Спецпроєкти

Дослідження: чи відрізняються моральні цінності в атеїстів і вірян?


Вчений Томас Штоль з Іллінойського університету вирішив з’ясувати, чи стереотип про різні цінності атеїстів і вірян відповідає дійсності.

Дослідження опублікували в журналі PLOS One.

Як проводили дослідження?

Багато хто вважає, що саме віра служить «моральним компасом» для людини. Щоб спростувати чи підтвердити цей стереотип, американський вчений Томас Штоль провів два опитування серед атеїстів і вірян. 

Перше опитування він провів лише в США, де взяло участь 429 людей. Друге опитування охопило і США, і Швецію, де переважно живуть нерелігійні люди.

Загалом у другому турі було 4193 учасників. Опитування мали за мету визначити в якій мірі атеїсти згодні з загальноприйнятими моральними принципами, чи знаходять вони їх важливими. 

Які результати показали опитування?

Результати показали, що в цілому «моральний компас» у обох груп один на двох. І атеїсти, і віряни однаково підтримують захист уражених і слабких людей і готові боротися з пригніченням особистості.

Але є і деякі відмінності. Наприклад, віряни  виявляють більше поваги до різних авторитетів і частіше поділяють цінності, що сприяють згуртуванню групи. А атеїсти судять про моральне підгрунтя різних вчинків, спираючися на їхні наслідки. 

Раніше ми розповідали, що фінські вчені провели дослідження, в якому взяли участь люди з хронотипами «сов» і «жайворонків». Метою дослідження було визначити, представники якого хронотипу продуктивніші та здоровіші.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь