Спецпроєкти

Переїдання, горювання та залежність від ігор: які розлади з’являться в Міжнародній класифікації хвороб


Нині діє 10-та редакція Міжнародної класифікації хвороб, але з початку 2022 року актуальним буде її новий перегляд. До нього додали сексуальний розлад поведінки, затяжний розлад горювання, ігрову залежність, компульсивне переїдання та інші розлади психіки. Також у списку МКХ-11 не буде гомосексуальности й трансгендерности.

Що зміниться в МКХ – пояснює bit.ua.

Затяжний розлад горювання

Це нормально – відчувати втрату після смерти близької людини. Більшість людей зазначають, що через шість місяців уже мають значне полегшення. Та якщо людина через пів року ще продовжує відчувати сильний смуток за померлим, постійний емоційний біль, вину, гнів і заперечення смерти, це можна діагностувати як затяжний розлад горювання.

Цей розлад відрізняється від звичайного відчуття втрати та депресивного епізоду. Люди з таким розладом перестають нормально функціонувати та перебувають у виснажливому стані.

У діагнозах МКХ-10 не було адекватно описано стан людей, які перебувають у затяжному горюванні. Внесення цього розладу до МКХ-11 важливе для правильного підходу фахівців у підборі лікування.

Компульсивне переїдання

Компульсивне переїдання характеризується не тільки вживанням їжі великими порціями, а й неможливістю зупинитися. Якщо людина переїдає принаймні раз на тиждень протягом кількох місяців – це вже можна вважати розладом харчової поведінки.

Від інших розладів харчової поведінки – анорексії та булімії – компульсивне переїдання відрізняється тим, що люди не вдаються до компенсаторної поведінки. Тобто не викликають блювоту і не тренуються понаднормово, щоб спалити отримані калорії.

Щоб внести компульсивне переїдання до 11-го перегляду Міжнародної класифікації хвороб, учені проводили дослідження. Воно допомогло визначити, що серед розладів харчової поведінки найчастіше трапляється саме компульсивне переїдання.

Раніше пацієнти отримували діагнози іншого специфічного або неуточненого харчового розладу. Внесення до МКХ-11 компульсивного переїдання повинно зменшити частоту цих діагнозів.

Ігровий розлад

Основна ознака залежности від ігор – неможливість обмежити кількість часу, проведеного за іграми. Людина може пропускати роботу, значно зменшити фізичну та соціальну активність, поставити ігри в пріоритет над іншими інтересами.

Щоб відрізнити залежність від звичайного захоплення, потрібно спостерігати значне погіршення стану та функціонування.

У новому перегляді МКХ ігрову залежність віднесено до групи розладів, які спричинені залежною поведінкою. Такою була відповідь фахівців на глобальне занепокоєння щодо впливу ігор на життя людей.

Сексуальний розлад поведінки

Нездатність контролювати власні сексуальні імпульси – це компульсивний сексуальний розлад поведінки. Він характерний тим, що сексуальні дії людини постійно повторюються та стають основним пріоритетом у її житті.

Люди з цим діагнозом не можуть контролювати свою сексуальну поведінку, але безрезультатно. Вона не приносить задоволення, може провокувати стрес і/або погіршувати працездатність, сімейні стосунки тощо.

Якщо людина протягом шести місяців і довше повторює певні сексуальні дії й заради них нехтує всіма іншими справами та захопленням, це привід для встановлення діагнозу.

Внесення розладу до 11-го перегляду МКХ допоможе пацієнтам мати більший доступ до лікування. Також визнання розладу знизить почуття вини та сорому, що часто є перешкодою для звернення до фахівця.

Гомосексуальність і трансгендерність більше не є захворюваннями

У новому перегляді МКХ більше немає згадок про сексуальну орієнтацію як медичну проблему. Група експертів визнала, що пріоритетними в цьому питанні мають бути права людини, а медицина відповідає за людський добробут.

У МКХ попереднього перегляду гомосексуальність не було визначено як патологію, але за бажання змінити свою орієнтацію людина могла отримати діагноз і лікування.

Трансгендерність вилучили зі списку захворювань, але не визнали нормою повністю. Фахівці ухвалили компромісне рішення: трансгендерність – це не патологія, але досі медична проблема.

Не є нормою парафілії – педофілія, зоофілія та некрофілія залишаться у списку психічних захворювань. ВООЗ визнав перверсіями всі сексуальні дії, які здійснюються щодо тих, хто не може дати згоди на секс.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь