Спецпроєкти

Дослідження: як сонячне випромінювання впливає на COVID-19 і чи може його знищити


Учені з Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі дослідили вплив сонячного світла на COVID-19.

Дослідження опублікували в журналі Science Alert.

Якого висновку дійшли вчені?

Учені з Каліфорнійського університету припустили, що на вірус SARS-CoV-2 можуть впливати ультрафіолетові промені та знищувати його.

У лабораторних умовах учені спершу досліджували вплив короткохвильового ультрафіолетового випромінювання на вірус. Вони виявили, що під їхнім впливом вірус дезактивується, ультрафіолетові промені бомбардують РНК вірусу і пошкоджують її.

Водночас такі ультрафіолетові хвилі у звичайному житті трапляються вкрай рідко, оскільки їх майже повністю поглинає озоновий шар. Також вони вбивають мікроби та можуть спричинити сонячний опік на нашій шкірі.

У результаті вчені дійшли висновку, що в людській слині вірус SARS-CoV-2 руйнується під впливом сонячних променів, у спектр яких входять хвилі ультрафіолету середньої довжини, протягом 10-20 хвилин.

Також він більше піддається впливу сонця, ніж вірус грипу. На свіжому повітрі в сонячний день 90% частинок COVID-19 руйнуються протягом пів години, тоді як узимку частинки вірусу можуть виживати на вулиці протягом кількох днів.

Але поки що вчені не з’ясували, чому COVID-19 знищується так швидко під впливом сонячного світла і планують продовжити дослідження.

Раніше ми розповідали, що молодь більш захищена від повторного зараження COVID-19.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь