Спецпроєкти

Відомі на весь світ: 7 успішних українських стартапів


Онлайн-сервіси і платформи, застосунки та гаджети – українці створюють безпрецедентні та унікальні продукти для міжнародного ринку.
bit.ua розказує про українські стартапи, відомі на весь світ.

Ajax Systems
Унікальне поєднання розумної системи безпеки та датчиків для будинку. Серед розробок компанії – бездротові віконні та дверні датчики відкриття та руху. Засновники стартапу – кияни – створили її у 2011 році. А нещодавно проєкт залучив кошти від українського фонду SMRK. Загальна сума не розкривається, але перший транш становив близько 1 мільйона доларів.

Petcube
У 2012 році Олександр Нескін, Андрій Клен та Ярослав Ажнюк створили гаджет, який допомагає підтримувати теплі стосунки з домашнім улюбленцем: це невеличкий куб, за допомогою якого можна дистанційно спостерігати за котиком або песиком і навіть грати з ними. Куб має вебкамеру, динаміки, мікрофон і лазерний промінь. Власник керує ним за допомогою смартфона – може спостерігати за домашньою тваринкою, розмовляти з нею та грати лазерним променем. Проєкт одразу ж зібрав 250 тисяч доларів інвестицій на платформі Kickstarter. А у 2014 році Petcube здобув звання найкращого hardware-стартапу Європи в конкурсі Europas і відтоді є визнаним технологічним лідером на міжнародному ринку.

Grammarly
Компанія розробляє онлайн-сервіс, який допомагає ефективніше писати англійською мовою. У 2009 році Grammarly заснували троє українців — Олексій Шевченко, Дмитро Лідер і Максим Литвин. Програма за допомогою штучного інтелекту аналізує тексти англійською мовою і пропонує як їх поліпшити. Підказки й поради Grammarly згруповано в чотири категорії: правильність (граматика, орфографія та інші механіки письма), чіткість (стислість та зрозумілість), захопливість (словниковий запас та розмаїття) і тон (формальність, ввічливість і впевненість).
Сьогодні сервісами Grammarly щодня користуються 30 мільйонів людей в усьому світі та понад 30 000 команд бізнес-клієнтів. Працюють у компанії понад 500 людей в офісах у Києві, Сан-Франциско, Нью-Йорку і Ванкувері.

Settle
Застосунок задумувався українцем Стасом Матвієнком як платіжний інструмент для закладів. Він дає змогу зробити замовлення та розрахуватися за нього за допомогою смартфона. Замість виклику офіціанта, очікування рахунку – кілька кліків у застосунку. Оплату, навіть з урахуванням чайових, можна буде здійснити онлайн. Інвестори вже вклали в розвиток додатка 1,3 мільйона доларів.

Preply
Українська платформа, яка допомагає в кілька кліків знайти потрібного викладача або репетитора для онлайн- та офлайн-навчання. Також сервіс допомагає розмістити заявку про пошук фахівця з іноземних мов для хобі, шкільної програми або бізнесу. Оскільки тренд на онлайн-навчання тільки набирає обертів, однією з переваг платформи є можливість вибору педагога з іншої країни.

BitFury
Блокчейн-компанія, один із засновників якої – українець Валерій Небесний. Інвестором компанії виступала гонконгська фінтех-компанія Credit China Fintech Holdings. Сторони домовилися про створення спільного підприємства, яке буде продавати в Китаї обладнання для майнінгу, розроблене в BitFury.

DMarket
Великий глобальний маркетплейс, де можна купити контент для ігор. Запустили платформу член ради директорів кіберспортивного клубу Na’Vi Олександр Кохановський і засновник платформи з торгівлі віртуальними предметами Володимир Панченко. DMarket залучив приблизно $25 млн доларів через ICO. Цей аукціон токенів став найбільшим в історії українських стартапів.

Успіх українських стартаперів у світі підштовхнули нас до створення рейтингу українців, які просувають технології вперед.

bit.ua разом із читачами й експертами формує рейтинг 100 найкращих TechDrivers. Ми шукаємо по-справжньому закоханих у диджитал і технології людей. Відсьогодні та протягом двох тижнів ми збираємо імена людей – TechDrivers – за допомогою анкети на сайті bit.ua.
Кожен охочий має нагоду номінувати героя нашого часу (зокрема, себе) в чотирьох різних номінаціях: держ_tech, tech_людина, tech_бізнес і tech_світ.
Заявки на участь у рейтингу приймаються із 6 до 18 квітня. Після завершення збору анкет експерти рейтингу оберуть по 25 номінантів у кожній номінації, які найбільше відповідають критеріям рейтингу. Так буде сформовано рейтинг 100 найкращих TechDrivers.
Відкрите голосування за найкращих серед 100 TechDrivers, яких обрали експерти рейтингу, триватиме до 24 травня.
Партнерами рейтингу стали продуктова ІТ-компанія Uklon та інноваційний парк Unit.City.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь