели дослідження, яке показало, що собаки усвідомлюють взаємозв’язок між своїм тілом і навколишнім середовищем.

Дослідження опублікували в журналі Scientific Reports.

Що це означає?

В експерименті взяли участь 32 собаки. Собаки мали принести м’яч своєму господареві. М’яч прикріпили до килимка, на якому сиділа собака. Тобто, виходило, що килим заважає тварині виконати завдання. Якби вона  не усвідомлювала зв’язок свого тіла з цим фактом, то не здогадалася б встати з нього, щоб віддати господареві м’яч (який доводилося носити разом з килимком).

Під час другого контрольного експерименту, завдання залишилося тим самим, але обставини змінилися. М’яч прикріпили до землі, а собаки продовжували сидіти на килимках. У результаті, собаки покидали килим, якщо м’яч прикріпили до нього, але неохоче це робили, коли килимок не був перешкодою для передачі м’яча господарю.

Таким чином, вчені прийшли висновку, що собакам властива певна самосвідомість, вони можуть також «передбачати» наслідки власної поведінки. У цьому випадку, собаки зрозуміли, що їх тіло служить «перешкодою» на шляху до передачі м’яча господареві.

Раніше ми розповідали, що кофеїн зменшує об’єм сірої речовини в мозку. У дослідженні Бразильського університету взяли участь 20 здорових чоловіків, кожен з яких звик регулярно пити каву. Спочатку вони мали вживати три капсули з кофеїном на день, а потім ─ плацебо.

Протягом дев’яти днів учасники дотримувалися фіксованого сну ─ вісім годин. Крім того, чоловіків попросили не вживати продуктів, що містять кофеїн, зокрема кави, чаю, енергетичних або газованих напоїв, шоколаду.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь