Спецпроєкти

Дослідження: науковці винайшли тест, який діагностує депресію за аналізом крові і підбирає пацієнту ліки


Американські дослідники Медичної школи Університету Індіани розробили тест, який діагностує стадію депресії за аналізом крові і підбирає пацієнту необхідні ліки.

Дослідження опублікували в журналі Molecular Psychiatry.

Як тест виявляє депресію?

Науковці вивчали біомаркери крові, які свідчать про посттравматичний стресовий розлад, хворобу Альцгеймера і схильність до суїциду. Дослідження тривало чотири роки, в ньому взяли участь 300 добровольців.

Протягом дослідження за учасниками стежили вчені, вони відслідковували і поганий, і хороший настрій у людей, і фіксували зміни біологічних маркерів у їхній крові.

Також вчені використали базу даних, яку зібрали протягом попередніх досліджень. В результаті вони визначили 26 біомаркерів, які протестували на групі людей, щоб з’ясувати правдивість своєї гіпотези.

Зрештою дослідники дійшли висновку – розлади настрою взаємопов’язані з генами циркадних ритмів, що регулюють сезонні, нічні та денні цикли, а також цикли сну-неспання. Це пояснило, чому пацієнти відчувають себе погано через сезонні зміни та порушення сну.

На основі цього дослідження команда з Медичної школи Університету Індіани на чолі з Олександром Нікулеску розробили тест, який здатний виявити у людини конкретну стадію депресії, ризик тяжкої форми і біполярного розладу. Також цей тест рекомендує пацієнту необхідні ліки.

Олександр Нікулеску і його команда планують налагодити співпрацю з фармацевтичними компаніями та іншими лікарями для продовження свого дослідження з реальними пацієнтами.

Раніше ми розповідали, що уряд Австралії фінансуватиме дослідження, які вивчатимуть можливість використання псилоцибіну, МДМА, кетаміну та інших препаратів як спосіб лікування психічних захворювань, зокрема депресії і ПТСР.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь