Спецпроєкти

10 причин, з яких ти постійно почуваєшся втомленим


tired-lady

bit.ua іноді намагається писати про наукові речі цілком земною мовою. Особливо якщо наука безпосередньо стосується твого повсякденного життя. Ось 10 речей, звернувши увагу на які, ти не відчуватимеш себе вранці порваною ганчіркою для підлоги.

Постійна втома

Постійна втома і хочеться спати? Так, це почуття знайоме багатьом. Пояснюємо, чому таке може бути і в чому полягають помилки, через які ти відчуваєш постійну втому та занепад сил.

Ти пропускаєш вправи, коли втомився

homer-treadmill

Воно й зрозуміло, але вже не один університет (як Університет Джорджії, наприклад) провів дослідження, що показали підлу штуку. Щоб організм почував себе добре, його треба втомлювати ще більше. Так, життя несправедливе. Але за результатами досліджень, люди, які робили легкі вправи тричі на тиждень по 20 хвилин, засвідчили покращення самопочуття. Серцево-судинна система стає витривалішою, доставляючи кисень та поживні речовини до ваших тканин.

Ти не п’єш достатню кількість води

girl-drinking-water

Навіть легке зневоднення в 2% призводить до зменшення об’єму крові та її загусання. Це робить роботу серця менш ефективною, знижуючи швидкість, з якою воно перекачує кисень та поживні речовини до ваших м’язів та органів. Так що піди на кухню, налий собі стаканчик.

Ти не споживаєш достатньої кількості заліза

high-iron-main

Нестача заліза відповідає за твоє улюблене почуття млявості, дратівливості, слабкості та нездатності зосередитись. Натисніть на залізо, щоб запобігти ризику анемії: їжте яловичину, квасолю, тофу, яйця, темно-зелені листяні овочі, горіхи, і поєднуйте їх з продуктами, що містять вітамін С, оскільки вони покращують засвоєння заліза.

Ти перфекціоніст

man-bed-working

Любиш полежати у ліжку після дванадцяти та перевірити робочу пошту? Чи повозитися з документами у свою відпустку? Ти це кинь. Ти прагнеш бути ідеальним, що неможливо докорінно. Встанови ліміт на час, що приділяється справам, інакше все це може погано закінчитися.

Ти робиш із мухи слона

Jack_sad

Ти занадто боїшся їздити велосипедом, бо бачиш, як потрапиш в аварію. Ти переживаєш через позачерговий дзвінок від начальства і очікуєш, що зараз тебе звільнять. У твоїй голові завжди видно найгірший сценарій, а це шлях до емоційного виснаження, комрад. Придумай собі відволікаюче заняття. Медитацію там, заняття спортом, їзду на велосипеді (вибач).

Постійна втома та апатія

Постійна апатія та втома – супутники сучасного способу життя. Розбираємось у причинах, чому вони нас супроводжують і що з цим робити.

Ти не снідаєш

0002

Чи треба ще раз розповідати, що перший прийом їжі за день забезпечує організм “паливом”? Чи треба говорити, що на сніданок потрібно вживати цільнозернові культури, протеїновмісні продукти і здорові жири? Ти ж і так розумний/розумна хлопчик/дівчинка.

Ти живеш на поганій їжі і залежиш від кофеїну

billmurraycoffeewutang

Продукти, перевантажені цукром та простими вуглеводами впливають на те, як скаче цукор у крові. А постійні стрибки цукру протягом дня призводять до почуття втоми. Так що тримай цей показник у нормі. Кофеїн робить з організмом схожу штуку, тільки на свій лад.

Ти не вмієш говорити “ні”

Nicole-Scherzinger-no-baby-no

І ненавидиш себе за це. Гнів та образа на людей, які цим користуються, накопичуються згодом, а це дуже схоже на виснаження з пункту номер 5. Треба щось вирішувати, друже.

Ти любиш випити келих-другий перед сном

Game-of-Thrones-drink

Келих вина перед сном звучить як хороший спосіб розслабитися, але якщо це стає системою, то наслідки можуть бути не найприємніші. Алкоголь надає на нервову систему седативний ефект, якщо простіше, то “пригнічує” її. Але під час сну це призводить до зворотного ефекту, оскільки десь посеред ночі в організмі з’являється різкий сплеск адреналіну. Так що краще перенести алкоголь хоча б на три-чотири години до сну.

Ти любиш дуже пізно вставати у вихідні

tumblr_loibd4rlQu1qj4moz

Ми теж любимо, але це нас не виправдовує. Не спати в ніч на суботу або неділю, а потім відсипатися півдня – погана витівка. Спробуй або нормалізувати графік, або стати у вихідний у нормальний час, а в обід подрімати протягом півгодини. 20-хвилинний сон дозволяє організму відновитися, при цьому не занурюючись у глибокі стадії сну, які потім спровокують те, що називається постійна втома.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь