Спецпроєкти

Як відкрити ФОП і не зійти з розуму? Досвід блогерки та фрилансерки Льолі Боровльової


Відкривати ФОП чи ні? А якщо платити податки складно? Як з усім розібратися, якщо немає бухгалтерського досвіду? Ці та інші питання виникають тоді, коли людина замислюється відкрити ФОП.

Щоб розібратися, наскільки складно чи ні відкривати свій ФОП, редакція bit.ua за підтримки додатку Fairo поспілкувалася із шеф-редакторкою та сценаристкою популярних шоу на телебаченні Льолею Боровльовою.

Льоля веде свій блог в Instagram і паралельно 10 років працює на фрилансі. Блогерка поділилася з нами, чому наважилася зареєструвати власний ФОП і перед якими труднощами вона постала.

Чому ви вирішили оформити ФОП?

Для представників креативної індустрії відкриття ФОПу ─ це можливість отримувати глобальніші замовлення. Більшість компаній, які платять великі гонорари, укладає з працівниками договори. Щоб офіційно розпочати співпрацю, ви повинні мати ФОП. У такий спосіб ви не просто надаєте послуги, а стаєте частиною цілого процесу.

Для мене відкриття ФОПу стало кардинально новою сходинкою в роботі. Це дало мені змогу вийти на зовсім інший рівень замовлень. Я усвідомила, що роблю все те саме й витрачаю ті ж ресурси, але вже для розвитку власного бізнесу.

ФОП третьої групи для мене був найкращим варіантом. По-перше, я хотіла зареєструвати свій ФОП як ЗМІ. По-друге, мені подобається ліміт дозволеного прибутку. По-третє, завдяки цій групі я можу оформлювати офіційні договори з великими компаніями й ТОВ.

Як це ─ бути ФОПівцем третьої групи? Так само страшно, як пишуть про це у Facebook?

Я не читала, що пишуть про реєстрацію ФОПу й подальшу роботу з ним у Facebook. Не хотіла лякати себе передчасно. Рішення було терміновим і потрібним.

Я подала заяву на оформлення ФОПу через застосунок Дія. Для цього потрібно було зробити ЄЦП-ключ (електронний підпис. ─ Ред.), додати КВЕДи*, яких у мене чимало. Наприклад, створення контенту для телебачення і для кіно, рекламні послуги, диджитал, викладацька діяльність і продаж своїх послуг.

КВЕД ─ це класифікатор видів економічної діяльности. Вони систематизують усі види діяльности суб’єктів господарювання в Україні. КВЕДи можна змінювати, але під час оформлення ФОПу варто відразу обирати правильний вид діяльности або кілька.

На момент оформлення ФОПу я була сильно завантажена, тому звернулася за допомогою до бухгалтера. Мені зручніше було найняти людину, яка консультувала б мене, ввела звітність, виставляла рахунки та платила податки. Є, наприклад, кілька шляхів сплачувати податки: раз на квартал, щомісяця, раз на рік.

Тоді я ще нічого не знала про додаток Fairo. ФОП третьої групи, що мають спрощену систему оподаткування, які не є платниками ПДВ і не мають працівників, можуть використовувати функції бухгалтерії та податкової звітности Fairo. Мені це чудово підійшло б ще на початку, бо з додатком не потрібно витрачати ресурси на бухгалтерію, можна легко контролювати фінанси самостійно, не хвилюватися за безпеку даних.

А для користувачів, які вже використовують функцію бухгалтерського обліку, Fairo автоматично заповнює всю податкову інформацію. Тому для створення та подання податкової звітности потрібно тільки підтвердити правильність даних за допомогою PIN-коду. Fairo працює в партнерстві з партнерами Liga:REPORT та YouControl, щоб забезпечити надійну звітність і розрахунок податку.

Перед якими труднощами ви постали під час оформлення ФОПу?

Ще на самому початку роботи з моєю бухгалтеркою ми зіткнулися з проблемою. Якщо простими словами, мій ФОП зареєстрували на половину. Щоб зрозуміти, чому мій ФОП не працює, вона подала запит у податкову, щоб там розібралися, що ж пішло не так під час оформлення.

Виявилося, що в Єдиному реєстрі платників податків немає інформації, що я є платником третьої групи. Хоча попередньо мені прийшов лист, що мій ФОП зареєстровано. У результаті ми з’ясували, що, коли я оформлювала ФОП, мене автоматично перекинуло в іншу групу. Помилку знайшли, вона була в тому, що я некоректно ввела свій номер телефону в Дію, використовуючи пробіли, де їх не мало бути. Тому в держреєстрі моя заява пройшла, але в податковій ні. Програма не змогла повністю заповнити форму заяви.

Надалі я знаю, що не чекатиму відповіді від податкової й не шукатиму проблему самотужки. У Fairo відстежують стан податкових звітів і надсилають статус перевірки звіту податковими органами на мобільний телефон. Наприклад, щоб отримати витяг про мій ФОП, бухгалтерка надсилає запит його в держави. А в цьому додатку офіційний документ про те, що звіти приймаються податковим органом, зберігається і квитанцію можна завантажити в будь-який час.

А ще мене тішить, що сповіщення в телефоні будуть повідомляти мене, чи подаються мої звіти вчасно, й нагадуватимуть про терміни.

Чи сподобалось вам, людині творчої професії, працювати з ФОП? Було складно?

У мене є певні очікування щодо свого заробітку найближчим часом. І, як не дивно, але ФОП мене в цьому плані надихає та відкриває нові можливості.

Рахувати податок не складно. Але я не люблю цифри й не люблю бюрократію. Тому я за те, щоб цю роботу делегувати комусь, або використовувати мобільні застосунки, які автоматизують усі процеси. Багато моїх знайомих не розуміють і навіть сміються, чому я не можу в цьому самотужки розібратися. Як так, що я спершу витрачала кілька годин на звітність. Але я гордо визнала, що це не для мене, й обрала зручний для себе шлях.

Чому ви обрали Fairo?

Коли я дізналась про додаток Fairo, я зрозуміла, що це чудовий спосіб полегшити життя. У додатку можна подавати податкові декларації, тут виставляються рахунки трьома мовами та 40 валютами й ведеться облік. Як я знаю, найближчим часом будуть доступні банківські функції: оплата рахунків і сплата податків. Крім того, додаток гарний тим, що дозволяє мати всі фінанси в одному місці. Це робить користування та ведення бухгалтерії значно простішим.

Fairo самостійно відстежує оновлення доходів, ліміт та обчислює податки, якщо ви інтегрували свій банківський рахунок у програму. І не потрібно переживати за поточні деталі для звітности, додаток автоматично оновлює цю інформацію.

Оскільки я фрилансерка й можу бути на момент подання звітности за кордоном, ще однією зручною функцією стала для мене можливість у додатку затверджувати потрібні звіти й документи електронним підписом із будь-якої точки світу.

Уже зараз всі охочі можуть завантажити додаток на Android за цим посиланням, а у квітні Fairo стане доступним для IOS.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь