Спецпроєкти

CV для ветерана, студента та молодої мами: як правильно скласти резюме


Рекрутери витрачають на перегляд одного резюме до 15 секунд. Тому, щоб зацікавити майбутнього роботодавця, варто скласти справді цікаве та влучне CV. Як це зробити, якщо ви мама в декреті, ветеран війни чи студент?

Розповідаємо, як бачать ваше резюме HR-менеджери, чи потрібен мотиваційний лист та що вказати у CV, якщо досвіду небагато.

На що в резюме звертають увагу працедавці?

Розберемося, на що звертають увагу рекрутери, коли переглядають резюме кандидатів.

Як зазначає дослідження Orange County Resume Survey, здебільшого роботодавці звертають увагу на попередній досвід роботи. На другому місці – кваліфікація та навички.

90% рекрутерів повідомили, що хотіли б бачити традиційне хронологічне або комбіноване резюме.

Хронологічне резюме послідовно описує ваші місця роботи, починаючи з останнього. Воно підійде для тих, хто має значний досвід роботи.

Комбіноване резюме поєднує в собі опис навичок та місця роботи. Згадуючи компанію, де ви працювали, опишіть навички, які опанували там.

97% роботодавців погодились із твердженням «Резюме має показати мені, як
ви застосовували вміння, які я шукаю, а не лише те, що у вас є ці вміння». Тому робіть акцент на показниках, які можна виміряти – скільки місяців чи років ви працювали в певній сфері, яка кількість підлеглих у вас була. Наведіть приклади своїх кейсів.

Лише 53% роботодавців вважають, що супровідний лист є обов’язковим. 70% із них хочуть, аби він був якомога коротшим.

Перше резюме

Резюме – це не лише про досвід роботи. Тому, якщо ви студент або тільки закінчили школу й вирішили знайти підробіток, додавайте до резюме всі свої навички.

Пригадайте свої навчальні досягнення, активність поза університетом чи школою, володіння комп’ютерними програмами, рівень знання іноземних мов.

Якщо маєте волонтерський досвід, згадайте в резюме й про нього. Це покаже вас як людину ініціативну, із соціально активною позицією, лідерськими здібностями, яка вміє працювати з іншими.

Згадайте також про володіння програмами: iMovie, Excel, Photoshop. Якщо маєте приклади достойних презентацій чи інших проєктів, додайте посилання на них.

Плюсом також буде ваша робота в команді – спортивні змагання, студентське самоврядування, шкільні чи університетські благодійні проєкти.

У супровідному листі напишіть, чому ви хочете працювати чи стажуватися в цій компанії. Можливо вам близькі її цінності, ви користуєтеся її продуктом чи послугами. Також напишіть, чому саме ви підійдете на таку вакансію, що можете привнести в колектив.

Додатково до резюме та листа можна ще додати відгуки від викладачів. Наприклад, від наукового керівника, з яким ви працювали разом над курсовою роботою. Попросіть викладача написати про якісь конкретні ваші вміння чи описати ситуацію, у якій ви проявили себе.

Резюме після декрету

Якщо ви вирішили повертатися до офісу з декрету або знайти нову роботу, ловіть кілька порад.

Важливо не затягувати з оформленням резюме. Бо часто молоді мами не знають, що туди писати, тому відкладають пошук роботи. Тож відповідаємо на найпопулярніші запитання разом із Happy Monday.

Чи пропускати період декрету в резюме? Ні, якщо за вами закріплене робоче місце, вкажіть у резюме період роботи від початку до сьогодні. А під час першого інтерв’ю з HR-менеджером уточніть цей момент.

Що робити, якщо на момент виходу в декрет я не працювала? Вкажіть у резюме всі попередні місця роботи. Не забувайте про часткову зайнятість.

Як написати про декрет у резюме? Ви можете додати блок «Ключова інформація», у якому розповісте про свою ситуацію. Згадайте, які soft skills ви здобули під час декретної відпустки, та напишіть про те, що зараз ви готові працювати з новими силами.

Потрібно вказувати курси? Так, якщо під час декрету ви проходили якесь навчання, обов’язково вкажіть це в розділі «Додаткова освіта». Це покаже вашу зацікавленість у професійному розвитку.

Чи писати супровідний лист? Це буде великим плюсом. Саме в листі ви можете зацікавити рекрутера, розповісти свою історію та переконати, що повністю готові працювати.

Як скласти резюме ветерану?

Після військової служби дехто планує повернутися до попереднього виду діяльності, а хтось хоче змінити сферу. На що варто звернути увагу під час складання резюме ветеранам – розповідаємо разом із work.ua.

Обов’язково вказуйте військовий досвід. Це значний період, тому не варто пропускати його у своєму CV. Все одно вас запитають про це на співбесіді. Але такий пропуск у резюме може стати причиною того, що рекрутер зовсім не захоче з вами зустрітися.

Напишіть у резюме про плюси вашого військового досвіду. Під час військової служби люди часто розвивають важливі навички: аналітичні та лідерські здібності, здатність швидко приймати рішення. Той досвід, який ви здобули під час бойових дій, можна застосувати й у цивільному житті.

Намагайтеся максимально доступно пояснити, що ви робили під час служби та які навички здобули завдяки виконанню посадових обов’язків. Зверніть увагу, що не кожен рекрутер може знати всі воєнні терміни. Тож опишіть свою діяльність максимально доступно: якщо ви були командиром, скільки у вас було підлеглих, за що ви відповідали.

Якщо у ваші обов’язки входило ведення документації, згадайте й про це. Можливо ви заповнювали рапорти чи картки вогню. Це вміння може згодитися вам на новій роботі.

Підсумуємо: намагайтеся розповісти про свою військову діяльність цивільною мовою. Бо все це також є роботою, яка принесла новий досвід та сформувала важливі навички.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь