Спецпроєкти

Татуювання, записані на чипі, та сережки з bluetooth-гарнітурою: технології, які змінюють світ моди вже зараз


Розвиток сучасних технологій впливає майже на всі сфери людського життя. Це стосується не тільки високоточних і наукомістких галузей економіки – світ моди також зазнає змін.

Виробники ювелірних прикрас та аксесуарів для бодіарту поліпшують свою продукцію модними гаджетами, щоб виділитися серед конкурентів. Водночас споживачі отримують цікаві гібриди в результаті такого схрещування: татуювання, записані на чипі, та сережки з bluetooth-гарнітурою. Про них ми й розповімо в матеріалі.

Татуювання з майбутнього

Американська компанія з розроблення мобільної електроніки Advanced Technology 2011 року представила Epidermal Electronics – цифрові татуювання для діагностики здоров’я.

Команда дослідників під керівництвом інженерів Джона Роджерса та Тодда Коулмена розробила мікросхеми з датчиками, які кріпляться на тіло за допомогою тонкої гумової підкладки та мають пружні властивості. Наклейка фіксується на пацієнті як тимчасова дитяча перебивачка – вибрав ділянку шкіри, наклав, намочив водою, обережно зняв зверху плівку. Людина може без проблем згинати, стискати та розтягувати наклейку, це не вплине на її працездатність.

Термін роботи такого пристрою варіюється від кількох днів до кількох років.

Джон Роджерс зазначає, що епідермальні електронні системи дають змогу точно виміряти температуру тіла, пульс, кров’яний тиск, рівень кисню в крові пацієнта та передати інформацію за допомогою технології NFC на смартфон.

Epidermal Electronics на шкірі мають досить гарний вигляд і роблять тебе подібним до персонажа/-ки кіберпанкового фільму. Ніхто не забороняє розмістити сенсори так, щоб вони утворювали цікаві зображення, або прикрасити ними свої татуювання. Водночас ці девайси не просто стануть у пригоді для пересічних громадян. Вони зручні для використання військовими, коли за життєвими показниками солдата спостерігають із командного пункту. Також вони можуть слугувати засобами зв’язку, які з часом зникають на тілі та не залишають слідів.

NFC-наклейки також можна використовувати для розблокування мобільних телефонів. Невеликий модуль чудово розміщується на подушках пальців. По-перше, це набагато безпечніше, ніж символьні паролі. По-друге, зняти захист зможе тільки власник/-ця смартфона, без особливих втручань у мозок пристрою.

Цікаву ідею татуювання за допомогою NFC-чипів розробив американський художник Ентоні Антонелліс. Він має перше у світі цифрове татуювання, яке можна розглянути за допомогою телефона. Митець імплантував під шкіру мікросхему, яка за розміром менша за піщинку та містить 1 Кб даних – GIF-анімацію – маленький прямокутник із мінливим кольоровим градієнтом. Міняти зображення може тільки власник, який має право редагувати записану інформацію. Усі інші є в режимі читання.

Якщо ви вирішили зробити татуювання, але переживаєте про те, який вигляд воно матиме на вашій шкірі, рекомендуємо вам скористатися застосунком Ink Hunter. Він дає змогу реалістично перенести бажаний малюнок на шкіру, щоб оцінити всі переваги та огріхи такої прикраси.

Спочатку ви маєте нанести товстим фломастером квадратний смайлик, який стане опорною точкою для зміни перспективи татуювання під час руху. Далі наводите камеру телефона, і вуаля – ви маєте на своєму тілі зображення, вибране в галереї програми або самостійно завантажене.

Смарт-ювелірка

Фітнес-браслети і смарт-годинники довели, що девайси для повсякденного носіння можуть бути не тільки корисними, але й стильними. Як корпус для датчиків і мікропроцесорів чудово можуть підходити ювелірні вироби.

Розгляньмо Bellabeat Leaf Urban – кулон, який можна носити як намисто та браслет.

Це трекер активности, який має додаткові корисні функції. Він може моніторити сон, визначати, коли власник перебуває у стресовій ситуації або надто напружений. Якщо потрібно, він нагадає про виконання дихальних вправ і медитацію. Для жінок передбачено відстеження менструального циклу та календар вагітности.

Кулон захищає від води та має рейтинг IPX6. З бризками та дощем впорається, а ось плавати з ним не потрібно.

Bellabeat Leaf Urban не має власного дисплея, а тому вся потрібна інформація буде показуватися на застосунку для телефона.

Іншої цікавою прикрасою є кулон Senstone, який являє собою компактний мікрофон. Його створили для запису нотатків у русі. Цей пристрій допоможе вам бути більш організованим, а тому чудово підійде зайнятим людям.

Ваш голосовий щоденник можна буде прослухати у смартфоні. Також Senstone можна використовувати як bluetooth-гарнітуру. Хоча краще обрати накладки на сережки Joule Earring Backing. Цей товар ще не випустили, але виробник приймає попередні замовлення. Модуль поєднується з будь-якими сережками, має легку вагу – 1,5 г, діаметр 18 мм та є зручним для повсякденного використання.

Варто зазначити, що Joule Earring Backing є не тільки стильною гарнітурою, яка чудово замінює бездротові навушники. Також накладки мають датчики, що передають інформацію про загальний стан здоров’я, пройдені кроки та спалені калорії.

Перевага Joule Earring Backing полягає в тому, що додаток до прикрас залишається прихованим, водночас ефективно виконує свою роботу.

Інженери попіклувалися й про тих, хто носить тунелі. Цікавим варіантом є Lobebeatz Wireless Speakers, який, на жаль, не має функції фітнес-трекера, на відміну від колег. Ще однією проблемою є те, що вашу розмову можуть почути люди довкола, оскільки такий аксесуар для бодіарту повинен мати потужний динамік.

Google Glass та інші хай-тек окуляри

Вихід Google Glass у 2014-му викликав справжній бум серед гіків, який доволі швидко зійшов нанівець. Поки що на ринку не представлено потужних і дешевих смарт-окулярів.

Серед найкращих моделей можна виділити Vuzix M300. Ці окуляри аугментованої реальности розроблено для робітників на підприємствах. Вони можуть витримати падіння, удари, подряпини, екстремальні температури, потужні вібрації тощо. А 4-ядерний процесор ARM, камера 10 Мп і вихід для навушників дадуть змогу фіксувати виробничий процес, отримувати інструкції від керівництва та зручно спілкуватися з колегами.

Інша модель – Vuzix Blade Commercial Edge – створена для розваг. Її можна використовувати для проєкції GPS-карт, даних про погоду, останні новини у світі, повідомлення із соціальних мереж тощо. Окуляри керуються безконтактно, за допомогою руху очей. Крім того, люди з поганим зором можуть використовувати контакті лінзи.

Конкурентом Vuzix є Google Glass Enterprise Edition 2 – поліпшена версія першого варіанта Google Glass. Ця модель орієнтована на бізнесменів, які можуть швидко отримати доступ до робочої інформації, без носіння та використання смартфонів, планшетів і ноутбуків.

Загалом ксі смарт-окуляри на ринку мають доволі утилітарний дизайн, оскільки потрібно компактно та надійно розмістити електронні компоненти всередині оправи, яка має залишатися легкою для носіння. Поки що їх не можна назвати повноцінним б’юті-аксесуаром. Вони не мають стильного вигляду і не схожі на ті, які ми могли бачити в науково-фантастичних творах.

Водночас ринок технологій невпинно розвивається, як і мода, а тому, можливо, у майбутньому ми побачимо цікавий і вигідний для споживачів симбіоз цих економічних галузей. І це стосується не тільки смарт-окулярів, але й інших девайсів, описаних у матеріалі.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь