Спецпроєкти

Хто такий scrum master і навіщо він потрібен великим компаніям


Налагодити роботу між учасниками команди, а також між командою та керівництвом компанії чи замовником продукту допомагає scrum master. Це такий лідер-помічник, що дбає про ефективність роботи колективу.

Що таке scrum, яка роль майстра скраму в компанії та які його обов’язки розповідаємо далі.

Що таке scrum

Це підхід в управлінні проєктами, який допомагає команді вести сумісну роботу та вирішувати складні завдання за допомогою адаптивних рішень.

Термін насправді спортивний. Його значення переноситься на роботу компанії: працівники за допомогою цього методі вчаться аналізувати отриманий досвід, самоорганізовуватись, бачити свої сильні та слабкі сторони, поки працюють над проєктом.

Основним завданням scrum є постійне вдосконалення.

Найчастіше scrum застосовують команди розробників. Але основні принципи цієї методики можна застосовувати для роботи будь-яких інших команд, незалежно від виду діяльності.

Детально про цей підхід в управлінні розповідають Кен Швабер та Джефф Сазерленд у своєму Scrum Guide. Scrum залучає групи людей, які в сукупності володіють усіма навичками та досвідом, щоб виконувати роботу та обмінюватися ними або набувати за необхідності.

Один великий проєкт розділяється на команду, кожен її член має свою роль та завдання. Усі вони обмінюються навичками та набувають нові знання емпіричним шляхом – спостерігаючи й отримуючи досвід.

Члени команди scrum проводять мітинги, використовують спеціальні інструменти та беруть на себе ролі, щоб організувати роботу та керувати нею.

Хто такий scrum master

Scrum master – це командна роль. Зазвичай ця людина не має на собі обов’язків розробника. Це експерт методології scrum, який навчає їй інших, поліпшує взаємини між командою та компанією, керує процесами обміну інформацією між учасниками команди.

Scrum master робить все, щоб максимізувати продуктивність команди.

Роль майстра scrum:

  • створення умов, у яких команда може бути максимально ефективною;
  • забезпечення добрих стосунків між командою та компанією (замовником);
  • захист команди від зовнішніх перешкод та відволікань;
  • допомога з внутрішніми блокерами команди та покращення робочих процесів.

Оскільки у членів команди є своя роль, scrum master працює також з кожним учасником окремо. Він надає необхідні інструкції та навчає, і все це для того, щоб дійти фінальної цілі – покращити ефективність роботи команди.

Існують три найбільш поширені проблеми, з якими стикається scrum master:

Опір змінам. Мабуть, найбільш неприємною перешкодою є спротив. Він може бути у різних формах, активний чи пасивний, явний чи прихований. Про це говорить Майк Кон у своїй книзі.

Непорозуміння. Оскільки scrum вносить такі фундаментальні зміни у спосіб роботи людей, у його щоденному впровадженні є місце для великої плутанини. Люди зазвичай
думають, що розуміють scrum, але плутають старі термінології та методи із scrum-процесами та термінами.

Нездатність адаптуватися до змін ролей – перехід на scrum змішує ролі в командах, підрозділах і навіть у всій компанії. І це може лякати працівників. Наприклад, менеджери можуть побоюватися втрати авторитету або контролю.

Обов’язки scrum master

В ідеальному світі скраму команда сама керує своїми процесами. Та в реальності більшість працівників покладаються на майстра scrum як на керівника всіх процесів та інструментів.

Для того, щоб повністю втілити ідеологію scrum, потрібен час. І все залежить від гнучкості працівників. Адже якщо команда працює вже давно, адаптувати її процеси до методології scrum буде набагато простіше. А якщо це команда новачків, знадобиться більше часу.

Тому на різних етапах своєї роботи scrum master часто виконує такі обов’язки:

  • Стендапи – щоденні зустрічі або наради за необхідністю.
  • Планування – scrum master береже команду він надмірного навантаження та неузгодженого збільшення обов’язків працівників. Тому бере участь в оцінці роботи.
  • Підсумки роботи – по завершенню спринта (відрізку часу, за який розробляється частина продукту) scrum master збирає зворотний зв’язок.
  • Зустрічі віч-на-віч – майстер скраму дбає про злагоджену роботу між усіма учасниками команди, узгоджує розбіжності з приводу робочих процесів та сприяє зближенню членів нової команди.
  • Ретроспектива – scrum master аналізує, що можна покращити та які цілі поставити на майбутнє.
  • Звіти – майстер скраму переглядає планувальники, щоб розуміти, на якому етапі знаходиться розробка продукту.
  • Інтенсивність роботи. Якщо команда не заглиблена у робочий процес, scrum master може на це повпливати. Іноді причиною є технічні неполадки чи організація робочого простору. Тому майстер скраму має бути готовим пересадити команду чи навіть принести кави, якщо це вплине на робочий процес.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь