Спецпроєкти

Дослідження: коли в Україні вдасться сформувати колективний імунітет (спойлер – навіть не наступного року)


Дослідження провели вчені з КПІ та Інституту епідеміології та інфекційних хвороб, аналізуючи тенденцій вакцинації й затухання хвороби COVID-19 у різних країнах світу.

Про це повідомила пресслужба КПІ.

До якого висновку дійшли вчені?

Науковці з двох інститутів використовували висновки доповіді McKinsey&Compan про масову вакцинацію як визначальний шлях подолання COVID-19.

«Через дефіцит вакцин і вкрай низькі темпи вакцинації, недотримання в належному обсязі карантинних норм Україна належить до країн із високим ризиком затяжного формування колективного імунітету – переважно через природне інфікування з відповідними значними втратами населення; стагнацією економіки та суспільного життя; чим далі більшою ізоляцією від країн, що досягли контролю епідемічної ситуації», – зазначили у пресслужбі.

За їхніми підрахунками станом на перше травня темп вакцинації в Україні дорівнює 1,8% населення однією дозою.

Учені розділили країни світу на п’ять кластерів. Перший кластер – це США, Ізраїль, Велика Британія, Об’єднані Арабські Емірати. Вони вакцинували понад 60% населення й можуть перейти до колективного імунітету максимум на початок третього кварталу 2021 року.

Другий кластер – це країни Західної Європи та Канада. Колективний імунітет може сформуватися тут до кінця 2021 року, а спад захворюваности очікується на початок 2022 року.

Третій кластер – це окремі країни Центральної Європи, Туреччина, Марокко та Уругвай. Вакцинація тут не перевищує 20%, а нові випадки захворювання зростають щодня. Тому колективний імунітет прогнозують ближче до середини 2022 року.

До четвертого кластера належать Україна, Росія, Молдова, Грузія, Бразилія, Мексика, Індія та низка інших країн. Середній рівень вакцинації дорівнює 4,5%. Вони ризикують не подолати пандемію до кінця 2022-го й набути колективного імунітету тільки у 2023 році.

П’ятий кластер – це Австралія, Китай, Аргентина, країни Південно-Східної Азії. Тут низька захворюваність, але й низькі темпи вакцинації. Тому для цих країн подолати пандемію можливо до кінця 2022-го – початку 2023 року.

Учені рекомендують:

  • дотримуватися всіх протиепідемічних заходів із посиленим епідемічним наглядом за COVID-19;
  • встановити пріоритети вакцинації для всіх неінфікованих раніше осіб із дотриманням найкоротшої схеми вакцинації. Мінімальний інтервал між 1-ю та 2-ю дозами має становити 4 тижні;
  • за наявности достатньої кількости вакцини необхідно оперативно розширити доступ до вакцинації всім охочим;
  • переглянути підходи до вакцинації перехворілих на сучасному етапі, зменшивши її до 1 дози за типом бустерної (підсилюючої дози для підвищення імунітету проти COVID-19).

Раніше ми розповідали, що Єврокомісія пропонує членам ЄС дозволити туризм для вакцинованих проти COVID-19.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь