Спецпроєкти

Статистика: у світі живе понад один мільярд курців, а кожен третій із них проживає в Китаї


У межах консорціуму науковців Global Burden of Disease провела дослідження у 204 країнах світу, вивчаючи проблеми зі здоров’ям, які є причинами смерти або інвалідности.

Дослідження опублікували в журналі Lancet.

У яких країнах курять найбільше?

Станом на 2019 рік у світі курило понад 1,1 мільярда людей. Як зазначають у дослідженні, найбільш вразливою до цієї поганої звички є молодь. Того ж року від куріння померли вісім мільйонів людей.

Зростання населення Землі випередило зусилля з боротьби з курінням. Також дослідники додають, що попри те, що поширеність куріння за останні три десятиліття впала, водночас вона збільшилася серед чоловіків у 20 країнах і серед жінок ‒ у 12. Кожен третій курець живе в Китаї, це приблизно 341 мільйон людей.

Дві третини всіх курців живуть в Індії, Індонезії, США, Росії, Бангладеші, Японії, Туреччині, В’єтнамі та Філіппінах.

І що далі?

Науковці рекомендують країнам світу звернути увагу на молодь, пояснюючи, що 89 % нових курців стають залежними до 25 років. А середній вік початку куріння — 19 років.

«Молоді люди особливо вразливі до залежности, і, оскільки високі показники відмови від куріння залишаються незначними у всьому світі, тютюнова епідемія триватиме ще довгі роки, якщо країни не зможуть різко скоротити кількість нових курців», — зазначає провідна авторка дослідження Марісса Рейцма.

Також автори дослідження наголошують, що варто заборонити ароматизовані капсули та електронні сигарети, тому що вони привертають увагу молоді. Також пропонують заборонити пряму та непряму рекламу сигарет в онлайн-ЗМІ.

Раніше ми розповідали, що ВООЗ запустила бота Флоранса, який допомагатиме кинути курити.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь