Спецпроєкти

Clubhouse, посунься! В Telegram з’явилися голосові кімнати – перевіряємо, де краще


Про Clubhouse заговорили на початку 2021-го. Мережа відразу ж завоювала славу елітарного клубу за вподобаннями, потрапити до якого можуть лише власники інвайтів.

Минуло кілька місяців, і хайпу навколо Clubhouse вже немає. Розробники відомого месенджеру Telegram, тим часом запустили свої кімнати для спілкування голосом. Ми «поговорили» в обох кімнатах і готові поділитися досвідом.

Clubhouse програє?

Мережа запрацювала ще на початку березня 2020 року. Розробили її колишні працівники компанії Google – Роман Сет та Пол Девідсон.

Сервіс існує у вигляді додатків під Apple iOS та дозволяє спілкуватися в голосових кімнатах лише в режимі реального часу, створюючи таким чином ефект прямої трансляції на радіо.

Спочатку Clubhouse розвивався дуже повільно – у травні 2020 року в цій соцмережі було зареєстровано лише 1500 людей. Мережа стала популярною після того, як в ній зареєструвалися відомі люди, як-от Ілон Маск та Марк Цукерберг.

У січні 2021-го кількість користувачів Clubhouse перевищила 6 мільйонів! Власне, на відомих людях та можливості долучитися до розмови з ними тримається ця соціальна мережа.

Основним недоліком Clubhouse є недоступність для Android та відсутність функції запису розмови. Більше того, до однієї голосової кімнати може долучитися лише 5000 слухачів. Тобто уявіть: зібралися ви послухати Ілона Маска, але пізно побачили анонс про заплановану розмову, 5000 тисяч учасників вже долучилися, а ви 5001-й і пролітаєте.

Ще одним суттєвим недоліком додатку є те, що потрапити можна лише за системою інвайтів – запрошень, які одноразово може надати один з зареєстрованих користувачів. Деякі юзери Clubhouse, зрозумівши попит на інвайти, навіть почали продавати їх у Facebook та на OLX за 200-800 гривень.

TelegramHouse, або знайдіть 10 відмінностей

Це ми придумали охрестити нову функцію месенджеру TelegramHouse, бо за функціональністю він дуже нагадує Clubhouse.

Тут, як і в CH, можна вказувати свою біографію, професійні досягнення, а ще писати свої запитання до спікерів. Слухачі також можуть піднімати руку під час бесіди, аби долучитися до розмови.

Telegram підтримує як iOS, так і Android, тому власником iPhone бути не обов’язково. З інвайтами також проблем не виникне – долучатися до цікавих бесід можна через посилання на каналі чи в групі організатора бесіди.

Створити голосовий чат в Telegram дуже просто – потрібно перейти в профіль групи чи каналу, де ви є адміністратором, натиснути на (…) та розпочати бесіду. Адміністратори каналів чи груп можуть надсилати запрошення для спікерів чи слухачів через посилання, що дуже зручно.

До голосової кімнати одночасно може долучитися необмежена кількість людей, що фактично перетворює голосові кімнати на повноцінні радіостанції.

Наприклад, підписані ви на тг-канал все того ж Ілона Маска. Він створює кімнату, запрошує до розмови Цукерберга та кидає посилання на бесіду в канал. Ви долучаєтесь та слухаєте в прямому ефірі. Не встигли – не біда, адже розмова може бути записана і прослухана в зручний для вас час.

І – найголовніше – участь в голосових кімнатах Telegram не заважає користуватися текстовою функцією месенджера. Тобто ви паралельно можете надсилати текстові повідомлення, слухаючи при цьому цікаві та корисні бесіди.

Тож в битві голосових кімнат, на нашу думку, поки впевнено перемагає Telegram. Хоча, якщо Clubhouse розробить додаток для Android та стане трохи ближчим до людей, скасувавши інвайти, то за конкуренцією цих двох голосових майданчиків спостерігати буде набагато цікавіше.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь