Спецпроєкти

Дівчата в IT: були завжди, варто тільки добре пошукати


22 квітня – це День дівчат в IT. З цієї нагоди український IT-дистриб’ютор BAKOTECH представив спецпроєкт у вигляді невеликого відеоінтерв’ю. У ньому йдеться про історичний вклад жінок в IT. Також героїнями проєкту стали дівчата, які нині успішно працюють в ІТ у різних ролях і на різних позиціях.

Оскільки кожна конкретна історія не ставить за мету сформувати якесь однозначне враження про стан галузі, то в статті ми сфокусуємося саме на історичних постатях зі світу IT. Ми намагалися зробити неоднорідну добірку прикладів, щоб не просто розповісти про досягнення жінок, а показати їхню всюдисутність у різних аспектах галузі.

Отже, жінки в IT змогли…

…створити фундаментальні відкриття самостійно або покласти їм початок

Коротко про перших дівчат в індустрії.

Ада Лавлейс — творчиня першого комп’ютерного алгоритму й одна з творців першої ЕОМ.

Ольга Осадча
BAKOTECH
«Вона написала програму для гіпотетичної машини, яка навіть не була побудована. Але навіть сьогодні цю програму можна запустити — деяким це вдалося на C та на Python`і»

Геді Ламар придумала спосіб захисту сигналу торпед від перехоплення та глушіння. Основа цієї теорії використовується в роботі сучасних Bluetooth, Wi-Fi та CDMA.

Євгенія Асауленко
BAKOTECH
«Водночас Геді Ламар є прикладом жінки, чарівної у всіх аспектах, оскільки вона була не тільки винахідницею, але й голлівудською актрисою!»

Інна Калініна
ЛІГА:ЗАКОН
«Оскільки вона займалася радіолокаційними дослідженнями, то змогла придумати схему шифрування частот, яку пізніше стали використовувати в армії, а нині вона використовується в CDMA, Bluetooth і Wi-Fi»

Радія Перлман винайшла протокол STP, який давав змогу блокувати надлишкові з’єднання під час під’єднання до інтернету, оптимізуючи якість зв’язку.

Вірослава Новосильна
Slova Tech PR/CEO та co-founder WTECH
«Радія написала дві книги з програмування та зареєструвала понад 100 патентів. Сама вона не вважала себе матір’ю Інтернету, але ми з цим не згодні»

…зробити внесок у більш сучасне та знайоме нам ІТ

Елен Генкок — авторка ідеї, яка зробила компанію Apple такою, якою ми її знаємо. По-перше, вона повернула в компанію Стіва Джобса. А по-друге, запропонувала взяти за основу розроблюваної ОС продукт компанії NeXT і зробити операційну систему Unix-подібною.

Деніз Купер — мати open-sourc’у, завдяки якій із відкритим кодом вийшли у світ такі продукти як Apache Tomcat, OpenOffice, NetBeans, GridEngine, GlassFish і OpenSolaris. А ще завдяки їй людству доступні CMS Drupal і фреймворк JavaScript’у — Node.js.

Джейд Реймонд — розробниця Sims Online, Assassin’s Creed II та засновниця Ubisoft Toronto.

Марґарет Гамільтон розробила бортове програмне забезпечення польоту для космічної програми «Аполлон» і забезпечила політ космічного корабля.

Євгенія Клепа
1991 Open Data Incubator
«Найбільшим її досягненням для мене є той факт, що її ПЗ врятувало від людської помилки та подальшої катастрофи екіпаж «Аполлона-8» у 1968 р.»

…зробити складні речі простими, а технології — доступними широкому споживачеві

Карен Спарк Джонс — розробниця технології пошуку й видачі інформації, яка лягла в основу пошукових машин. Її ідея була в тому, щоб зробити «спілкування» з комп’ютером простішим і доступнішим.

Марія Куренкова
BAKOTECH
«Карен Спарк Джонс винайшла технологію, яка допомагає спілкуватися з машиною людською мовою. Ця ж технологія пізніше лягла в основу пошукових машин і дала поштовх для розроблення нових систем пошуку та ранжування»

Адель Голдберґ розробила ООП-мову програмування Smalltalk, а також її напрацювання лягли в основу створення графічних інтерфейсів.

Катаріна Фейк — створила сервіс для зберігання фотографій Flickr у ті часи, коли єдиним способом переслати комусь зображення було скинути його на електронну пошту.

…стати знаковими фігурами в компаніях, що сьогодні задають тренд в ІТ

Марісса Маєр — легше сказати, чого ця жінка не досягла у своїй кар’єрі. Була 21-м співробітником Google, коли той ще був оплачуваним хобі, а не світовим IT-гігантом. Звідти пішла на посаду CEO в Yahoo! і відзначилася низкою рішень, завдяки яким нам сьогодні не доводиться розповідати, що це за компанія.

Сьюзен Войчицька здала той самий гараж засновникам Google і погодилася працювати на них, відмовившись від гарної посади в INTEL. Пізніше стала заступницею президента компанії та керівницею YouTube.

Шеріл Сендберґ — мінфін США, Google, особисте запрошення Цукерберґа у Facebook, низка вдалих рішень, які сприяють зростанню компанії — і от вона вже в нашому списку.

Мері Мікерена — можливо, найкраща аналітикиня ринку IT у світі та людина, що стала причиною найбільш вдалих угод інвестфонду КРСВ, наприклад інвестування у Twitter.

Санді Картер раніше була генеральною менеджеркою в IBM, звідки пішла на посаду віцепрезидентки Amazon Web Service.

…та ще зможуть багато чого. А поки — підсумки

Так, поки що в поодиноких головах живе думка про те, що дівчина в ІТ — це щось неймовірне. Є цей день на календарі, є наша стаття, що нагадує про загальнодоступні та зовсім не засекречені речі. Поки що це актуально.

Немає нічого поганого в тому, щоб підкреслити чиїсь заслуги, нехай навіть укотре. Ми розповіли про власниць, на нашу думку, найбільш гучних і зрозумілих регалій. Окрім них, є ціла армія жінок, які, крім успішної кар’єри в IT, також роблять багато для галузі: пишуть книги, наукові роботи, розвивають власні проєкти та допомагають стартапам.

Ми залишаємо відео тут, ви можете на власні очі побачити дівчат, які будують успішні кар’єри в IT, організовують стартапи та багато роблять для індустрії.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
IT
Ми в Телеграмі
підписуйтесь