Спецпроєкти

Е-лікарняний: як його отримати та що потрібно знати


Уряд починає впроваджувати електронні листки непрацездатности. Відтепер лікарняний із паперової форми переходить в електронну. Розберімося, як працює е-лікарняний, як його заповнятимуть і в чому плюси електронних документів непрацездатности.

Що таке е-лікарняний та як він працює

Е-лікарняний – це такий самий лист непрацездатности, тільки внесений в електронну систему охорони здоров’я. Отримати його можна, як і звичайний паперовий лікарняний.

Спершу потрібно звернутися до сімейного лікаря. Він огляне вас і, якщо потрібно, скерує до профільних лікарів на обстеження. Коли встановлять діагноз, терапевт заповнить дані у спеціальній системі та встановить термін лікарняного.

Лист непрацездатности лікар затвердить електронним підписом. Нині медики масово оформляють власні підписи.

Отже, у чому різниця? Паперовий лікарняний відкривають за зверненням, а закривають тоді, коли лікар вважає за потрібне. Електронний листок автоматично відкриває й закриває лікарняний. Тобто під час першого звернення лікар встановлює термін хвороби, й лист непрацездатности буде автоматично закритим через певний період.

Якщо ви досі хворієте, терапевт може продовжити час перебування на лікарняному. Для цього він створить новий листок, так само із встановленим чітким терміном.

Так, терапевт затвердив лікарняний. Що відбувається далі?

Наступний крок — перевірка статусу застрахованої особи в Пенсійному фонді. ПФУ формує в реєстрі листів непрацездатности ваш листок. Інформацію від лікаря також розміщують в особистому кабінеті пацієнта та надсилають у Фонд соціального страхування. Лікарняний лист стає доступним онлайн і його може переглянути ваш роботодавець. А ви можете розрахувати виплати через калькулятор лікарняного.

Як вносять інформацію в е-лікарняний

Як ми вже з’ясували, електронний лікарняний — офіційний і відкритий документ. Тому під час його оформлення все має бути чітко. Розберімося ж у порядку його заповнення.

Спершу Пенсійний фонд вносить дані до електронного реєстру листів непрацездатности. Це відбувається за номером облікової картки платника податків. Після цього лікарняний отримує свій номер. Якщо вам усе ж потрібен лист непрацездатности в паперовій формі, ви можете його отримати.

У день оформлення лікарняного Пенсійний фонд надсилає вам повідомлення про видачу листа непрацездатности. Й останній крок — заявка до Фонду соціального страхування для розрахунку страхового стажу. Вона створюється автоматично.

У чому плюси електронного лікарняного?

Перше — економія часу лікарів. Їм більше не доведеться заповнювати папери. Також це економія вашого часу — після одужання вам не доведеться знову приходити на прийом і стояти в черзі, щоб закрити лікарняний.

Ще один важливий плюс — уникнення корупції. Тепер лікарняний не вийде купити за оголошенням в інтернеті. Оформити його може тільки лікар, і всі листи непрацездатности фіксуються в єдиному реєстрі. Тому підробити їх не вийде.

Паперові документи відходять у минуле! Уся інформація передається автоматично до Пенсійного фонду та роботодавця. А перевірити її можна в онлайн-кабінеті на порталі ПФ.
Отже, тільки одне відвідування клініки, жодних довідок із Пенсійного фонду та паперової роботи в лікарів.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь