Спецпроєкти

Криптовалюта: як інвестувати, щоб не прогоріти (і чи варто)?


Наприкінці жовтня 2008-го комп’ютерний геній Сатоші Накамото створив абсолютно незалежну від нинішньої фінансової системи цифрову грошову одиницю bitcoin.

У роз’ясненнях уточнювалося, що нова віртуальна грошова валюта не тільки надійно захищена від шахрайських операцій, але й абсолютно не може бути контрольована з боку банків і різних організацій.

На основі електронних розрахунків власникам криптовалюти надавалася величезна можливість анонімно переказувати величезні кошти з різних куточків світу без великої комісії, яку раніше доводилося платити банкам і фінансовим організаціям.

Потім з’явився майнінг, принцип роботи якого зводиться до генерування кодів біткоїнів за допомогою обчислювальної техніки задля продажу на біржі. Хвиля популярности криптовалюта злетіла до небес, що й зумовило зростання ціни біткоїна 2017 року з $800 до $19 000 за одну одиницю.

Слідом за хайпом на біткоїни стали з’являтися й інші криптовалюти, такі як: Litecoin (лайткоїн) і Ethereum (етер), Monero (монери), Ripple (ріплі), Dach (дашка).

Сьогодні у світі вже понад 1 800 різних криптовалют, проте найпопулярнішою та найдорожчою завжди залишався біткоїн.

Де краще зберігати криптовалюту?

Є багато способів зберігання криптовалюти, які можна розділити на чотири групи: Hardware, Desktop Client, Mobile, Web.

Найнадійніший з них – Hardware, або просто звичайна флешка з встановленим софтом для зберігання криптовалюти. Але користуватися таким пристроєм украй незручно. Якщо потрібно оперативно купити або продати криптовалюту, то весь процес переказів займе багато часу, через що можна упустити вигідну угоду. Якщо ви не збираєтеся проводити фінансові операції з криптовалютою і її потрібно зберегти на довгий час, то такий спосіб буде найоптимальнішим.

Основним і найефективнішим способом зберігання криптовалюти для здійснення швидких і надійних переказів є криптогаманці Web. Вони розміщуються на спеціальних сайтах в інтернеті й захищені шифруванням і двофакторною ідентифікацією.

Більш зручним, але менш надійним ресурсом зберігання є смартфони (Mobile). Однак тут теж неминучі ризики: телефон можуть вкрасти або він може пошкодитися, власник/-ця віртуальних грошей може залишитися ні з чим.

Є ще один спосіб зберігання – Desktop Client, який можна встановити на персональний комп’ютер. Та і цей варіант обмежує користувача операціями тільки зі свого ПК, що також не завжди мобільно та зручно.

Гроші майбутнього й перспективи розвитку криптовалюти

Проблемою паперових грошей є їхня фальсифікація. З криптовалютою такий варіант неможливий – її не можна копіювати, зламати, підробити.

Анонімність транзакцій за допомогою криптовалюти можуть спростити складні бізнес-процеси, інноваційні технології блокчейн і те, що його учасники можуть самостійно регулювати свій рівень анонімности.

Децентралізація криптовалюти або її незалежність надасть можливість людям переказувати грошові кошти без участи третіх осіб. Розрахуватися нинішніми грошима без участи третіх осіб люди можуть, але тільки одним способом – передавши готівку з рук у руки. У всіх інших платежах беруть участь банки, платіжні системи, фінансові організації, які беруть за такі операції далеко не маленьку комісію.

Де купити і як інвестувати в криптовалюту

Є три способи придбання криптовалюти:

  • Майнінг. За допомогою потужних комп’ютерних збірок можна спробувати самому добути будь-яку криптовалюту. Однак з огляду на те, що серед майнерів є велика конкуренція, а криптовалюта – це програмний код, то для його пошуку вашому обчислювальному устаткуванню можуть знадобитися роки, великі витрати на електрику й вентиляцію. Обладнання споживатиме багато електроенергії та виділятиме величезну кількість тепла від нагрівання.
  • Криптовалюту можна купити, та потрібно бути обережним і обізнаним у таких операціях, бо, як у будь-якій фінансовій сфері, є шахраї.
  • Є варіант придбання криптовалюти на біржі. Нині налічуються понад 1 000 різних криптобірж, де можна купити чи продати криптовалюту.

Якщо ви плануєте інвестувати в криптовалюту, найбільш надійним і оптимальним варіантом буде створення інвестиційного портфеля за принципом «не клади всі яйця в один кошик».

Невіддільною частиною вашого портфеля повинні бути не тільки біткоїни, але й інші активи.

Вивчивши ринкову капіталізацію кожної криптовалюти, ви можете залежно від її величини, яка повинна становити не менш як $1 млрд (це означає скільки криптовалюти випущено і скільки в обігу в грошах; на кожному сайті або біржі, де вона торгується, є ця інформація), розбити свій капітал на кілька частин й інвестувати в 3-5 різних криптовалют.

Приклад інвестиційного портфеля:

• Ethereum – 20%
• Ripple – 15%
• Bitcoin Cash – 30%
• Cardano – 15%
• Stellar – 5%
• Litecoin – 5%

Якщо досвіду зовсім мало, найкращий варіант – скупити 10 найбільших криптовалют. Вони повільно, але стабільно зростають у ціні. Також можна придивитися до більш молодих і перспективних монет від 1$ до 10$. Правда, доведеться витратити трохи часу:

• вивчити капіталізацію – який обіг цих монет на біржі;
• подивитися на сайт творця – щоб він не був зроблений він на «коліні»;
• вивчити, на яких біржах торгується;
• проаналізувати перспективи й ідею концепції розвитку цієї монети.

Вкладаючи невеликі кошти, можна заробити на криптовалюті в майбутньому. Біткоїн теж колись коштував 1$ і зріс у ціні до 18 000$. Фондовому і товарному ринку знадобилися десятиліття для того, щоб розвинутися, а криптовалютному ринку потрібно було кілька років. Це свідчить про дуже високі перспективи криптовалюти. Звичайно, на визнання криптовалюти як альтернативи фізичних паперових грошей можуть піти роки, та рано чи пізно це станеться.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь