Спецпроєкти

Я одружуюсь із собою: що таке сологамія й чому вона стає дедалі популярнішою?


«Я оголошую вас чоловіком і дружиною». Коли ми чуємо ці слова, то в нашій голові виникають образи щасливої подружньої пари. Вона одягнута в розкішну сукню, він – в елегантний костюм. Відбувається обмін обручками та поцілунок, який має закріпити нові стосунки двох людей.

Але є й ті, хто одружився із собою. Це явище називається сологамія, і воно стає дедалі популярнішим. Намагаємося розібратися детальніше з психологами та соціологами й зрозуміти, які юридичні наслідки має такий вид шлюбу.

Сологамія: що відчувають одружені із собою?

У 2014 році британська фотографка Ґрейс Ґелдер вирішила одружитися. У ролі напарника по життю вона обрала саму себе.

Її родичі не здивувалися, а спокійно сприйняли вибір дівчини. Вони звикли до потягу Ґрейс до нових речей, часто досить шалених, а тому заявили: «Поки це радує Ґрейс, ми з цим добре справляємося».

Це може звучати дивно, але таке рішення Ґрейс ухвалила, коли послухала пісню Б’єрк «‎Ізабель».

«‎Я пам’ятаю, коли мені було 18 років в університеті, почула цей рядок у пісні Б’єрк під назвою “Ізабель”: “Мене кличуть Ізабель, одружена я із собою”. Я подумала, як би це не звучало, що я цілком бажаю зробити так само. Йдеться про те, щоб укласти цей пакт або дати обіцянку собі, а потім реалізувати це», — згадує Ґрейс.

Окрім того, вона бажала навчитися домовлятися із собою. Деякі речі для неї відкрила Шакті Тантра та пов’язані з цією індійською традицією питання домовленостей із собою. Щоб досягти певної мети в саморозвитку, потрібно підписати із самим собою договір, положення якого необхідно беззаперечно виконувати.

Ґрейс подумала, що церемонія вступу в шлюб, яку засвідчували інші люди, потенційно могла б стати цим надзвичайно потужним засобом досягнення цих домовленостей.
Вона була самотньою шість років, і це дало їй змогу збудувати блискучі стосунки із собою. Утім, вона почала усвідомлювати, що починати стосунки з кимось іншим ставало дедалі важче.

Тому Ґрейс вирішила не переборювати себе, а зайнятися самовідкриттям у різних сферах життя – як в інтелектуальній, так і в сексуальній.

Коли фотографка розповіла про ідею одруження друзям, багато хто подумав, що це невдалий розіграш. Хтось був певен, що вона не зможе пройти весь шлях до кінця.

Одна з близьких подруг Ґрейс Тіу вирішила допомогти у плануванні весілля та проведенні церемонії. Це взагалі був її перший шлюб як ювіляра, людини, яка організовує урочисті події. Тому це весілля було знаковим не тільки для Ґрейс.

Протягом усього процесу, починаючи з оголошення про заручини в листопаді до церемонії в середині березня, Тіу поєднувала ролі світської священнослужительки, радниці, організаторки весілля та подруги.

За місяць до події у Ґрейс почали закрадатися сумніви: «‎Для чого я все це роблю?». Вона почала вважати, що здійснює марнославне шоу. Туі ж повторювала, що ця подія є важливою й налаштує дівчину на новий етап у житті.

Ґрейс надіслала запрошення електронною поштою, не замислюючись, скільки людей може з’явитися. Тож, коли за місяць вона зайшла до зали ідилічного фермерського будинку в сільському Девоні, її зустріли майже 50 людей.

З родичів була присутня тільки сестра. Батьки надіслали лише заохочувальний лист із привітанням.

Ґрейс згадує, що їй стало соромно. Вона подумала, що всі ці люди пройшли такий величезний шлях, щоб побачити, як вона одружується із собою. З іншого боку, вона вимовляла обітницю серйозно, обіцяючи собі більше ризикувати в сердечних справах і звертати увагу на ближніх. Й обручка була потрібна тільки для закріплення договору.

Сологамія більше є елементом «‎технології себе». Цей термін увів філософ Мішель Фуко, який розумів під технологією себе певні практики, які людина має проводити самостійно, щоб досягти мудрости, щастя, впевнености та досконалости.

Психічний розлад чи сучасна тенденція?

Сологамія є відносно новим явищем, і психологи та психіатри поки не знають, як його одноголосно трактувати. Першочергово це стосується українських фахівців, оскільки в нашій країні поки не було випадків таких одружень.

Зокрема, психолог Артур Ніскубін вважає, що сологамія є виявом нарцисизму.

«‎Сологамія – це про глибоко низьку самооцінку, але головний фактор тут – це переконання, що світ не прийме людини, і це уникнення болю через контроль. Людині потрібен соціальний статус – ось деякі індивіди з дисфункціональними переконаннями собі його й придумали. Через одруження із собою вони захищаються та намагаються задовольнити потреби в камуфляжі», – коментує Ніскубін.

Психологиня Валентина Поліщук говорить, що сологамія є одним із видів договору із собою:

«‎Коли люди бажають кинути палити, вони починають укладати парі з друзями. Хто перший закурить, той буде і винен гроші опоненту. Через певні обставини в деяких людей не має такого партнера для спарингу, а тому вони намагаються домовитися із власним Я.

Якщо я вирішила щось змінити у своєму житті, то мушу підписати із собою договір і понести покарання за його порушення. Сологамія – це договір людини про те, що вона має навчитися себе любити, більше піклуватися про інтелект, красу або здоров’я.

Для багатьох формальність цього договору є підтвердженням його серйозности. Тому я не казала б про нарцисизм – навпаки, із собою одружуються люди, які не люблять себе».

Також сологамія є одним з етапів переосмислення шлюбу. Боротьба представників ЛГБТКІ-спільноти за право укладати одностатеві шлюби або зменшення шлюбного віку в низці європейських країн – це також елементи цього процесу.

Соціолог Олег Виговський пов’язує популярність сологамії з повільною, але невпинною зміною сприйняття шлюбу як інституції:

«‎Хоча українське суспільство традиційно вважається консервативним у питаннях сім’ї та шлюбу, треба розуміти, що він не відмирає, проте видозмінюється й набуває нових рис. Наприклад, є тенденція до поступового збільшення прийнятного з погляду суспільства мінімального віку, коли треба брати шлюб і народжувати першу дитину (згідно з даними останньої хвилі дослідження European Social Survey в низці європейських країн).

Тому феномен сологамії, а фактично принаймні тимчасової відмови від шлюбу з партнером/-кою, також засвідчує тенденцію дедалі більшого сприйняття нетрадиційних форм шлюбних відносин у країнах світу».

Юридичні наслідки для одружених із собою

Сологамія є видом суспільних стосунків, зокрема сімейних і шлюбних, а тому з часом їх потрібно буде врегулювати на законодавчому рівні з дотриманням принципу верховенства права.

Юридичні питання поставило новозеландське видання Newshub. Журналістів цікавило, чи не є одруження із собою інцестом і чи можна із собою розлучитися. Відповідь на обидва з них була негативною.

Якщо брак рис інцесту заперечує сологамію з поля зору кримінального законодавства, питання розлучення є ключовим і досить проблемним.

Поняття шлюбу нині відходить від традиційного уявлення союзу чоловіка та жінки. Але беззаперечним складником залишається союз двох осіб. Саме тому в результаті одруження в них виникає спільна сумісна власність і спільні права та обов’язки. Цього не передбачає сологамія, тобто з юридичного погляду одружитися із собою неможливо й важко буде пояснити причину розлучення в суді.

Законодавство деяких країн може й передбачає можливість сологамії, але забороняє подвійний шлюб. І як тоді одружитися з іншою людиною, не розлучившись із самим собою?

Важливим питанням є, чи виникнуть у такої людини права та обов’язки, характерні для сім’ї. Якщо розглянути українське законодавство, то досі є проблема, що сім’єю вважається союз чоловіка та дружини. І, наприклад, до сьогодні не розв’язано, що робити в разі, коли неодружена пара виховує спільну дитину. Чи, наприклад, коли бабуся та мати виховують чадо без чоловіка.

Тому нині сологамію можна розглядати як певний вид психотерапії, який поки що не несе жодних юридичних наслідків. Тобто за допомогою шлюбного ритуалу людина розв’язує власні душевні проблеми.

Сологамія свідчить про те, що шлюбні стосунки потрапили у глухий кут у сучасному суспільстві. Шлюб став одним з обов’язкових елементів сумісного життя індивідів у державі. Без укладення шлюбу ти попросту не зможеш набути певних прав.

Водночас, якщо сологамія буде ставати дедалі популярнішою, зазначені юридичні проблеми потребуватимуть розв’язання. А з ними потрібно буде розглядати детальніше, чи може такий вид шлюбу свідчити про серйозні психологічні проблеми сучасних людей.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь