Спецпроєкти

Ворожіння в соцмережах: які послуги надають онлайн-екстрасенси та чому їм досі вірять


Індустрія послуг ворожок стала набагато популярнішою в технологічну еру через розвиток інтернету. Тепер просто вдома можна проводити магічні обряди, дізнатися про своє майбутнє та приворожити коханих. Ми дослідили послуги, які надають цілителі в мережі, та розповідаємо про шахрайство ворожок і причини віри людей у надприродні сили.

Які послуги надають онлайн-ворожки

Екстрасенси та ясновидці створюють сайти, ведуть свої сторінки в соцмережах, спілкуються з клієнтами в директі, телефоном або у відеомесенджерах.

Тепер не треба фізичного сеансу, адже в онлайні можна легко замовити такі послуги, як ворожіння на кавовій гущі, руці або фото, на картах Таро або Ленорман, за дзеркалом, на звичайних гральних картах, спеціальних кістках і знаменитих кришталевих кулях. Не треба їхати до ворожок додому, не треба витрачати час на дорогу, досить лише скинути гроші на картку, і все зроблять за вас.

Але будьте готові, що такі послуги недешеві. Ми дослідили сучасні розцінки, і виявилося, що за одне запитання спеціалісту/-ці ви можете заплатити від 80 до 100 грн. Провидиці знаються й на маркетингових прийомах, тож за запитання гуртом ви отримаєте знижку, наприклад 3 запитання коштуватимуть вам 190 грн, а їхня необмежена кількість – 500 грн.

Розклад карт на 5 запитань – 250 грн, річний розклад – 400 грн. Прогноз на місяць – 80 грн, короткий прогноз на весь рік – 100 грн. Тут спеціалісти розкажуть, яким буде ваше особисте життя в наступному році, чи зможете ви жити за кордоном, чи зробить ваш партнер/-ка перший рок і що вам варто змінити в собі, щоб нарешті стати щасливими.

За 150 грн вам обіцяють допомогти із самовизначенням – завдяки спеціальній матриці долі ви дізнаєтеся про ваше духовне та матеріальне призначення, сферу, яка принесе вам гроші та вашу грошову карму.

Прямо в коментарях ви можете обрати одну карту з п’яти зображених на фотографії, а ворожка розповість вам, яким буде ваше особисте життя в майбутньому, чи буде коханий чоловік вам телефонувати та чи в правильному напрямку ви рухаєтесь у житті.

Одними з найпопулярніших запитів у ясновидців є питання любовні. За 100 грн ви можете придбати розрахунок сумісности з партнером. За 2 000 грн можна купити розклад стосунків на довгий період – ворожка розповість вам про стан стосунків та їхню перспективу, сильні та слабкі сторони, внесок і бажання кожного партнера, про приховані таємниці та їхній вплив на вас, а також про кармічний урок. Борються такі спеціалісти навіть із безпліддям і гарантують вагітність уже через пів року після спеціального обряду.

Фото: Wooden Trays

Свічки та амулети

Купити у ворожок у мережі можна й спеціальні замовлені свічки, амулети й талісмани. Провидиці стверджують, що така чарівна свічка буде горіти та випромінювати певну енергію, яка коригуватиме вашу життєву ситуацію в правильному напрямку. Працювати така свічка має коштом сили вогню як активатора енергії.

Програми у свічок бувають різними – вони нібито гармонізують життя, допомагають вам поговорити із власною підсвідомістю, привернути увагу чоловіка й укріпити союз із ним, звільнитися від травм і блоків.

Попри все це є велика кількість клієнтів, які готові платити за результат і не дуже стурбовані вартістю послуги. Дослідження виявило, що ще кілька років тому стан ринку ворожінь становив 56 млн доларів, а з поступовим переходом в онлайн це число тільки збільшується.

Про шахрайство цілителів та екстрасенсів

З початком пандемії люди почуваються дуже вразливими та розгубленими через постійну тривогу. Хтось шукає терапевта або релігійного порадника, хтось вживає алкоголь або ж грає в азартні ігри, а хтось звертається до екстрасенсів.

Служба довіри з питань шахрайства в США стверджує, що останнім часом збільшилася кількість звернень, а відповідно, і скарг на ворожок та ясновидців. На безплатну лінію звертаються люди, які втратили велику суму грошей:

  • 54-річна жінка в Канаді втратила $24 тисячі, адже її обдурив екстрасенс. Він пообіцяв повернути кохану людину, але згодом заблокував жінку та зник зі зв’язку.
  • 73-річний чоловік у штаті Вашингтон втратив майже всі свої статки, адже заплатив екстрасенсу за повернення колишньої жінки. Спіритуаліст не тільки взяв гроші, але й наказав для ритуалу додатково придбати дорогі коштовності. Жінка не повернулася, а на чоловікові залишилася купа рахунків і кредитів за ювелірні вироби.
  • 72-річна жінка в Сієтлі віддала екстрасенсу $20 тисяч за інформацію про її майбутні стосунки. Але передбачення ворожки не здійснилося.
  • Літня й заможна жінка зі штату Массачусетс страждала від деменції та втратила $3,5 млн, які вона заплатила екстрасенсу. Цікаво, що жінка здобула науковий ступінь у Гарварді, а екстрасенс мав лише середню освіту.

На гачок потрапляють різні люди, незалежно від фінансового становища та рівня інтелекту. У ще одному дослідженні брали участь люди з однаковим рівнем освіти та успішности. Виявилося, що ті, хто вірить у паранормальні сили, просто думають менш аналітично та схильні інтерпретувати світ із суб’єктивної особистої позиції й не сприймають інформацію критично.

Чому люди вірять у паранормальні явища

Дослідження свідчить: близько третини людей у США вірить у паранормальні здібності та явища. Інше національне опитування показало, що понад 71% американців вірять у «чудеса», 42% американців вважають, що існують привиди, 41% вважають, що можливе екстрасенсорне сприйняття, наприклад телепатія, і 29% вірять в астрологію.

Інші недавні опитування показали, що люди однаково вірять у теорії змови та інші псевдонаукові явища. Наприклад, 21% американців вважають, що уряд приховує прибульців, ще 28% вважають, що таємна еліта держави планує Новий світовий порядок (NWO), а 14% вірять у Бігфута (міфічну істоту).

В Україні такі масштабні опитування не проводилися, однак, за даними соціологічної групи «Рейтинг», близько 15% українців готові лікувати захворювання в народних цілителів та екстрасенсів.

Що каже психотерапевт

Про мотиви такої поведінки розповідає психотерапевт Віталій Жданов:

«Скільки людство знає себе, стільки люди й вірили у ворожок для того, щоб позбутися тривожности. Коли немає пояснення того, що відбувається, і вони не знають, що робити, то шукають якийсь вихід. Комусь досить спертися на науку та раціональне пояснення, а комусь цього не вистачає і вони звертаються до тих, у кого є якась відповідь.

Узагалі, тяга до нераціонального пояснення світу ще довго буде притаманна людям. З часом з’являються нові концепції та вчення, можна навіть просто спостерігати за цим різноманіттям, адже це цікаво.

Якщо людина 40 років живе у своїй концептуальній схемі світу, то важко в один момент її/його в чомусь переконати. Просто перестати вірити гороскопам і почати вірити науці дуже складно, тільки якщо не відбудеться якась кризова та болісна ситуація.

Так само діти вірять у Діда Мороза. Їм дуже тяжко якоїсь миті попрощатися із цією вірою та усвідомити, що казковим дідусем був сусід або родич. Дитина побачить у комірчині посох і бороду, поплаче, погорює, але якось із цим змириться. А з ворожками складніше, адже явних доказів немає. До того ж в якихось випадках ясновидці справді щось вгадують. Психіка людей чіплятиметься за це, адже люди помічатимуть лише ті факти, які психологічно вигідні для них.

Людям, які раціонально мислять та спираються на науку, важко прийняти той факт, що хтось обирає жити інакше та покладається на інші концепції, як-от астрологію, релігію або магію. Але варто визнати, що кожен має свободу вибирати та мати інший світогляд. Залишається тільки змиритись із цим, спробувати почути одне одного та вибудовувати діалог».

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь