Спецпроєкти

У що пограти з друзями на вечірці, вдома чи з родиною: добірка найцікавіших ігор


Доміно, лото, «дурнем» чи «Uno» вже нікого не здивуєш. Ми зібрали для вас топ настільних і не тільки ігор, з якими не буде нудно ані в сімейному колі, ані з друзями, ані навіть із малознайомими людьми.

Настільні ігри

«Dixit»

«Dixit» («Діксіт») – гра авторства Жана-Луї Рубіра. Кількість гравців – від трьох до шести. Є ще версія «Dixit Odissey», у якій можна грати відразу 12 людям.

Суть гри – відгадати задумане слово, вислів, вірш, зірку чи торгову марку іншим гравцем. Він викладає картку сорочкою вверх, оголошує свою асоціацію. Решта вибирають свої асоціації, також викладаючи картки сорочкою вверх. Картки потім перемішують.

Складність гри в тому, що асоціація не може бути аж надто очевидною та водночас занадто складною. Перемагає той, хто перший приходить до фінішу.

У різні роки «Dixit» визнана найкращою грою року в Німеччині, Франції, Іспанії. За версією найавторитетнішого журнала про настільні ігри «Games Magazine» Dixit – найкраща гра для компанії. В Україні є також неліцензовані версії цієї гри – «Фентезі», «Фантазія», «Гра в асоціації», «Уява».

«Activity»

Втомилися вигадувати асоціації? Діставайте «Activity»!

Більш ніж 20 років тому Марія з Паулем й Ульріке та Йозефом скомпілювали «Шаради», «Крокодил», «Відгадай слово», ще кілька різних ігор і конкурсів та вигадали свої правила. А компанія «Піантик» випустила цю гру у світ.

Натепер її розкуплено вже понад три мільйони екземплярів, з’явилися десятки різних варіацій.

За правилами гравці мають розділитися на пари чи команди. Головна мета «Activity» – встигнути пояснити слово або вислів, вказані на картці із завданням. Зробити це можна кількома способами: усно, але щоб не було слів, співзвучних із задуманим. Можна намалювати слово або пояснити його пантомімою чи жестами. Перемагає та команда, яка відгадає найбільшу кількість завдань.

Окрім класичної «Activity», є ще для зовсім маленьких, підлітків, дорожній варіант, а також гра 18+.

«Вибухові кошенята»

Гру створили дизайнери Xbox та MARVEL. Проєкт «Вибухові кошенята» вони розпочали з метою збору спільнокоштом 10 тис. доларів під реалізацію. Потрібну суму він зібрав усього за вісім хвилин.

За правилами гравці тягнуть карти доти, доки комусь не випаде Вибухове Кошеня. Щойно він його має на руках, то «вибухає», програє й не має жодного шансу лишитися у партії. Що довше граєте, то напруженішою стає атмосфера.

«Dooble»

Якщо ви швидко концентруєтеся, у вас прекрасний зір, ви спритніші за всіх і хочете завжди бути попереду – для вас однозначно гра «Dooble».

У коробці ви знайдете 55 круглих карток, на кожній з яких по вісім різних символів. Усього в грі десь із півсотні символів. Підступність у тому, що між двома картками збігається тільки один (!) символ.

Є багато варіантів цієї гри, але головна мета одна – помітити першим символ на картці та встигнути викласти свою картку або забрати собі якомога більше карток.

В Україні «Dooble» адаптували як гру «Дуплет».

Вигадати гру можна просто з підручних матеріалів. Ось кілька варіантів

«Угрупування». Ляклива назва з дуже зрозумілими правилами. Одному з учасників вечірки потрібно вийти з кімнати. Саме тоді ті, хто залишився, поділяються на 3-4 групи за певною ознакою – наприклад, за віком або кольором очей, за деталями одягу чи статтю. Ознаки можна вигадати будь-які.

Гравець/-чиня, який/-а повернувся/-лася, має відгадати, що ж це за ознака.

«Курка лапою». До ніг гравців кріплять фломастер. Гравці мають написати в такий спосіб слово. У кого вийшло каліграфічно, той і переможець.

«Запам’ятай і розкажи». Складніший варіант гри «Зіпсований телефон». Що більше людей гратимуть, то краще.

Гравці виходять із кімнати, ведучий викликає першого з них і виразно та повільно зачитує невеличку розповідь з 10 речень. Завдання – запам’ятати текст і переповісти його гравцеві, який за дверима. Другий має розповісти третьому й так далі. Останній учасник розповідає фінішну інтерпретацію. Зазвичай вона дуже відрізняється від початкової версії.

«Знайди річ». Маєте час підготуватися до гри? Тоді пошукайте шпильки, маленькі заколки, наклейки. Заздалегідь складіть список цих предметів і прикріпіть по одному непомітно на кожного з гостей. Список роздайте всім.

Учасникам потрібно знайти предмети та вписати до переліку навпроти кожного ім’я людини, на якому він є. Переможець той, хто знайде найбільше прихованих деталей. У нагороду йому можете вручити шоколадну медаль або келих холодного вина.

Алкогольні ігри

«Титанік» – традиційна корейська (але, звісно, грати в неї можна в будь-якому куточку світу). Потрібні два види алкоголю, пивний келих та чарка.

У центр стола ставлять келих із пивом. Всередину опускають чарку з іншим алкоголем – у стакані вона має бути як поплавок. Кожен учасник почергово наливає по краплі алкоголю у стакан. Програє той, з чиєї провини чарка потоне в пиві. Покарання за програш – випити повний келих.

«Бірпонг» – улюблена гра студентів і молоді. Гравці вибудовують косяком свої стаканчики. Класична позиція – 15 штук. Кожний десь на третину заповнюють алкоголем.

Завдання супротивника – закинути м’ячик у стаканчик. Якщо він потрапляє в ціль, супротивник має випити стакан, якщо ні – випиває той, хто промазав. Обережно, це дуже підступна гра! Краще все ж до фінішу не доходити.

А ще можна влаштувати не просто зустріч друзів, а костюмовану вечірку! Наприклад, піжамну або вечірку в стилі гангстерів чи Гетсбі, гавайську чи індійську. У смішних вбраннях змагатися в дотепності, знаннях чи гуморі стане ще цікавіше.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь