Спецпроєкти

«Ми четверті в Європі серед країн, які мають електронні документи водія»: інтерв’ю з Олександром Борняковим, заступником міністра цифрової трансформації України з питань розвитку ІТ


Про ІТ_сектор України, про режим «paperless», про улюблені гаджети та застосунки заступник міністра цифрової трансформації України з питань ІТ Олександр Борняков розповів шеф-редакторці bit.ua Олені Чигрин.

Як зараз ви особисто можете охарактеризувати рівень цифровізації в Україні?

В плані цифровізації нам ще є куди прагнути. Цифровізацією в Україні довгі роки ніхто системно не займався. Тому маємо ситуацію, коли люди бояться технологій, не довіряють їм, бояться змін. Особливо в регіонах, адже в багатьох селах до цього часу немає доступу до інтернету. Також непокоїть, коли ОТГ відмовляють мобільним операторам ставити вишки мобільного зв’язку на своїх територіях. Крім того, деяких українців хвилює розбудова мобільного зв’язку 5G – громадяни підписали петицію, закликаючи владу не запускати цей вид зв’язку. А саме відсутність якісного мобільного та інтернет-зв’язку зменшує швидкість цифровізації регіонів.

Тому ми в Мінцифрі маємо мету залучити 6 млн українців до програми розвитку цифрових навичок та забезпечити 95% населення, соціальних об’єктів і головних автошляхів покриттям швидкісного інтернету. Це сприятиме підвищенню рівня цифровізації в Україні та збільшенню користувачів онлайн-послуг.

Якщо говорити про глобальний рівень, то нам є чим пишатись. Адже Україна — перша країна у світі, що запустила цифрові паспорти та законодавчо прирівняла їх до звичайних документів. Ми четверті в Європі серед країн, які мають електронні документи водія. Цифрові документи дають українцям багато переваг. Зокрема, відкриття рахунку, подорожі Україною, поштові послуги та безліч інших сервісів можна отримати швидко та зручно завдяки застосунку у смартфоні.

Мінцифра створила бренд цифрової держави — Дію. Запустили мобільний застосунок, у якому доступні цифрові документи та послуги, портал державних послуг, національну платформу цифрової грамотності Дія.Цифрова освіта, платформу для підприємців Дія.Бізнес та розробили проєкт Дія City.

Якими онлайн-послугами найближчим часом зможуть користуватися українці?

Нещодавно на Diia Summit 2.0 Михайло Федоров та наша команда презентували масштабне оновлення Дії — понад 10 нових електронних послуг! Це зміна місця реєстрації, адже це найпопулярніша державна послуга в Україні та одна з найскладніших з точки зору отримання. Запустили в Дії послуги з кабінету платника податків і систему сповіщень про граничні дати подачі декларацій та сплати податків. Також українці можуть автоматично зареєструвати ФОП онлайн, користуватись функцією Дія.Підпис, будівельними онлайн-послугами, створювати чи підримувати петиції та подавати заяви на намір отримати пільгову іпотеку для ВПО.

Зручні оновлення є й для водіїв. Подати заявку на нове водійське посвідчення тепер можна в Дії за 5 хвилин. Також кожну годину Дія оновлюватиме розділ «Штрафи», в якому стануть доступними штрафи, виписані патрульними. Якщо будуть нові, то вони одразу там з’являться, а застосунок надішле сповіщення. За 5 днів до закінчення терміну оплати Дія нагадає про несплачений штраф, виписаний патрульним.

Також за допомогою статичного QR можна ділитися необхідними документами онлайн. А авторизуватись у Дії тепер можна за 30 секунд – приклавши ID-картку до смартфона.

Серед наших інших масштабних проєктів на 2021 рік — режим «paperless». Восени жодна державна установа більше не зможе вимагати у громадян довідки, витяги та інші паперові документи для надання послуг, якщо необхідна інформація вже є в реєстрі.

Як вважаєте, чому українці часто насторожено сприймають впровадження технологій та цифрових послуг? Чи є спосіб змінити ставлення громадян?

Напевно, тому що все нове завжди сприймається з певною недовірою, а в деяких випадках – навіть з явним скепсисом. Але як показує практика, з часом усі інноваційні продукти, які спочатку не приймали і навіть побоювалися, стають елементом повсякденності. Простіше молоді, адже нове покоління не уявляє свого життя без гаджетів та з радістю сприймає можливість використання нових технологій.

Щоб змінити ставлення українців до впровадження нових технологій та цифрових послуг, Мінцифра навчає громадян цифрової грамотності. Опанувавши цифрові навички, кожен українець зможе отримувати державні послуги онлайн, якісно підвищити рівень життя, впевнено користуватися соціальними мережами та Інтернетом. Для цього ми запустили національну онлайн-платформу Дія.Цифрова освіта, де кожен українець може безкоштовно навчатись цифрової грамотності в захопливому форматі освітніх серіалів. На платформі вже більше 50 освітніх серіалів, за рік її відвідали майже 2 млн українців, з них — майже 500 000 зареєструвались на навчання.

Чи орієнтуєтесь ви на закордонний досвід створення екосистеми для ІТ? Що це за країни?

Ми вивчали досвід створення IT-екосистеми Ізраїлю, а саме їхню ініціативу Yozma. Її суть полягає у тому, що держава створює фонд в $100 мільйонів і не просто інвестує їх безпосередньо, наприклад, в кілька стартапів, а спрямовує їх в десять інших приватних фондів. Але при цьому є умова: якщо фонд отримує 10 мільйонів, він повинен залучити в свій фонд ще 10 мільйонів, і тільки тоді все це запрацює. Отже, держава виділяє 100 мільйонів з бюджету, а отримує в результаті 200 мільйонів, які працюють.

До речі, Harvard Business School створили цілий кейс на базі цієї ініціативи. Тобто приклад Ізраїлю вивчається в провідних бізнес-школах світу. Адже в такий спосіб вони вирішили не тільки питання обсягу коштів, а й залучили європейські інвестиції. Так в Ізраїлі з’явилися міжнародні фонди. Адже іноземні інвестори завжди дивляться на те, що робить держава. А разом з інвестиціями в Ізраїль разом прийшла і експертиза. Тобто одна вдала ініціатива дозволила створити сприятливе середовище для розвитку стартап-екосистеми та IT-сектору.

Також, розробляючи спеціальний правовий режим для IT-компаній Дія City, ми розглядали умови ведення IT-бізнесу за такими прогресивними світовими моделям, як у Франції, Великобританії, Ізраїлі та в інших країнах, на чиї успіхи слід орієнтуватися. Зокрема, й на досвід Білорусі з ПВТ.

Якщо говорити про наш проєкт Е-резидентство, то яскравим прикладом є досвід Естонії. Адже це перша країна, що ввела поняття електронного резидентства і є найуспішнішим його прикладом.

Створюючи ринок віртуальних активів, ми використовуємо досвід Швейцарії, Британії, США, Мальти, Ліхтенштейну тощо. Кожен з цих кейсів показовий, але цілком скопіювати будь-який з них неможливо. Адже потрібна адаптація під чинне українське законодавство. Тому ми обираємо найкраще з різних країн і шукаємо спосіб імплементувати це в Україні.

Яке місце в вашому житті посідають технології?

З дитинства я цікавився всім, що пов’язано з комп’ютерами та технологіями, з часом захоплення переросло в основний вид діяльності. За понад двадцять років досвіду в галузі ІТ я пройшов усі сходинки: від адміністратора в комп’ютерному клубі до керівника власної IT-компанії. А зараз на посаді заступника міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT разом з командою працюю над тим, щоб в Україні були найкращі правові та податкові умови для розвитку IT-сектору.

Я вірю, що Україна буде батьківщиною для великих технологічних компаній, які створюють продукти світового рівня. Ми хочемо, щоб стартапи та продуктові компанії могли успішно розвиватися в конкурентноспроможній юрисдикції, будувати прозору корпоративну структуру в Україні та залучати інвестиції. Ми прагнемо, щоб українські єдинороги були інкорпоровані саме в Україні, а не на Кіпрі чи в Делавері. Адже наша країна має величезний ресурс талантів та всі можливості стати найсучаснішим ІТ-хабом у Східній Європі.

Три улюблених гаджети?
смартфон, laptop, Sony PlayStation 5

Без яких застосунків на смартфоні не уявляєте свій день?
Дія, Facebook, Monobank

Разом із Олександром Борняковим та ще чотирма експертами рейтингу TechDrivers на сайті bit.ua ми шукаємо по-справжньому закоханих у диджитал і технології людей. Голосуйте за своїх фаворитів у чотирьох номінаціях!

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь