Спецпроєкти

Учені успішно випробували новий препарат проти раку. Він убиває ракові клітини та не пошкоджує здорові


Науковці з Единбурзького університету успішно випробували новий препарат проти раку, який точково вбиває ракові клітини.

Про це пише Evening Standard.

Як працює цей препарат?

Учені порівнюють цей препарат із троянським конем. Їм вдалося заховати молекулу SeNBD, яка вбиває ракову пухлину, у харчовому з’єднанні.

«Ракові клітини «жадібні» й потребують більшої кількости їжі для отримання енергії, тому зазвичай поглинають більше, ніж здорові клітини. Комбінація SeNBD із хімічним харчовим з’єднанням стає ідеальною здобиччю для шкідливих клітин, які поглинають її, не підозрюючи про токсичність», — зазначають дослідники.

Молекула SeNBD є фотосенсибілізатором: вона може вбивати клітини тільки під дією світла. Тому лікарі самі визначають, коли активувати препарат в організмі людини. Це також дає змогу зменшити негативний вплив на здорові тканини й кількість побічних ефектів. Наприклад, від цього препарату, ймовірно, випадатиме менше волосся.

Успішне випробування провели на рибах виду Даніо-реріо й людських клітинах. Дослідники планують провести ще кілька досліджень і випробувань, щоб визначити безпечність препарату.

Раніше ми розповідали, що у світі живе понад один мільярд курців, а кожен третій із них проживає в Китаї.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь