Спецпроєкти

Крафтове пиво – що це і чому варто спробувати


Крафтове пиво

Крафтове пиво – це пиво, яке виготовляють зовсім невеликі пивоварні, зазвичай приватні. Термін відносно новий: тільки в 21 столітті його почала використовувати Американська асоціація пивоварів, після чого назва набула широкого поширення.

Крафтове пиво види

Розглянемо крафтове пиво назви, які особливо популярні у всьому світі та зокрема в Україні.

Отже, крафтове пиво сорта:

  • Pale Ale (світлий ель)
  • IPA (індійський світлий ель)
  • Porter (портер)
  • Stout (стаут)
  • Sour Ale (кисле пиво)

Одним із найпопулярніших крафтових сортів пива є IPA – пиво, що полюбилося завдяки поєднанню приємної гіркоти та трав’яно-цитрусових ароматів.

Як краще пити пиво, аби не було погано

Для тих, хто любить крафтове пиво і не лише, підготували поради, як правильно пити пиво. І не просто від любителя, а від фахівця з пива.

Гірек Обер за освітою журналіст, 2008 року він поринув у світ пива, вивчаючи все, що пов’язане з цим напоєм. Пройшов шлях від пивовару-аматора до професійного поціновувача. І ось уже понад п’ять років проводить у Парижі майстер-класи та дегустації.

Гірек Обер
пивний експерт
Не буває людей, які не люблять пива. Ті, хто стверджує протилежне, просто поки що не зустріли те, що їм підходить.

За словами Гірека, пиво – універсальний напій, який підходить абсолютно до всієї їжі. Важливо лише визначитися із стилем “пінного”. “Наприклад, портер чудово поєднується з шоколадом, смаженим м’ясом, а також з устрицями. Ви можете подавати пшеничне пиво з сирою капустою або козячим сиром. Можливі будь-які варіанти”, – каже Обер.

У своїй книзі “Пиво. Керівництво для поціновувачів” Гірек ділиться порадами про те, як правильно пити пиво: його рекомендації допоможуть вам легше переносити алкоголь.

Порада перша. Закусуйте

Алкоголь надходить у кров через стінки шлунка та кишечника. Їжа обволікає стінки та перешкоджає всмоктуванню алкоголю. Таким чином ви уникнете різкого підйому рівня алкоголю в крові та швидкого сп’яніння.

Порада друга. Пийте багато води

Алкоголь впливає роботу нирок, виступаючи у ролі сечогінного засобу, тому разом із сечею організм втрачає багато рідини. Кількість випитого пива нічого не змінює. Організм все одно зневоднюється. Тому слід регулярно пити воду. Тут важливо пам’ятати, що кількість води має відповідати кількості випитого спиртного. І як запобіжний засіб випийте велику склянку води перед тим, як лягти спати. Так, вам доведеться вставати серед ночі в туалет, зате ви прокинетеся без головного болю.

Порада третя. Звертайте увагу на запах

Етиловий спирт не відрізняється сильним запахом. У той же час при взаємодії з дріжджами можуть вироблятися сивушні масла, що сильно пахнуть. Не пийте пиво, якщо воно надто явно пахне алкоголем. Навіть невелика кількість такого пива може відгукнутися для вас головним болем та розладом шлунка.

Порада четверта. Правильна послідовність

Правило “підвищувати градус” із різними сортами пива не працює. Не слід залишати міцніше пиво на кінець вечора. Барлівайн, імперський стаут або трипель з їх тонким ароматом мало чим потішать вас, коли ваша мова вже перепробувала багато інших сортів. Краще залиште на закінчення вечірки щось легше типу берлінера вайсе, чия кислинка знову розбудить смакові відчуття.

Порада п’ята. Зупиняйтеся на пів години раніше

Поки що не пізно, так. Всі ми знаємо ці історії на кшталт “той келих був зайвим”. Справа в тому, що пік сп’яніння запізнюється, тому що організму потрібен час, щоб засвоїти алкоголь, який поки що перебуває в шлунку. Щоб не зіпсувати вечір, треба вчасно зупинитися: не пийте “той самий” келих. Інакше ви ризикуєте втратити контроль над ситуацією та наробити невідомо яких справ.

Порада шоста. Утримайтесь наступного дня

Поки ви відпочиватимете, вашу печінку чекає велика робота з виведення алкоголю. Якщо ви випили зайвого, уникайте жирної їжі, яку організм перетравлює насилу. Віддайте перевагу продуктам, багатим на мінеральні речовини, овочі, фрукти. Утримайтеся від апельсинового соку, тому що він надто кислий. А замість того, щоб валятися півдня в ліжку, встаньте вранці, зробіть легку зарядку і випийте трав’яного чаю.

Порада найголовніша

Дотримуйтесь міри. Тут, гадаємо, можна обійтися без коментарів.

Крафтове пиво відмінність

Чим крафтове пиво відрізняється від звичайного? Як ми вже згадували вище, крафтове пиво виробляється у невеликих масштабах – це одна з головних відмінностей. До того ж крафтове пиво містить лише натуральні продукти без жодних зайвих домішок. При цьому виробники крафтового пива можуть дозволити собі додавати в напій незвичайні складові: різні спеції та пряності, цитрусові або інші компоненти.

Виробники крафтового пива максимально орієнтуються на уподобання клієнтів, бажаючи виробляти унікальне пиво, яке сподобається справжнім любителям.

Звичайно ж, ціна крафтового пива значно вища: адже його ЦА вже, плюс виробництво не поставлене на потік, а є значно меншим, ніж виробництво звичайного пива.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь