Спецпроєкти

Не довіряй – перевіряй: як користуватися відкритими даними, щоб дізнатися про людину все?


6 березня – Міжнародний день відкритих даних, і, звичайно ж, якщо ви не чиновник, журналіст чи бізнесмен, то вам за великим рахунком байдуже до всіх цих державних реєстрів.

Не поспішайте бути такими категоричними. Євгенія Поремчук – експертка з цифрової трансформації державних послуг – пропонує розглянути побутовий бік використання відкритих даних. 

Уявімо ситуацію: ви збираєтеся на перше побачення з малознайомою людиною. Перша думка – перевірити потенційного партнера чи партнерку в соціальних мережах: де працює, чим живе, які погляди на життя має. 

Instagram та Facebook – це ж лише верхівка айсберга. Набагато більше про людину можуть сказати ресурси з відкритими даними про особу – про її  борги, аліменти, судимість і корупційні схеми. Те саме можна зробити, коли йдеться про потенційних бізнес-партнерів, роботодавців чи найманих працівників. 

Що б вам не розповідала про себе людина – державні  реєстри скажуть про неї більше. 

Як правильно шукати інформацію про людину й де саме?

Реєстр НАЗК

Почнімо з тренду кінця 2020 року, а саме – з Реєстру НАЗК.

Цей реєстр показує декларації осіб, що обіймали/обіймають посади в державних установах чи органах місцевого самоврядування або є кандидатами на посади. Тобто минулі, поточні чи майбутні держслужбовці. 

Для пошуку досить ввести прізвище та ім’я. Завдяки декларації можна дізнатися те, що хвилює, хто шукає справжнє кохання – чи є в обранця дружина та діти. Також у ній показано фінансові зобов’язання (кредити, позики, несплачені податки тощо). Інформацію про об’єкти нерухомости, майно, активи та гроші дивитися не обов’язково: головне, щоб людина була добра.

Як щодо корупційних справ?

Якщо дізналися, що залицяльник пов’язаний із держслужбою, то святе діло перевірити його совість і карму. А саме – наявність у нього схильности до корупції з відповідними ризиками. 

Для цього заходимо в Реєстр осіб, які вчинили корупцію, та вводимо хоча б прізвище та ім’я. Якщо знайшли особу в реєстрі та бажаєте дізнатися подробиці – запам’ятайте номер судової справи (другий запис праворуч) та переходьте до Реєстру судових рішень.

У пошуку знизу в блоку «Судові рішення» вводимо номер справи, чекаємо трохи й готово: перед вами постанова суду та, за наявности, апеляції.

До речі, пошук в Єдиному державному реєстрі судових рішень можна проводити й за іншими критеріями, зокрема за прізвищем. І якщо ми заговорили про суд, то є можливість подивитися, чи не планується в людини судове засідання. У цьому вам допоможе Список судових справ, призначених до розгляду. Там усе зрозуміло: прізвище, ім’я, капча – і шукаємо.

Де шукати інформацію, якщо людина не держслужбовець?

Не хвилюйтеся, є ще безліч місць, де можна подивитись інформацію про людину. Наприклад, в ЄДР – реєстрі фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб

Якщо ви знаєте прізвище та ім’я людини, можете безплатно отримати інформацію, чи вона приватний підприємець (у народі – ФОП) і якою саме діяльністю займається. 

Не довіряй – перевіряй!

Якщо ж ви все ще нервуєте – подивіться в бази силових структур.  На сайті МВС можна знайти відкритий перелік осіб, що переховуються від органів влади. Але майте на увазі, що дані вносяться також і російською мовою. 

Також є сайт СБУ, де публікують осіб, які обвинувачуються у скоєнні злочинів проти основ національної безпеки, однак там справжній квест: 36 сторінок без форми пошуку. Також у наші буремні часи можна пошукати «знайомих» на сайті центру «Миротворець», у якому публікують перелік осіб, чия діяльність пов’язана із загрозою національній безпеці України. Це не державний ресурс, і що робити з отриманою інформацією, вам вирішувати самостійно.

Ви дізналися, що ваш потенційний кавалер не корупціонер, не притягався до відповідальности та не розшукується. До того ж ще й не сепаратист. Залишився останній пункт для суттєвого зменшення дози заспокійливих: перевірка боргів. У цьому нам допоможе Єдиний реєстр боржників.

Для пошуку досить ввести прізвище та ім’я. У результаті ви отримаєте інформацію про наявність виконавчого провадження та категорію стягнення, наприклад стягнення аліментів, штрафів, заборону на вчинення певних дій тощо.

Про відкриті дані можна говорити дуже довго. Однак треба пам’ятати, що найважливіше в роботі з великим обсягом будь-яких даних – це вдумливість. Адже саме вона допоможе вам ухвалити раціональне рішення.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь