Спецпроєкти

Професорка зі студентами влаштували протест біля робіт Пікассо, щоб нагадати людям про його ставлення до жінок


У Барселоні в Музеї Пікассо влаштували «тихий протест» біля робіт художника, щоб нагадати людям про його ставлення до жінок.

Про це пише Artnet.

Пікассо — аб’юзер

«Тихий протест» організувала професорка Марія Лопіс, яка викладає курс з історії мистецтва та фемінізму, зі студентами художньої школи Escola Massana.

Студенти прийшли у футболках із написами «Пікассо — аб’юзер» і «Пікассо — тінь Дори Маар», щоб нагадати про історію французької художниці та фотографки. Упродовж дев’яти років вона була музою Пікассо, часто фотографувала його, а після їхнього розриву пережила сильну душевну кризу.

«Ми відкрито закликали Музей Пікассо визнати реальність та організувати тематичні виставки на території інституції», — розповідає професорка Марія Лопіс.

Вона додає, що «тихий протест» мав на меті розповісти про художниць, які не могли розвивати свій талант, або їх просто забули.

Водночас у Музеї на цей протест майже ніяк не відреагували. А в соціальних мережах ця акція здійснила шквал незадоволених реакцій, студентам навіть погрожували.

«Дуже добре, що люди висловлюють себе в музеї. Це місце, де повинні відбуватися дискусії. Пікассо був людиною XIX століття, тому безсумнівно він дотримувався думки щодо чоловічої переваги над жінками», — заявив директор Музею Пікассо Еммануель Гігон.

Також Гігон додав, що в Музеї вже працюють над доповіддю «Пікассо з гендерної точки зору».

Раніше ми розповідали, що бренд парфумів і музей Ван Гога розробили колекцію ароматів, присвячених полотнам художника.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь