Спецпроєкти

Історії про сильних духом жінок: феміністичні фільми, які варто переглянути


Свято наближається! Свято рівності, поваги та прав жінок. Саме час надихнутися сильними жінками та їхніми історіями.

На честь цього публікуємо добірку улюблених феміністичних фільмів від редакції bit.ua.

1. Суфражистки

Виробництво: Велика Британія, 2015 рік
Режисерка: Сара Гаврон

Історико-драматична стрічка про зародження суфражистського руху та життя його ключових представниць: лідерки суфражисток Еммелін Панкгерст, трагічну загибель Емілі Девісон.

Розповідаючи про те, як жінки Великобританії боролися за право голосувати, ця картина багато говорить про патріархат і в сучасному світі. Кері Малліган грає дівчину з середнього класу, яка працює в пральні та терпить домагання начальника, проте вона знаходить себе в русі суфражисток.

2. Перерване життя

Виробництво: США, Німеччина, 1999 рік
Режисер: Джеймс Менголд

Фільм заснований на автобіографії Сюзанни Кейсен. Події відбуваються в шістдесятих і розгортаються в психіатричній лікарні. Сюзанна через один дурний вчинок потрапляє до будинку божевільних. Вона з подивом спостерігає за тамтешніми мешканцями, однак поступово починає з ними товаришувати, особливо з Лісою — найнеспокійнішою з пацієнток.

Неймовірно тонко в картині висвітлені теми депресії, анорексії, самоушкодження. До того ж, Вайнона Райдер і Анджеліна Джолі, яка отримала за роль в цьому фільмі премію «Оскар», зіграли бездоганно.

3. Битва статей

Виробництво: США, Велика Британія, 2017
Режисери: Джонатан Дейтон, Валері Феріс

Поки тривають суперечки про рівну оплату праці в спорті, фільм «Битва статей» згадує про переломний момент, коли тенісна чемпіонка Біллі Джин Кінг (Емма Стоун) відмовилася спасувати перед сексистом Боббі Рігс (Стів Карелл). Кінг обурює різниця призового фонду тенісного турніру: для чоловіків він вищий ніж для жінок. Вони починають формувати окремий жіночий турнір. Одружена Біллі Джин у відсутність чоловіка заводить роман з перукаркою Мерлін Барнетт.

Фільм піднімає не тільки феміністську тему, але і зачіпає питання ЛГБТ.

4. Бабуся

Виробництво: США, 2015
Режисер: Пол Вайц

Життя бабусі Еллі на самоті закінчилося в той день коли в її двері постукала 18-річна онука. Елла давно не спілкувалося зі своїми родичами і жила далеко від рідних, але у її онучки виникли проблеми — вона завагітніла. Тепер обидві жінки відправляються на старенькій машині в одноденну мандрівку, щоб розібратися з усім.

Цей фільм можна назвати феміністичним хоча б тому, що в ньому грає Ліилі Томлин. Хоча «Ббуся» і без цього відповідає цьому напрямку на всі 100.

5. Фортепіано

Виробництво: Нова Зеландія, Австралія, Франція. 1993
Режисерка: Джейн Кемпіон

XIX століття, Ада (Холлі Хантер), німа піаністка, переїжджає з Шотландії до Нової Зеландії, щоб вийти заміж за чоловіка (Сем Ніл), якого вона ніколи не бачила. Після того, як її новоспечений чоловік відмовляється переносити піаніно з пляжу в будинок, Ада по клавішах «викуповує» піаніно у місцевого колишнього моряка (Харві Кейтель) за послуги сексуального характеру. Але Ада — не жертва. «Піаніно» досліджує еротичність і фетишизм з точки зору жінки. Крім того, як і у всіх героїнь Кемпіон, особистість Ади непроста і суперечлива.

6. Декілька жінок

Виробництво: США, 2016
Режисерка: Келлі Райхардт

Шостий і кращий художній фільм Келлі Райхардт можливо дивиться тільки з піднятою бровою через побутовий сексизм і суспільство, яке допускає його існування. У фільмі розповідають історію про те, як чотири жінки (Лора Дерн, Мішель Вільямс, Крістен Стюарт і Лілі Гладстоун) намагаються влаштувати своє життя на нещадних землях Монтани.

7. Ерін Брокович

Виробництво: США, 2000
Режисер: Стівен Содерберг

Фільм режисера Стівена Содерберга про боротьбу американської екоактивістки Ерін Брокович з газовою корпорацією PG&E за права споживачів, що страждали від викидів хрому в Каліфорнії (судовий процес 1993). Світова прем’єра відбулася 17 березня 2000 року. Фільм заснований на реальних подіях.

8. Зв’язок

Виробництво: США, 1996
Режисерки: Лана (Ларрі) Вачовскі, Лілі (Енді) Вачовскі

Більшість еротичних трилерів язик не повертається назвати феміністстичними. Однак помітний дебют на той момент ще братів Вачовскі є рідкісним винятком. Джина Гершон мужня, а Дженніфер Тіллі жіночна, проте вони навіть і не розраховують на чоловіче схвалення: обом судилося досягти небувалих висот без особливої конкуренції.

9. Убити Білла

Виробництво: США,  2003/2004
Режисер: Квентін Тарантіно

Описи сильних кіногероїнь зазвичай надто рясніють жорсткими словами. Проте Ума Турман в ролі одержимою помстою Нареченої заслуговує їх по праву. Залізний погляд, яскравий спортивний костюм і професійні бойові навички роблять Наречену іконою супер суворої жіночності.

Навіть сьогодні, коли світ дізнався про халатність Квентіна Тарантіно на зйомках і про огидні домагання Харві Вайнштейна, картина все одно залишається дуже впливовим і широко відомим екшн-фільмом з жінкою в головній ролі. А для Голлівуду це рідкість.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь