Спецпроєкти

Дослідження: як мозок дитини реагує на фізичні покарання?


Учені з Гарвардського і Вашингтонського університетів, а також Університету Північної Кароліни (США) вирішили з’ясувати, як фізичні покарання впливають на мозок дитини.

Дослідження опублікували в журналі Child Development.

Як таке виховання впливає на мозок дитини?

У дослідженні взяли участь 147 дітей, серед яких було 75 дівчат і 72 хлопці віком від 10 до 11 років. Дані про цих дітей учені взяли з іншого дослідження, зосередженого на тих, хто регулярно піддавався легкому фізичному насильству.

Дітям зробили МРТ. Під час процедури вони дивилися на екрані відео з акторами, які почергово зображували різні вирази обличчя — нейтральні та перелякані. Учені тієї миті фіксували реакцію мозку на зображення кожного типу обличчя.

З’ясувалося, що перелякані обличчя викликали сильнішу активізацію різних частин мозку, ніж нейтральні вирази. Особливо яскраво це було виражено в дітей, які піддавалися легкому фізичному насильству. У дітей, яких батьки не били в цілях виховання, реакція мозку була значно слабшою.

Отримані результати порівняли з іншим дослідженням, де брали участь діти, які пережили жорстокі форми фізичного насильства. Зрештою вчені дійшли висновку, що мозок дитини реагує приблизно однаково на будь-яку форму насильства.

Відомо також, що в таких дітей частіше розвиваються тривожність, депресія та проблеми з поведінкою.

Раніше ми розповідали, що шістнадцятилітню дівчину змусило зробити аборт керівництво інтернату, де вона виховувалася.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь