Спецпроєкти

67-річний учитель фізики записує відеоуроки на YouTube. Зараз у нього 750 тис. підписників – пояснюємо, чому канал став таким популярним


Викладач Рішельєвського ліцею Павло Андрійович Віктор записує відеоуроки, які набирають сотні тисяч переглядів. Фішка роликів – жодного монтажу та сценаріїв, тільки камера та любов до фізики.

Як одеський учитель зробив навчальні відео для учнів справді цікавими – пояснює він сам.

Як з’явився блог

Спочатку знімав фільми з ліцейного життя (наукові змагання, спортивні події, походи та експедиції). З появою YouTube відкрив власний канал, де розміщав ці фільми. Пізніше, під час карантину, почав викладати записи своїх уроків, і вони стали популярними. Тепер це основний зміст каналу.

Ведення блогу займає досить багато часу – зокрема відповіді на запитання в коментарях. Але я відчуваю необхідність робити це, бо зупинятися не дає змоги велика популярність каналу.

Спеціально для зацікавлення нічого не роблю – просто мені самому дуже подобається світ фізики, спостереження фізичних явищ та їхня демонстрація дітям. Учні це добре відчувають і поділяють мої почуття.

Я прагну зробити уроки цікавими – тоді записи будуть корисними навчальними відео. Жоден запис уроку не проходив жодної монтажної обробки.

Найімовірніше, ще однією причиною популярности також є серйозна нестача вчителів фізики.

Технічні нюанси

У кабінеті фізики апаратуру для трансляцій і програмне забезпечення встановила одеська фірма Videosolution. Її працівники пояснили, як користуватися цим обладнанням, і далі я робив усе самостійно. У разі несподіваних проблем завжди охоче допомагає наш ліцейний мережевий адміністратор.

Поєднання ролей відеоблогера та педагога

Якби я не був вчителем, не було б і відеоблогу. Учні залюбки беруть участь у створенні відеоуроків, виходять до дошки розв’язувати задачі, є асистентами під час демонстрації фізичних явищ.

З учнями ми також влаштовуємо велопоходи, екологічні експедиції, літню природничо-математичну школу на березі моря – усе це сприяє взаєморозумінню між ними та вчителем.

Разом із колегами ми обговорюємо різні прийоми проведення уроків, особливо нестандартні методи розв’язування задач та ефектні й зрозумілі демонстрації. Перш за все це демонстрації, які учні можуть провести самостійно, показати вдома батькам або знайомим.

Окрім блогів і викладання, я пишу книжки. Нині чекаю на вихід другого тому власної книжки «Фізика. Молекулярна будова речовини й теплові явища». Вона вийде друком у видавництві BOOKCHEF 17 травня.

Поради вчителям, які теж хочуть почати записувати відео

Викладайте в мережу тільки матеріали, які подобаються вам самим. Не бійтеся критики в коментарях і дизлайків, але прислухайтеся до них. Шукайте власний стиль.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь