Спецпроєкти

5 прикладів реновації промислових зон: світовий та український досвід


Ревіталізація промислових зон — світовий тренд, який поступово інтегрується в українські реалії. На незатребуваних і нераціонально використовуваних територіях створюються нові інвестиційно привабливі проєкти. Реновація дає можливість оновити міський ландшафт. Території, що раніше були закритими, стають новими точками тяжіння для містян. А реорганізація міського простору сприяє розв’язанню транспортних проблем — з’являється потенціал для будівництва нових доріг, мостів, парків і набережних.

Поступово на місці колишніх промзон з’являються сучасні житлові квартали, музеї, ресторани, парки. Й одним із яскравих прикладів таких проєктів у Києві є житловий район RYBALSKY.

Разом із Perfect Group та Saga Development ми розібралися, які кейси у світовій практиці зробили ідею редевелопменту популярною та як схожі ініціативи втілюють в Україні.

Jardins de la Rambla de Sants, Барселона

Парк із потягами чи вокзал із парком?

Барселона відома своїми парками, створеними на основі промислової забудови. Ще наприкінці 80-х років у колишньому робочому районі Сантс з’явилися парк індустріальної Іспанії (Parc del ‘Espanya Industrial) та парк Жоана Міро (Parc de Joan Miro), що став open-air-майданчиком для експозиції найвідоміших скульптур художника. У 2016 році перелік схожих проєктів доповнив лінійний парк Jardins de la Rambla de Sants. Локацію облаштували на місці старих залізничних шляхів у районі вокзалу Barcelona Sants.

Авторами проєкту стали архітектори Серхі Годія та Ана Моліно. Вони розробили грандіозну конструкцію, що допомогла створити новий громадський простір на основі нераціонально задіяної території. Парк підтримує складна система залізобетонних балок із трикутними заскленими отворами. Таке рішення дає змогу знизити рівень шуму від залізниці та забезпечує захопливі краєвиди на прилеглі вулиці й потяги.

Kunststadt (ArtCity) NDSM, Амстердам

Від побудови кораблів до відбудови культури!

Kunststadt (ArtCity) NDSM — один із найбільш відомих артпросторів Амстердама, який колись був корабельною верф’ю. Тепер тут більше не будують суден, проте будують нову культуру: створюють предмети сучасного мистецтва, що згодом коштуватимуть мільйони, а ще проводять кінопокази, організовують музичні та спортивні події й багатьма іншими способами заохочують людей до насиченого дозвілля.

Після того як верф Nederlanse Droogdok En Scheepsbouw Maatschappij (NDSM) збанкрутувала, величезна кількість цехів і складських приміщень виявилися занедбаними. У 2000 році адміністрація міста оголосила конкурс на реорганізацію простору NDSM, який згодом виграла команда Stichting Kinetisch Noord. Їхня ідея полягала в тому, щоб створити величезний урбан-конструктор із використанням безлічі контейнерів, які можна було орендувати за низькою ціною для роботи й життя.

Команді вдалося залучити до розвитку району представників креативних індустрій: дизайнерів, архітекторів, музикантів. Це допомогло створити концепт Kunststad, тобто міста мистецтв. Таке рішення ефективно сприяло притоку містян до району та згодом перетворило NDSM на одну з головних точок тяжіння в Амстердамі.
Щомісяця на території проходить безліч різних заходів і фестивалів (наприклад, Over het IJ Festival і Valtifest). Навіть MTV Europe відкрила тут свій головний офіс.

Metropol Parasol, Севілья

Найбільша в історії будівля з деревини

Історія появи одного з ключових лендмарків сучасної Севільї бере свій початок із рішення місцевої влади реконструювати площу Енкарнасьйон. Протягом багатьох років локація переважно використовувалася як автостоянка й лишалася непоміченою на тлі більш популярних туристичних місць у Севільї.

Спершу тут планували побудувати міський ринок із підземним паркінгом. Але у процесі підготовки котловану спеціалісти знайшли залишки римського поселення. Будівництво припинили, й адміністрація Севільї оголосила конкурс на створення нового проєкту зі збереженням історичної знахідки. Переможцем конкурсу стало бюро німецького архітектора Йорґена Маєра-Германна.

Натхненний зводами Кафедрального собору Севільї та фікусами, що ростуть на площі Крісто-де-Бурґос, Маєр розробив сучасну архітектурну конструкцію у вигляді футуристичних «грибів». Розміри будівлі вражають: площа — 150 на 70 метрів, а висота — 26 метрів. Metropol Parasol не тільки стала домінантою центру міста, а й навіть вважається найбільшою дерев’яною будівлею у світі.

Об’єкт встановлено серед щільної забудови середньовічної частини Севільї, він вміщує сучасний археологічний музей, фермерський ринок, декілька барів і ресторанів, а також пішохідні майданчики й панорамні тераси просто неба.

Frankfurt’s Old Centre, Франкфурт-на-Майн

Реновація цілого міста!

Що як не розмінюватися на дрібниці та просто оновити ціле місто? А точніше, його центральну частину. Саме так сталося у Франкфурті-на-Майні, де фактично повністю перебудували та відновили історичний вигляд одного з найбільших кварталів — DomRömer. Під час реновації архітектори робили акцент на приведенні до ладу найвизначніших історичних місць — Коронаційного шляху, яким раніше ходили монарші особи, Імператорського палацу та навіть решток римського поселення.

RYBALSKY — РЕНОВАЦІЯ В УКРАЇНІ, ЯКУ МОЖНА ПОБАЧИТИ НА ВЛАСНІ ОЧІ

В Україні до середини нульових майже не було прикладів редевелопменту промислових зон — зразки позитивної трансформації територій почали з’являтися тут лише в останнє десятиріччя. Сьогодні колишніми індустріальними територіями займаються як приватні підприємці, так і великі компанії. Серед останніх — Perfect Group та SAGA Development. Відповідно до сучасних тенденцій реновації міських просторів, компанії нині будують житловий район на Рибальському півострові.

Унікальність розміщення об’єкта зумовила підхід до його архітектури — район проєктують як мережу невисоких кварталів із розвиненою схемою вулиць. Архітектори RYBALSKY вдалися до традиційної схеми забудови Подолу, обігравши її на сучасний лад, що дало можливість комплексу гармонійно інтегруватися в навколишній ландшафт.

Територію тут ділять на публічні, приватні та напівприватні простори, до них можна віднести внутрішні двори з дитячими майданчиками, бульвари для прогулянок, паркові та спортивні зони. Загалом внутрішня інфраструктура району побудована так, щоб сприяти соціалізації мешканців кварталів.

Містяни та жителі району також матимуть змогу спільно проводити час біля власного каналу, поєднаного з Дніпром за допомогою тунелю, який прокладуть під вулицею Набережно-Хрещатицькою. Уздовж каналу буде розташована окрема вулиця з концептуальними кафе та ресторанами протяжністю 330 метрів. Проєкт отримав назву RestoPort, і за його концепцією, на перших поверхах шести будинків, у їхній фасадній частині, розмістять понад 30 різноманітних закладів.

У житловому районі RYBALSKY подбали не тільки про різноманіття закладів харчування, а й спільно з резидентами кварталу облаштували галереї, артпростори, медичні заклади, салони краси й магазини. На других і третіх поверхах деяких будинків облаштували офіси, а діти зможуть навчатися поблизу домівки — згодом тут також відкриють освітній комплекс.

Детальніше з проєктом реновації півострова та умовами придбання житла можна ознайомитися ТУТ.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь