Спецпроєкти

Учені відтворили формування материків протягом мільярда років (відео)


Учені відтворили рух тектонічних плит на Землі за останній мільярд років і показали це в 40-секундному ролику. 

Про це повідомляє ScienceDirect.

Детальніше

Ученим вдалося відтворити історію руху тектонічних плит за останній мільярд років. Вони детально реконструювали розташування і рух за допомогою геомагнітних і геологічних даних. 

На відео чудово видно, як материки утворювали свою форму, яка відома нам сьогодні. За мільярд років частини нинішніх континентів побували у всіх куточках Землі. Наприклад, Антарктида колись була цілком комфортним і теплим місцем на екваторі.

Співавтор дослідження Майкл Тетлі зазначає, що тектонічні плити рухаються зі швидкістю один сантиметр на рік. Спостереження за тимчасовим переміщенням літосфери дає змогу знайти критично важливі ресурси й зрозуміти, як на Землі сформувалися різні екосистеми.

Раніше ми розповідали, що в Чехії та Словаччині випав кольоровий сніг. За даними Словацького гідрометеорологічного інституту, кольоровий сніг випав через рожевий пил із Сахари, який досяг країн у південно-західному повітряному потоці. Через це сніг, що випав у Чехії та Словаччині, забарвився в рожевий і помаранчевий кольори.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь