Спецпроєкти

Недопуск до навчання дітей, які не мають відповідних щеплень, не порушує права на освіту: заява уряду


Офіс омбудсмена оприлюднив заяву, щодо заборони відвідувати заклади освіти дітям, які не мають відповідних щеплень згідно з календарем вакцинації.

Заяву оприлюднили на сторінці Офісу омбудсмена у Фейсбуці.

Чи порушує це право на освіту?

У заяві Офісу омбудсмена зазначили, що уповноваженого Верховної Ради України з прав людини періодично надходять звернення батьків щодо права на освіту для дітей без вакцинації.

У відповідь уряд зазначив, що заборона відвідувати заклади освіти не порушує право на освіту, адже у законодавстві України прописані різні форми здобуття освіти. Деякі з них реалізуються без відвідувань школи чи садків.

«Разом з тим обов’язкова вакцинація створює колективний імунітет та захищає не лише щеплених дітей, але й тих, які не можуть бути вакцинованими через медичні протипоказання», ─ додали у заяві.

Водночас 17 квітня 2019 року у постанові № 682/1692/17 Верховний суд ухвалив, що зобов’язання щеплювати дітей проти особливо небезпечних хвороб з боку охорони громадського здоров’я і здоров’я зацікавлених осіб є виправданим. У Верховному суді додали, що завдання держави ─ забезпечити баланс між правами дітей на освіту та інтересами інших дітей.

У заяві розповіли про рішення Європейського суду із прав людини, який ухвалив, що обов’язкова вакцинація є законною та необхідною в демократичних суспільствах.

Раніше ми розповідали, що чеські родини подали позов до Європейського суду з прав людини, виступаючи проти обов’язкової вакцинації дітей. За законодавством Чехії, обов’язковою вакцинацією є щеплення проти дев’яти захворювань, зокрема проти правця, коклюшу, кору та дифтерії. Причиною відмови від вакцини можуть бути тільки медичні протипоказання.

У ЄСПЛ відповіли на позов, там вважають, що обов’язкова вакцинація діє задля «найкращих інтересів дітей». А закони чеського уряду не порушують права на повагу до приватного життя згідно з Європейською конвенцією з прав людини.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь