Спецпроєкти
30 історій незалежності
Цьогоріч незалежна Україна святкує своє 30-річчя. До свята люди, які змінювали і змінюють нашу країну на краще, розповіли про сприйняття незалежності через особистий досвід.
30 історій незалежності
Олександр Педан, телеведучий, засновник всеукраїнського руху JuniorZ
Моя дитяча мрія — служити в театрі. Тобто розуміння, що творчі професії — це моє, прийшло дуже давно. Закінчив школу мистецтв, театральне відділення. Але потім познайомився з КВК, і зрозумів, що це моя віддушина.
А потім почалася ера «Підйому». І робота мрії зі сцени перейшла на великий екран. Це було відчуття абсолютної свободи.
Саме в КВК я став ведучим, навчився виступати на сцені, вчити тексти й жартувати. З просто гравця досить швидко перетворився на штатного конферансьє нашої команди. Тоді ж уперше відчув медійність і популярність. Спочатку стали впізнавати в школі. Коли виступ нашої команди показали на «Інтері», ми стали зірками й уже не проходили непоміченими вулицями Хмельницького.
Усвідомлення того, що це ще й подобається людям, надає величезне задоволення. А ми бачили й чули цей позитивний фідбек постійно. Це був період шаленого професійного росту.
Чотири роки ранкових прямих етерів. Щодня за будь-яких обставин і самопочуття, ледь відкривши очі, потрібно було працювати, жартувати та заряджати бадьорістю мільйони глядачів. Ба більше, у «Підйомі» ми могли спробувати себе в багатьох ролях: були репортерами, ведучими, новинарями та інтерв'юерами.
Екскурс в історію ТВ через особистий досвід
У 2008 році, коли почав працювати на «Новому каналі», сфера телебачення відрізнялася від сучасної. Почнемо з того, що тоді ТБ мало дуже багато грошей, з'являлися масштабні проєкти на кшталт «Фабрики зірок». Зараз мало медіахолдингів можуть собі дозволити витрачати такі бюджети.
Телебачення було основним носієм інформації, трендсетером, там зосереджувалося все. Шалені рейтинги та ціна на рекламу, хороша зарплата. На кожному проєкті мала роботу велика кількість людей.
Єдине, що, на мою думку, залишилося незмінним із часом – фанатизм працівників ТБ-сфери. І тоді, і зараз люди говорять про магію телебачення й досить складно розлучаються з роботою на телеканалах. Проте скептиків, які в цю магію не вірять, зараз, звісно, більше. Коли я говорю про певний трудоголізм телевізійників, маю на увазі не тільки тих, хто за кадром, а й нас, ведучих, також.
Потім були роки успішної роботи. Після них – паузи в проєктах, коли мене починали забувати. Тому я говорю, що це постійні злети й падіння. На телебачення звісно дуже впливає ситуація в країні та світі. У часи революцій і криз люди не потребують розважального контенту.
Робота ведучого досі багатьом здається лайтовою. Та це не так. У мене було кілька моментів, про які говорять «прокинувся зіркою». І було стільки ж, якщо не більше, коли ця зірка падала. Доводилось знову й знову починати заново й доводити, що ти професіонал.
Радію, що почав поєднувати роботу на ТБ із digital-діяльністю ще до кризи. У такий спосіб ми з командою не тільки змогли втриматись на плаву, а й набрати обертів.
Для «Нового каналу», який спеціалізується лише на таких проєктах, у ці часи було непросто. Під час пандемії сфера шоубізу теж зазнала величезних втрат.
Історична подія, яка змінила медіасферу
Робити Україну найкращим місцем на планеті можуть українці будь-яких професій
У липні 2019 року Незалежна Україна отримала, на мою думку, найцінніший подарунок за останні роки – набув чинності закон про мову.

Для мене ця подія стала найвизначнішою і з особистого, і з професійного погляду. Коли працівників усіх сфер зобов'язали говорити українською, коли державна мова стала лунати на радіо й телебаченні – це було справжнє свято.

Розумію, що в багатьох цей перехід викликав певні труднощі. Особливо в моїх колег, від яких вимагають ідеальне володіння мовою. Проте як людина, яка закінчила російськомовну школу й усе дитинство говорила російською, скажу, що все можливо. Саме з мови починається патріотичне виховання й розуміння своєї ідентичності загалом.
У певний момент, коли вже досяг досить високої професійної планки та з'явилась фінансова стабільність, виникла потреба робити щось не лише для себе, а й для країни. Хочеться лишити за собою слід, зробити щось корисне для наступних поколінь. Звучить гучно, але це насправді так.
Разом із партнеркою Оленою Левандовською ми відкрили pedan|buro. Працюємо над піаром, інфлюенс-маркетингом, СММ та відеопродакшеном. А головне – допомагаємо людям і компаніям розповідати свої історії. Адже історія як для маленького бренду, так і для всієї країни є дуже важливою складовою та фундаментом для розвитку в майбутньому.
Майбутнє медіа-сфери
Уже кілька років телебачення ділить авдиторію з інтернетом. І в перспективі, через 10-20 років, ТБ стане чимось на кшталт Netflix. Глядачі самі вибиратимуть контент, який хочуть дивитися. Трендсеттером стане авдиторія, а не ті, хто створює продукти. З появою соціальних мереж я зрозумів, що майбутнє – в інтернеті, і застрибнув у цей digital-світ. Розвиваюсь як блогер, а тепер ще й як підприємець.
Давно мріяв про справу, що нестиме прибуток і не буде потребувати моєї цілодобової присутності. Зібрав свій досвід на телебаченні, у рекламі та блогінгу й вирішив ділитися ним і розвивати сферу комунікацій.
Перша така історія сталася на початку кар'єри. Я переїхав до Києва з Хмельницького, Comedy club Україна готувався до трансляції на ТБ. Команду гумористичного шоу подивився продюсер і сказав, що беруть усіх, окрім ведучого, тобто крім мене, бо розмовляю неграмотною українською. Тому переді мною постало два варіанти: здатися й поїхати додому або швиденько вчити мову. І знову брати участь у кастингу. Я вибрав другий варіант. Боровся за своє місце й переміг.
Студія ранкового шоу стала місцем, де я міг вільно ділитися своїми думками, мати власний погляд.
Так чотири роки тому з'явився проєкт JuniorZ. Ми змінюємо застарілу програму фізкультури в школах, пропонуємо дітям альтернативні сучасні види спорту. З майстер-класами для вчителів обїздили вже близько 20 українських міст. Витрачаємо на це дуже багато часу й фінансів. Але коли бачимо з командою щасливі дитячі очі, усміхнені обличчя, їхню цікавість до нових видів спорту – розуміємо, що все недаремно.
Любко Дереш, письменник
Чим для мене є наша Незалежність? І чим для мене є незалежність у цілому?
Спершу це була збірка його поезій «Екзотичні птахи та рослини», а потім – романи «Рекреації» та «Перверзія». Для мене пʼятнадцятилітнього це став прорив у яскравий україноцентричний всесвіт, у якому дивовижна проза вже не пахла радянським нафталіном і могла розказувати історії не лише про понуру американську глибинку (як я вже звик, виростаючи на голлівудському кіно та американській літературі горору), але й в Україні.
Уперше я гостро зрозумів, що наша українська Незалежність породила принципово свою, не радянську і не американську, реальність, коли я натрапив на твори Юрія Андруховича.
Такими ж етаповими для мене стали тексти Юрка Іздрика з їхнім принциповим запереченням правил та іграми з абсурдом, а далі – тексти Юрка Покальчука, Володимира Єшкілєва, Юрка Винничука, Оксани Забужко, Василя Кожелянка та інших. Роки мого становлення як особистості у випускних класах збіглися з відкриттям для себе цих імен.
Досі памʼятаю день після іспиту в ліцеї. Я навчався у Львові, мені було тоді, напевне, таки 15 і було – мабуть, 2000-й рік. Пообіді захмарилося, парило, як перед грозою, і я, перш ніж поїхати додому, довго стирчав у двох маленьких запилених книгарнях на Привокзальній, розташованих одна біля одної, навпроти величного костелу святої Ольги.
Розчарований, я пішов на свою маршрутку, аж раптом… несподівано я побачив на тротуарі неподалік від Привокзального базару 20 гривень, які хтось загубив. Саме 20 гривень, щоб купити книжку Жолдака!
Уже починалася гроза, коли я повернувся в книгарню та купив таку жадану збірку новел. Тоді ж пройшов найкращий дощ у моєму житті, з якого починалося, можливо, найкраще моє літо – літо з книжками нових українських авторів.
Напевне, того ж літа я й сам почав писати під час грози, бо відчував (і досі відчуваю) незрозумілий творчий звʼязок із цією стихією. Так само гостро я відчував тоді власну незалежність – інтелектуальну, емоційну. Я дорослішав із кожним днем, і писати так як я відчував усередині – було для мене шляхом утвердження себе, своєї окремішності від батьків, від оточення, від усіх життєвих обставин. Досі памʼятаю, як щоранку я, залишаючись у батьківському домі сам, гучно вмикав записи «Братів Гадюкіних» та «Кому вниз» – ще одних, уже тепер музичних, апостолів нашої Незалежності.
Без перебільшення, якби не підтримка Іздрика та його схвальна оцінка «Культу», мій шлях у літературі був би зовсім іншим. Саме з подачі Юрка «Культ» опублікували окремою книжкою, а потім, за такої ж доброї рекомендації Юрка Андруховича, цей текст помітили німецькі видавці.
Моя подальша літературна карʼєра стала радше нетиповою. Проте я точно можу сказати, що вона могла відбутися в такий спосіб лише в незалежній державі.
Від тих перших кроків у літературі мої стосунки з літературним процесом і середовищем були дуже різними, сповненими не лише поезії, але й прозаїчними. Я здобував як визнання (як-от призові місця в конкурсі «Книга року ВВС» чи титул «Золотий письменник України»), так і глузування (наприклад, премії «Золота булька» чи «Золотий хрін»). Але, гадаю, і перше, і друге однаково важливі частини мого шляху.
І ось не минуло й року, як я вже їхав разом з іншими українськими письменниками в Ляйпциґ на міжнародний літературний ярмарок. У готелі, де ми жили під час ярмарку, зупинився також – о дивовижа! – письменник Богдан Жолдак. Той самий, чию книжечку я купував за знайдені 20 гривень кілька років тому. Досі шкодую, що не підійшов тоді до цього великого (у всіх значеннях) письменника за сніданком у ресторані готелю «Mercury», не подякував йому за збірку «Бог буває», за ту літню грозу після іспиту, що змінила мене.
Деякі явища й люди надихали на творення нового. Кожен Форум видавців у Львові (відомий сьогодні як Bookforum Lviv) у середині двотисячних був для мене зануренням у магію літературного процесу. Численні спільні поїздки з іншими авторами Україною та за її межами завжди були відкриттям нового – у собі, у моїх блискучих колегах, власне, у самій Україні, у спогляданні її різноманіття та намаганнях побачити її в перспективі великого світу.
Деякі явища, навпаки ж, розчаровували – як-от залежність літературної тусівки від алкогольного формату спілкування, через що я як абстинент і досі почуваюся вкрай погано інтегрованим у загальне письменницьке комʼюніті.
З Незалежністю нас усіх, і нехай вона буде притомною.
Певною мірою українська література ще перебуває в процесі перетравлення радянського спадку й історичних травм. Війна на Донбасі актуалізувала цей процес, але він існував і до 2014-го року. Така орієнтованість на минуле, хоч нерідко й вишукана та багата на серйозні роздуми, усе ж цікава й потрібна більше нам, аніж світові. А віднайдення способів розказувати питомо українські історії так, щоб вони, не втрачаючи своєї індивідуальності, говорили також і про загальнолюдські речі, мені здається, є ключем до амбіцій зовсім нового рівня.
Зрештою, аби говорити про загальнолюдське, а не лише про своє, потрібні час і дистанція – насамперед дистанція до самих себе. Тридцять років – не багато й не мало. Це той вік, коли ти нарешті починаєш більш-менш притомно розуміти, ким ти насправді є. А щойно приходить знання себе, захищати свою незалежність, свої погляди, свій шлях уже не так складно.
У 16 років, написавши роман «Культ», я відніс його в редакцію контркультурного часопису «Четвер» самому Іздрикові, котрий на той час не тільки був його редактором, але й вів власну літературну передачу на незалежному львівському радіо «Ініціатива».
Я вірю, що новітня українська література, література Незалежності, обовʼязково подарує світові й самим українцям багато хороших текстів – красивих, важливих, мудрих і добрих. Що б не завадило нашій літературі – так це певний універсалізм, орієнтація не лише на специфічно українську проблематику, але й на загальнолюдські виклики.
Щодалі, то більше я переконувався, що сучасна українська література – це потужна стихія, самодостатня й ні на що не схожа.
Обидві книгареньки були завалені дикою мішаниною старої радянської літератури, дешевого перекладного бульварного чтива й перевиданої української класики. Я намагався знайти серед цих книжок щось таке ж екстравагантне як Андрухович.
І ось успіх! Збірка оповідань «Бог буває» Богдана Жолдака. Про нього я читав дуже схвальні відгуки в газеті «День». Але 20 гривень за тонку книжечку – дорого. Таких грошей я не мав.
Єгор Валовскі , співзасновник Fintellect
Тридцятка – період криз і неочікуваних вчинків. Зазвичай це говорять про людей, але, напевно, це можна сказати й про країну.
Мої спогади з хештегом #незалежність повні енергії, суперечок та намагання зробити так, аби українське ДНК стало помітнішим.
Третій десяток – це часто не пройдений підлітковий бунт, недоотримане шибайголовство та природна дурнуватість. Така енергія існуватиме до того як ми знайдемо адекватнішу дорослу версію самих себе. З особистого, дуже специфічного та вельми упередженого погляду саме такою я бачу Україну у свої тридцять.
Пам'ятаю, як у 2013-му на застіллі з польськими друзями чув приємні тости на честь України та побажання «аби все вийшло».
Пам'ятаю, як ще в шкільному віці зустрічав своїх родичів із Сибіру. Тоді надвечір моя тітка запитала свою малу дочку, як їй перебування в іншій країні, і дістала щиро здивовану відповідь: «В какой стране?».
Пам'ятаю, як за часів доковідних євротурів зустрілися з казахськими мандрівниками, які, дізнавшись, що ми з України, раптово вибачились та перейшли на англійську.
Згодом через нашу щиру підліткову енергію спротиву ми змогли викреслити себе із кордонів (пост)совкового забуття. Змогли зберегти зародки демократії, зробити так, аби права людини в Україні принаймні щось значили. Змогли зробити так, аби нас трішки помітили, визнали та зрозуміли.
Пам'ятаю, як після якогось моменту почав чути від закордонних знайомих, що їм подобається Україна, що вони мають улюблений бар або готель в Одесі, Києві чи Львові.
Багато подорожуючи, я почав дедалі більше помічати цікаву рису українців – ми добряче вміємо бунтувати. У минулому це було тим, що допомогло вижити та будувати свою країну, замість того, щоб потонути в мафіозній диктатурі.
Бунтарство, волелюбство та максималізм – незамінні якості, аби вибороти самостійність та суб'єктність. Утім, навчившись бунтувати, ми маємо навчитись будувати. Сподіваюсь, свою колонку про сорокову річницю напишу саме про це.
Tayanna, співачка
У дитинстві слухала музику з татом – він полюбляв «Січових стрільців» та Миколайчука. Близько 12 років тому почала писати власні пісні.
Наша країна дуже родюча на талановитих співаків, музикантів і митців. Важко окреслити, яким буде шоу-бізнес навіть через рік, не кажучи вже про 5 чи 15 років. Точно, що він трасформується, будуть нові форми та правила, але все одно найголовніше залишиться – музика, яка не підпорядковується нікому й нічому.
Естрада тоді була цікавою, вже зі своїми кумирами, топ-зірками. Я захоплювалась тим, як швидко з року в рік все більше талановитих артистів мали змогу показати свою творчість на великий загал. Держава цьому сприяла всіма можливими культурними заходами.
Українському виконавцю потрібні унікальність та самобутність, а ще – віра у свою справу. Запорука успіху суперпроста – хітова пісня. Також багато чого залежить від досвіду та віри в себе.
Артист/-ка точно не може обійтись без команди. Команда потрібна, щоб делегувати більшість справ. А ще, коли ти знаєш, що з тобою є поруч люди, які підсилюють віру в те, що ти робиш, це додає ще більше натхнення та впевненості. І тоді за такої підтримки вже море по коліно.Багато подорожуючи, я почав дедалі більше помічати цікаву рису українців – ми добряче вміємо бунтувати. У минулому це було тим, що допомогло вижити та будувати свою країну, замість того, щоб потонути в мафіозній диктатурі.
Оксен Лісовий, директор Малої Академії Наук України
Наука — всюди. Завдяки їй архітектори проєктують котеджі та хмарочоси, лікарі розробляють вакцини та біонічні протези для людей з інвалідністю, а інженери створюють дрони для українських аграріїв. Знання з фізики чи IT, біології або юриспруденції допомагають виконати й більш буденні, навіть непомітні для нас таски: оплатити комуналку онлайн, очистити питну воду в домашніх умовах або прибрати домівку, просто запрограмувавши на це робота-пилосмока.
У 60-х роках через самвидав мій тато почав поширювати альтернативну думку про соціальні, політичні та гуманітарні проблеми того часу. Ситуація не змінювалась, тож із часом він почав виступати ще й із відкритим протестом. За своє, таке природне для вільної духом людини прагнення до поширення правди, радянська система покарала його на 7 років ув'язнення і 3 — заслання. Реабілітували батька лише 1989 року.
Мій шлях до науки почався ще з дитинства завдяки батькам. Мати здобула ступінь кандидатки наук із філології, батько ж був кандидатом філософських наук. Вони починали свою діяльність за часів складної радянської системи, бачили всі її вади та не могли сліпо коритися. Внутрішні переконання спонукали батька до участі в дисидентському русі.
Своїм прикладом тато довів: можна й варто завжди залишатися вірним своїм цінностям. Він продемонстрував, що робота — це ціннісне поняття, синонімічне до «справа всього життя». Це не історія про висиджування в офісі з 9:00 до 18:00, щоб заробити гроші. Натомість історія про невпинні й сміливі дії заради big idea, реформ у вибраній сфері та загалом суспільства, у якому живеш.
У свої 20 років я почав шукати себе. На початку працював звичайним підприємцем: мав магазини, кіоски, побудував заправку. Та згодом зрозумів, що світ навколо не обмежений лише моїм бізнесом. Я прагнув змін та нових рішень, мріяв створювати країну, у якій буде комфортно жити мені та моїм майбутнім дітям.
Чому саме МАН?
Але зміни треба починати, вибачте за тавтологію, із самого початку. Тільки нове покоління свідомих і вільних у думках змінотворців може апгрейднути наше суспільство. Аби долучитися до формування цього покоління, 17 років тому я прийшов працювати до Малої академії наук.
Довгий час МАН асоціювали лише з Конкурсом-захистом науково-дослідницьких робіт. Це наш флагманський проєкт, який донедавна допомагав дістати пільги під час вступу до ЗВО. Часто саме це й приваблювало дітей та їхніх вчителів-наставників до участі. Але коли ми проаналізували результати наших абітурієнтів, то побачили, що вони й так мають високі оцінки, коли складають іспити самостійно. Тому ми скасували пільги, оскільки наш конкурс — про творчість, винахідництво та дослідження, а не спроби вибити собі «плюшки» та бонуси.
У 2020 році ми почали змінювати формат конкурсу, аби віднині оцінювати дітей за міжнародними прозорими правилами. По-перше, прибрали контрольну роботу, оскільки прагнемо оцінювати проєкт дитини, а не її базові знання з певного предмету.
Згодом змінили й сам формат захисту робіт. Тепер журі не оцінює проєкти в одній залі, а можуть упродовж дня пройти залами, де кожна дитина захищає свій постер і відповідає на запитання. У такий спосіб учні багато разів повторюють свою презентацію, і їм стає набагато легше підготуватися до власного виступу.
З часом випливали й інші проблеми: до реформи учні не мали адекватної мотивації, простору для наукової та дослідницької роботи. Були ті, хто плагіатив та копіпастив наукові роботи з мережі. Траплялися й випадки, коли роботи за дітей писали викладачі. Ми зрозуміли, що маємо бути місцем для саморозвитку, де панують чесність і справедливість. Тому тепер учні підписують декларацію про академічну доброчесність і проходять UniCheck — програму для перевірки на плагіат.
Як і чим МАН допомагає дітям?
Окрім конкурсу, МАН має чимало інших проєктів та продуктів, які виконують різні освітні цілі.
Торік ми відкрили Музей науки — інтерактивне середовище, де дитина може познайомитися ближче зі справжньою наукою, яка оточує нас всюди, а не живе лишень у запилюжених книжках. Тут можна покататися на велосипеді з квадратними колесами, побачити двометрову голограму чи 60-кілограмовий кристал, власноруч побудувати магнітний міст зі сталевих шайб чи керувати роборукою.
По-перше, ми прагнемо залучати та зацікавлювати.
Друга наша ціль — навчати та формувати. Ми даємо дітям знання та інструменти для їхнього здобуття, закладаємо ціннісні орієнтири. Прокачати свої скіли в письменництві їм допоможе наша Всеукраїнська літня наукова філологічна школа або ж Літня школа креативного письма. Навчитися програмувати — наша IT-School, просунутися в математиці — Всеукраїнська літня наукова математична школа, створювати роботів — Всеукраїнська літня наукова школа з робототехніки.
Ми створюємо місце для реалізації талантів дітей — така наша третя ціль.
На це орієнтовані такі проєкти як «Агенти змін». Тут ментори допомагають дітям створити власний цікавий проєкт, що змінить життя людей чи покращить порядок міст/селищ, як-от екофрендлі бренд одягу чи притулок для бездомних тварин.
Ще один важливий проєкт — «Ukrainian Future». Це бізнес-інкубатор і простір для майбутніх підприємців. Тут допоможуть перетворити ідею дитини на реальний проєкт, що змінюватиме світ. Менторами платформи є підприємці та бізнес-консультанти, які навчать дітей складати власний бізнес-план, розробляти фінансову модель проєкту, презентувати свої ідеї, знаходити інвесторів і партнерів та монетизувати цей задум!
Як МАН комунікує й чому саме так?
Ми усвідомлюємо: тікток та інстаграм — це середовище, у якому діти соціалізуються та реалізуються. І якщо ми хочемо привабити зумерів, мусимо комунікувати за їхніми правилами та в їхньому tone of voice :)
Як нам це вдається, можете оцінити хоча б за нашим профілем у тіктоці з 20К+ фоловерами. Там ми розповідаємо наукові цікавинки, демонструємо вибухові хімічні експерименти, ділимося лайфхаками для підготовки до ЗНО тощо.
А що далі?
Щороку учні МАН виграють на численних міжнародних олімпіадах і конкурсах. Наприклад, у 2020-му ми здобули 116 перемог, а за 2021-й вже встигли привезти 31 нагороду з організованого в Польщі змагання «E-NNOVATE» та 11 нагород із виставки «Malaysia Technology Expo 2021».
Наші учні розробили важливі та інноваційні проєкти, як-от застосунок із мапою небезпечних рослин-алергенів, систему безконтактного керування ліфтом, прилад для автоматичного сортування відходів і навіть камуфляж, який робить людину невидимою в тепловізорах!
Такі здобутки справді надихають і додають палива, аби розвивати МАН ще потужніше. Наразі ми плануємо велике будівництво регіональних музеїв у всій країні. У 2022, окрім Музею науки, у Києві з'явиться ще й Музей математики.
Також плануємо відкрити перший в Україні Міжнародний молодіжний науковий центр у Пущі-Водиці. Партнери з ЮНЕСКО надають нам суттєву експертну підтримку. Він стане інноваційним науковим табором для дітей з усього світу. Тут учні дістануть доступ до сучасних STEM-лабораторій, готуватимуться до міжнародних конкурсів, братимуть участь у наукових школах, знаходитимуть однодумців, відвідуватимуть захопливі заходи за участі українських і міжнародних вчених.
Ще один проєкт — Центр наукової освіти — об'єднає під своєю «парасолькою» еталонні лабораторії, сучасний хаб, конференц-зали та багато іншого. Усі ці інструменти допоможуть освітянам обмінюватися досвідом, розвивати професійні навички й поглиблювати знання, створювати інноваційні методики навчання.
Серед найближчих планів — запуск вже цієї осені наукової диджитал-платформи МАН. Там просто й інтерактивно розповідатимемо дітям і дорослим про науку. Готуємо захопливі лонгріди, інтерв'ю, тести, комікси, відео, подкасти, інфографіки й мемчики.
Євгенія Аратовська, засновниця ініціативи «Україна без сміття»
Відбувався WIN-WIN, ми як молодий стартап отримали замовлення й почали активно розвиватися, компанії закрили свій «біль» щодо налагодження системи сортування в офісах ще й із партнером із високим рівнем суспільної довіри. Тоді ми надавали послуги платно, чим сильно здивували традиційний сміттєвий бізнес.

Але наші розрахунки були такими: якщо працюєш у межах закону, ведеш діяльність прозоро, працевлаштовуєш людей і сплачуєш податки, то надавати сервіс безплатно просто неможливо – бо тоді не вистачить коштів покрити поточні витрати. До нас це був тіньовий бізнес, а ми спромоглися переконати компанії оплачувати наші послуги й у такий спосіб дати шанс народитися новому ціннісному гравцю на ринку.
На початку 2016 року ми вже читали освітні лекції щодо сортування в навчальних закладах у статусі громадської організації та відчули, що наш просвітницький напрямок ніяк не може «зустрітися» із практикою.

Після лекції школярі виходили зі школи й не могли впевнено практикувати роздільний збір. Серед можливостей були не дуже приємні пункти приймання вторсировини (з тіньовою схемою ведення бізнесу, яку ми не могли рекомендувати дітям). Також існувала муніципальна система баків, які обслуговували з порушенням усіх правил – сміттєвоз скидав і розділені, і змішані відходи з різних баків разом.

Щоб закрити цю проблему, ми вирішили відкрити першу і тоді єдину в

Україні громадську станцію сортування.

Сьогодні ми бачимо свою стратегію розвитку в масштабуванні громадських станцій сортування й залученні максимальної кількості людей у сортувальний рух.
Рефлексуючи над питанням, як світ дійшов до такого рівня планетарного засмічення, я зрозуміла, що раніше стратегія поводження з відходами була сфокусована на тому, що сміття мали обробляти машини, обладнання, заводи. Від людини очікували, що їй достатньо винести сміття у вуличний бак і не лишати сміття в довкіллі.

Людину виключили із системи, їй відвели суто логістичну роль – донести сміття в бак.

Сьогодні цього недостатньо, бо циркулярна модель економіки передбачає, що відходи мають перетворюватися на корисний матеріал знову й знову, отже людина має не тільки доставляти, але й обробляти відходи вдома – мити, сортувати, розподіляти на різні контейнери. Якщо цього не робити, вони втрачають ціннісний потенціал і стають сміттям та проблемою.

Незалежність від правил традиційної економіки й думки професійної сміттєвої спільноти допомогла нам стати тими, хто ми є – інноваторами, реформаторами та руйнівниками мітів.
Для мене незалежність завжди була синонімом свободи. Незалежність – це перш за все впевнена охорона власних кордонів, коли відчуваєш свою цілісність і розумієш будь-які маніпуляції чи дії, які мають на меті похитнути твою цілісність.

Справжньої незалежності прагнуть сильні особистості. Які не люблять, коли їх використовують, знецінюють або просто намагаються образити.

Незалежність, як і прагнення до свободи, притаманна зрілим особистостям, які готові брати на себе відповідальність, бути автономними й ні від кого не залежати.

30 років – це коли вже достатньо дорослий, зрілий і впевнений у своїх силах, позбувся ілюзій, не вдаєш із себе когось, а хочеш бути самим собою. Усе більше думаєш не стільки про сьогодні, скільки про майбутнє. Плануєш, розробляєш стратегію особистого та кар'єрного розвитку. Відчуваєш, що готовий діяти й досягати цілей.
У 2014 році майже не було сервісів на кшталт «Зелений офіс» для компаній, тому свою діяльність я бачила саме в розвитку цього напрямку – прагнула надавати великим компаніям сервіс під ключ – від навчання команд основ сортування, до встановлення зручних баків для роздільного збору та їхнього обслуговування.

Було неочікувано й дуже приємно, що у 2015-му до нас приєдналися майже всі топові компанії України, які мали офіс у Києві. Ми не чули відмов, усі розуміли необхідність зміцнення зелених цінностей усередині компанії.
Свою «сміттєву діяльність» я розпочала як соціальна підприємиця, а роком пізніше зареєструвала громадську організацію.
Про «Україну без сміття»
Мій випадок із досвідом створення соціального підприємства «Україна без сміття» – класичний приклад ситуативного лідерства. Коли людина, яка не була амбітним лідером, знаходить у собі сили очолити рух, який має вирішити гостру соціальну й екологічну проблему. Бо йому вона сильно болить, він не бачить, хто б міг цю проблему розв'язати швидко.

Я розуміла, чого бракує ринку поводження з відходами – відповідальності, причому з боку всіх учасників – держави, компаній, населення. Були регулярні звинувачення сторін: начебто люди, погані й невиховані, смітять довкола себе, влада байдужа й корумпована, а виробники просто думають про прибутки, а не про чисте довкілля.

Була потрібна зрозуміла комунікаційна стратегія, щоб доступною мовою говорити з громадою про необхідність розумного споживання й сортування відходів. А ще – про те, якою є роль кожного, що держава має створювати правила й закони в сміттєвій сфері, виробники – нести відповідальність за повний життєвий цикл свого товару й пакування, фінансувати організацію роздільного збору. Споживачі зі свого боку мають користуватися інфраструктурою роздільного збору та розділяти власні відходи вдома.
Про незалежність і власну відповідальність
Після подій Майдану я відчула, що українська спільнота згуртована як ніколи раніше та здатна подолати як зовнішніх ворогів, так і внутрішніх (якими є, наприклад, корупція, засмічення довкілля тощо).

Не хотілося сидіти склавши руки й чекати, коли з'явиться лідер чи лідерка, який очолить рух за роздільний збір. Так поступово цим лідером став наш рух «Україна без сміття».

Секретом нашого лідерства є те, що в центр руху ми поставили людину та її інтереси – безпечне та якісне життя в чистому довкіллі – від вулиць до природи.

Сьогодні ми переконані, що без людей проблему засмічення не подолати. Адже тільки людина, роблячи усвідомлений вибір, здатна перетворювати відходи на ресурс або на проблему.

Увесь час поки працювала над проєктом «Україна без сміття» я намагалася бути над системою, щоб відшукати нові шляхи, які відповідають очікуванням сучасності.
Лєра Татарчук, голова благодійного фонду «Твоя опора»
Підсумовуючи, хочу наголосити на високому потенціалі України у сфері благодійності. Я не припиняю приємно дивуватися благородності наших донорів. Але повторю, що нам не вистачає державного врегулювання у сфері благодійності. Не може 20 тисяч зареєстрованих фондів звітувати по-різному – хтось чеки у соцмережах виставляти, а хтось аудиторську перевірку проходити. Усі повинні звітувати за одними правилами та вести свою діяльність прозоро. Це посилить довід українців до благодійних фондів. А цікавих фандрейзингових проєктів, переконана, щороку ставатиме все більше. Адже ініціативних й охочих благодійників у нашій країні достатньо!
Зараз у межах проєкту «Велике маленьке серце», що покликаний допомогти всім дітям із вродженими вадами серця, які потрапляють в Інститут Амосова, ми співпрацюємо відразу з кількома великими бізнесами. Маємо на меті зібрати 36 мільйонів гривень. Але щоб працювати з бізнесом, треба вести абсолютно прозору діяльність. За останні сім років роботи «Твою Опору» неодноразово перевіряли, також щороку ми проходимо обов'язкову аудиторську перевірку. Але це абсолютно нормальна ситуація, якщо хочеш масштабувати свою допомогу.

Паралельно ми активно працюємо також з проєктами, які будуть розвивати благодійність в Україні. Зараз хочу анонсувати нову платформу «Meeting.me», де відбуватимуться аукціони зустрічей. Це додатковий фандрейзинговий інструмент як для фондів, так і просто для людей, які захочуть виставити себе як лот.

Коли я тільки створювала «Твою Опору», планувала допомагати відразу всім – і дітям, і стареньким, і тваринам. Я думала, що працюватимемо й із питаннями екології. Але почавши з дітей, усвідомила, що не зможемо стати однаково ефективними в усіх напрямках. Тож завдяки платформі «Meeting.me» я закрию свій гештальт. Ми хочемо дати інструменти цієї платформи всім фондам, які пройдуть перевірку згідно з нашими процедурами. Вони зможуть використати її та зробити ще більше добрих справ. Основна вимога – прозорість діяльності.
Я часто чую, що в Україні створити таку організацію неможливо через велику кількість фондів. Але в нас зареєстровано всього 20 тисяч, водночас у Великій Британії – аж 168 тисяч фондів. І всі вони звітують перед суспільством через платформу Charity Commission.

Вивівши благодійність на новий прозорий рівень, нам вдасться допомогти більшій кількості людей. У донорів не виникатиме сумнівів, чи за призначенням будуть використані їхні кошти, тож вони більше жертвуватимуть на благодійність. Як в Америці чи Європі: там люди вже не замислюються, варто допомагати чи ні, вони лише вирішують, кому саме допомогти – дітям, стареньким чи, можливо, тваринам.

За останні кілька років в Україні значно зросла й залученість бізнесу, як я вже зазначила вище. Вони створюють власні благодійні фонди або йдуть у партнерстві з тими, які вже існують.
Щороку ми прагнули виходити на якісно новий рівень роботи та масштабувати допомогу. А відтак прийняли стратегічно важливе рішення про проходження незалежного аудиту. Це необхідна умова для роботи з бізнесом і залучення його до своїх благодійних проєктів.
Україна має величезний потенціал. Я вірю в наших людей, бачу, наскільки вони щирі та емпатичні. Але нам бракує державної підтримки й регулювання у сфері благодійності.
Я завжди ставлю в приклад Велику Британію – там діяльність фондів контролює державна структура Charity Comission. За невчасні чи неправдиві звіти вона може закрити благодійний фонд, а топменеджменту та наглядовій раді назавжди заборонити займатися благодійністю. Це гарантує людям, які підтримують своїми коштами благодійні організації, прозорість кожної витраченої копійки.
Будь-які зміни в країні породжують зміни в інших сферах, зокрема й у благодійності.

Порівнюючи з 2014 роком, коли я заснувала «Твою Опору», чимало змінилося. Переважно це пов'язано зі змінами у свідомості людей після Революції Гідності та з початком війни на Сході. Українці почали ставитися до благодійності як до норми. Нам зараз неважко перерахувати кілька сотень гривень хворій дитині на операцію чи закупити та передати харчові продукти бійцям на Схід.
Сім років тому наша робота починалася з точкової допомоги – ми збирали конкретній дитині на конкретну операцію. Зараз же підтримуємо все дитяче відділення Інституту Амосова, на нашій відповідальності також кілька дитбудинків, і паралельно ми закуповуємо обладнання, яке щороку рятує життя тисячам дітей.

Пригадую нашу першу велику пожертву – 13 тисяч гривень. Потім у нас з'явився донор, який регулярно жертвував по 50 тисяч. У 2014-му мені ці суми видавалися космічними. Не кажучи вже про 100 тисяч, які нам вдалося зібрати на першому благодійному заході.
Водночас з'явилися й продовжують з'являтися професійні фонди, які своєю діяльністю покращують сферу благодійності в Україні. Я все частіше натрапляю на якісні фандрейзингові проєкти, які підтримують різні категорії людей – стареньких, жертв насилля чи переселенців.

Бізнес також почав активно долучатися до благодійності. Зараз ти можеш купити каву на заправці, і три гривні з благодійного горнятка підуть на добру справу. Або пробігти марафон. Або ж прийти та розважитися з дітьми на нашому благодійному фестивалі «Charity Weekend. Здоровий день із Машею Єфросініною».

Раніше чи не єдиним способом проявити своє милосердя було кинути кілька гривень у скриньку. На щастя, сьогодні люди усвідомлюють, що це чорна благодійність: вона не про ефективність і мету, а про шахрайство.
Переломним моментом у житті країни, зрозуміло, стала пандемія COVID-19. Попри те, що фінансово багатьом було скрутно – чимало українців залишилися без роботи, малий та середній бізнес зазнали великих збитків, – допомагати люди не перестали. Пригадайте, як всі активізувалися та почали збір на апарати для штучної вентиляції легень чи засоби захисту для лікарів. Ми – фонд, який із першого дня допомагає дітям – також вирішили трансформуватися. Створили проєкт «COVID-19: об'єднатися, аби вижити» і зібрали 72,5 млн грн!

Нас дуже підтримали представники бізнесу. Завдяки їхнім пожертвам вдалося збільшити кількість ліжко-місць на 40% у деяких лікарнях. Це величезний показник! Відразу пропорційно зростає кількість людей, які можуть дістати допомогу. І не лише в період пандемії, а й надалі.
Також ми закупили обладнання найкращих європейських виробників у реанімаційні відділення. Ми розуміли: колись пандемія закінчиться, а обладнання повинно слугувати не рік чи два, а багато років, і рятувати українців із будь-якими хворобами. Це системний підхід, до якого ми прийшли за багато років досвіду. Я дуже пишаюся цим проєктом і професійністю моєї команди, яка працювала без вихідних, а також милосердям наших донорів. Це справді той випадок, коли всі об'єдналися заради допомоги.
Михайло Буравков, СЕО компанії ByOwls
Це важливо для мене як для людини, яка розвивається й крок за кроком ідентифікує себе як нове покоління молодих і прогресивних новаторів. Вони так само як і наша держава, попри помилки та труднощі, рухаються вперед і досягають нових і нових вершин.

Я завжди усвідомлював, що саме наше покоління матиме унікальну можливість спостерігати за становленням державності, асоціювати себе з молодою країною та робити все, щоб вона рухалася вперед.

Саме ці міркування ще в студентські роки наштовхнули мене на думку, що для якісних змін у суспільстві потрібно перш за все розвиватися, створювати нові ідеї та втілювати їх у життя, у такий спосіб досягаючи мети.

Коли я заснував BYOWLS, я вже мав досвід роботи зі стартапами та різними технічними проєктами. Я працював маркетинг-директором у британській компанії NLSQL з українським корінням, яка пропонує інноваційні рішення для роботи з базами даних.

Набувши достатньо досвіду, я спрямував знання на реалізацію свого стартапу.
Ми почали з проєктів, пов'язаних із галуззю VR (віртуальна реальність), розробляючи як ігрові продукти, так і проєкти для сектора B2B, які були орієнтовані на тестування спеціалістів та створення симуляцій небезпечних подій.

Коли ми вже мали постійних клієнтів, вирішили спробувати себе в ще одній ніші – віртуальному виробництві для комп'ютерних ігор та кіно, розробивши додаток для роботи з віртуальною камерою.

Ми запропонували ринку свій продукт – застосунок для мобільних пристроїв, який повністю замінює використання дорогого обладнання. За допомогою додатку ми стали відомі поза межами України, а нашими користувачами були не тільки розробники та дизайнери, але й кіностудії та телеканали різних країн світу.
Значним поштовхом для нас стало створення в Україні нових інноваційних парків на кшталт Unit City, де ми були одними з перших резидентів ще на початкових стадіях створення парку. Саме концентрація інноваційних компаній та стартапів дозволила нам мати нові знайомства, знайти підрядників, клієнтів, спеціалістів та програми, які дозволили опрацювати ідею та перетворити її на продукт.
Тому всіх вітаю зі святом Незалежності України та від щирого серця вірю тільки в успішне й світле майбутнє нашої молоді та країни загалом!
Ми плануємо заощадити значні кошти для бізнесу та знизити мінімальний поріг входу для нових користувачів VR. Продукт матиме структуру, подібну до вже звичних потокових сервісів – програма зі щомісячною підпискою.

Додаток надасть користувачам доступ до бібліотеки з іграми. Щоб розпочати ігровий сеанс, знадобиться лише телефон і простий шолом, який використовують для перегляду 360 відео (його ціна ≈ 200 грн).

Початковий поріг для входу в VR буде мінімальним, оскільки платформу зможе застосовувати будь-який користувач зі смартфоном середнього класу та підтримкою ARCore – а це більше ніж 1 млрд пристроїв у всьому світі.

Розмірковуючи на тему самоідентифікації себе та свого проєкту в країні та світі, я ще й ще повертаюсь до думок, які вели мене вперед за студентських років. Це думки про незалежність мене як особистості, розвиток своїх ідей та досягнення нових цілей.

Зараз я, як і багато років тому, вірю: саме молоді й талановиті люди в різних сферах, ровесники нашої держави зможуть докорінно змінити країну на краще. Ми – те найперше покоління, яке, спираючись на досвід та знання, у недалекому майбутньому замінить старі кадри в державному секторі, маючи за спиною успішні міжнародні та локальні кейси управління.
Сміливо можемо сказати, що ми були та є свідками становлення нового етапу розвитку IT-індустрії в нашій державі. Великі аутсорсингові компанії почали поступатися невеличким стартапам, які за декілька років отримали чималі інвестиції, вийшли на міжнародні ринки та стали компаніями з оцінювальною вартістю більш ніж мільярд доларів – наприклад, Grammarly, People.AI та інші.

В Україні також було створено багато програм, бізнес-шкіл та акселераторів для стартапів, які дають змогу на платній або безоплатній основі здобути знання та поділитися досвідом з однодумцями. Наша команда стала учасником програми від Sector X, де відбувався постійний нетворкінг, що допоміг генерувати нові ідеї, встановити чіткий орієнтир та напрямок розвитку стартапу.

Зараз ми також працюємо з декількома інноваційними продуктами. Один із них – це революційна технологія, яка перетворює мобільний телефон на повноцінний VR-шолом із використанням технології відстеження рук, позиції користувача в просторі. Також наявна система відеостримінгу, яка дозволяє запускати будь-яку гру та транслювати її на мобільний додаток.
Спартак Суббота, психолог, психіатр
Багато це чи мало – не в тому суть. Які б не були досягнення, періодично я стикаюся зі стереотипами. Чи зупиняє це мене? Ні. Але День Незалежності, який наближається, наштовхнув на роздуми про те, наскільки важлива свобода бути тим, хто ти є.
Скоро мені виповниться 30 років. Я майже ровесник незалежності моєї країни. Наразі я кандидат психологічних наук, радник міністра охорони здоров'я. Разом із командою я запустив масштабні соціальні проєкти, спрямовані на формування ментального здоров'я українців, а також на боротьбу з домашнім насильством. Я експерт і науковий керівник проєкту «Коронавірус_інфо» – найбільшої спільноти протидії коронавірусу в Україні та країнах СНД. У межах проєкту допомагаю мільйонам українців подолати тривожні розлади й нормалізувати емоційний стан.
Про ейджизм
Коли мені виповниться 30, що я, на думку ейджистів, повинен буду сказати? «Мені взагалі-то вже 30, на секундочку, прошу зі мною на "Ви", будь ласка»? Віковий рубіж не такий вже й важливий, коли по праву можеш пишатися своїми досягненнями в приватній практиці, науці, суспільно значущих проєктах, які ми реалізуємо в Інституті когнітивного моделювання.
Усесвітньо відомий психіатр Карл Юнг спочатку не планував вивчати психіатрію – за його часів цю науку не вважали престижною. Але в колі інтересів молодого чоловіка були як природничі науки, так і питання духовності. Виявилося, що психіатрія – це те, що він шукав. Здобувши освіту, Юнг почав лікарську практику в психіатричній клініці Цюриха… у 25 років. І був більш ніж зрілим для своєї професійної діяльності.
Вважаю, що справжній вік людини визначається її моральним станом і вмотивованістю, бажанням рухатися, досягати й змінювати життя та своє місце в ньому. Щойно людина зупиняється в цьому русі, вона перестає жити. Є люди, які відходять від активного життя в 15 років, а є такі, яких не наздогнати в їхні 90.
Для мене вік, на жаль чи на щастя, не означає нічого.

Я не схильний до дискримінації на підставі кількості прожитих років (ейджизм проявляється в готовності сприймати адекватно та працювати лише з тими, хто відповідає певному віковому критерію).
На початку моєї кар'єри молодість і зовнішність зіграли проти мене. Зараз ці особливості стали однією з конкурентних переваг. Річ у тім, що більшість людей, які звертаються за допомогою, знаходять мене через соціальні мережі. І це молодь. Вони також люблять тату, пірсинг і вважають це привабливим.
До мене звертаються ті, хто вже прийшов до розуміння важливості психічного здоров'я. До слова, у більшості людей проблеми з психічним здоров'ям виникають саме в молодому віці – три чверті від усіх психічних розладів реєструють до 25 років.

Молодь вже знає, що стан психіки потрібно уважно моніторити, розуміє, що звертатися за допомогою до психотерапевта зовсім не соромно. Водночас мої татуювання для цих молодих людей абсолютно не є проблемою.
Ставлюся до таких висловлювань досить спокійно. Адже більшість людей має стійкий стереотип щодо зовнішнього вигляду психіатра або психотерапевта. Вважають, що це сивобородий добрячок в окулярах, який веде прийом у костюмі-трійці сірого кольору з кишеньковим годинником. У ці досить поширені уявлення я абсолютно не вписуюся.
Неодноразово підтвердивши свою експертність, я все ще стикаюся з упередженістю, стереотипами, пов'язаними з віком і зовнішністю. Наприклад, мені подобаються тату, їх багато на тілі. Іноді я дістаю дуже їдкі коментарі на кшталт: «Психіатр із татуюваннями? Так йому самому потрібен психіатр».
Про стереотипи та ярлики
За кордоном такого тиску не існувало. Турбота про здоров'я й розуміння того, що людина – це дуже важливий для держави ресурс і що держава залежить від людини, а не людина залежить від держави, визначили високий ступінь розвитку ментального здоров'я в багатьох країнах. Турбота про себе там є нормою. І коли розв'язано проблеми фізичного здоров'я, ментальне підтягується автоматично.

Відповідно до визначення ВООЗ, психічно здорова людина перебуває у стані щастя, усвідомлює свої здібності, може справлятися зі звичайними життєвими стресами, продуктивно й плідно працювати, щоб зробити свій внесок у життя громади та країни. Інакше кажучи, психічне здоров'я – це основа ефективного функціонування суспільства.
Разом ми створили ресурс безплатної психологічної допомоги «Розкажи мені». Також запустили онлайн-платформу «Мені здається», орієнтовану на підтримку потерпілих від домашнього насильства. Я куратор і консультант цих ініціатив, розробляю всі наукові концепції, пропоную різноманітні рівні тестування. Веду оцінку критичності – ми аналізуємо «гарячі» точки та працюємо з ними.
Однак, довгий час сфера психічного здоров'я залишалася поза межами пріоритетів української влади та суспільства. Водночас, наприклад, основною причиною інвалідизації у світі є депресія, яка робить значний та сумний «внесок» у глобальний тягар хвороб.

Також, попри те, що наука напрацювала досить ефективні методи лікування захворювань психіки, у країнах із низьким та середнім рівнем доходу (до яких належить і Україна) до 85% людей, які мають порушення психічного здоров'я, не отримують ніякого лікування.

Радує, що за роки, що минули з початку мого навчання аж до сьогодні, українці стали відкритішими до знань про психічне здоров'я та їхнього практичного застосування. Багато в чому це відбулося завдяки популяризаторським зусиллям команди нашого Інституту.
В Україні культура психічного здоров'я тільки зароджується. Низькі темпи розвитку цієї сфери частково пов'язані із соціокультурними особливостями українців.

Наприклад, у нас дуже поляризоване мислення: тобто ти або здоровий, або хворий. Або в тебе все добре, або все погано. Золотої середини часто немає. І якщо людина озвучить якісь проблеми, пов'язані із психікою, з великою ймовірністю дістане неприємний ярлик.
Тут зіграв роль тиск радянського ладу. Визнати себе як людину з якимись труднощами означало здобути тавро хворого й неефективного в соціальному плані. Людину розглядали як ресурс, а не як особистість. Не було можливості піклуватися про себе повною мірою. Роками формувалася звичка замовчувати або не визнавати ментальні проблеми чимось серйозним.
Про ментальне здоров'я
В Україні зароджується культура ментального здоров'я. І мені хотілося б, щоб темпи її розвитку стрімко набирали обертів. Так формується усвідомленість, екологічність, персональна незалежність, де люди – особистості, а не ресурс. Зараз найкращий час, щоб об'єднуватися навколо соціальних тем, проєктів та ідей, які будуть змінювати нашу країну й нас самих.
Незалежність – це усвідомлення цінності власного життя та свободи. Заявляти про здорові кордони щодо себе й оточення та відстоювати їх – ще одна характеристика незалежної особистості. Вибирати якісь види діяльності, а від якихось відмовлятися, загалом можливість щось робити або не робити відповідно до своїх уявлень і волі.
По-справжньому незалежній людині притаманні прийняття незалежності, «окремості» інших людей і небажання псувати їм життя. Іноді така незалежна людина відчуває бажання допомагати оточенню – тоді вона стає ще й соціально значущим, корисним членом суспільства.
Про незалежність
Ольга Руднєва, громадська діячка, директорка Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД».
А ще ніхто вже не хіхікає від фемінітивів та в порядному товаристві не цілує жінкам руки, а тисне. Майже не цілує.

Озираючись назад, я розумію, як багато змінилося за ці 30 років. Я дуже сподіваюся на те, що зміни, яких ми ще конче потребуємо, не займуть ще 30 років.

Бо ти вже доросла, моя Україно.
Та ми й самі посіли місця в парламенті біля чоловіків. В останньому скликанні Ради вже 87 жінок із 423 депутатів – це більше за 20%.

Жіночий бізнес та занадто молоді керівниці вже не викликають жах та недовіру, і списком успішних жінок у чоловічих журналах вже нікого не здивуєш.
У 2018 році в Україні першій жінці з українських військовослужбовиць надали генеральське звання.

Жінки мають право обіймати будь-яку посаду, і вже не так часто можна почути, що хтось мріє про «нежіночу професію».
За ці 30 років дуже багато чого змінилося в житті жінок в Україні. Політики та керівники бізнесів перестали називати нас «берегинями», відправляти на кухню «накрити швидесенько стіл» та розповідати, що головне та святе завдання жінки – «народжувати дітей».
Якщо пам'ятаєте, у першому скликанні Ради жінок було всього 2.5%, тобто 12 із 475 депутатів.
20 років тому, коли Україна робила свої перші кроки, я була вже підприємницею-початківцем із Києва, намагаючись довести татові та всьому світу, що бізнес так само може стати гарною справою для жінки, як і робота лікаря.
30 років тому, коли Україна стала незалежною, я була ще підлітком із Донецька, якому розповідали, що лікар – це чудова професія для жінки, оскільки лишається час на хатні справи, а Різдво – то така назва Нового року, оскільки є люди, які святкують Новий рік до та після 31 грудня.
Лікарем я бути не хотіла, а Новий рік у мене та в нашому оточенні завжди був саме 31 грудня.

Зміни, що відбувалися тоді в країні, я не дуже розуміла, але ж їх і не прийнято було обговорювати з дівчатами. Розмови про політику та державний устрій вважали нормою на чоловічих тусовках. Жінки радше обговорювали успіхи дітей та де й що краще купити в умовах постійного дефіциту.
Сім років тому, під час військової агресії на сході України, мої знайомі дівчата влаштовувалися до збройних сил бухгалтерками, кухарками та бібліотекарками, навіть беручи участь у військових діях. Лише завдяки десяткам історій жінок, які перебували на війні, у 2018 році в Україні прийняли зміни в законодавстві, завдяки яким жінки дістали право обійняти будь-яку посаду сержантського та старшинського складу.
Попри всі зміни, що відбувалися тоді в країні, жінки все ще переважно обговорювали успіхи дітей та де й що купити в умовах постійного необмеженого тоді вибору.

10 років тому, коли нам усім вже здавалося, що ми молода країна з великим стажем незалежності, я вже була директоркою благодійного фонду. Ми влаштовували грандіозні концерти Елтона Джона, Пола Маккартні та групи Квін на Майдані.
Через те, що в нашій команді були лише жінки, ми постійно чули, що будувати сцени та керувати технічним персоналом – не жіноча справа. Ми жартували у відповідь, але добре пам'ятали, що навіть робота в нічну зміну для жінки – це порушення трудового кодексу. Якщо вам відомо, до 2017 року існував перелік робіт та професій, на яких забороняли використовувати жіночу працю. Тобто жінки не могли вибирати з 450 «чоловічих» професій. А вибираючи такі професії, вони автоматично ставали порушницями трудового законодавства України.
Пам'ятаю, я дала одне зі своїх перших інтерв'ю журналу «За рулем» і дуже попросила журналіста приховати мій вік та стать. Він тоді пообіцяв щось зробити з віком, а от зі статтю сказав, що нічого не зробиш. Пам'ятаю той день, коли якимось шаленим тиражем вийшов той журнал, і всі дізналися, що я – жінка, яка випускає журнал про автівки та мені ледве виповнилося 20 років.
Навіть ще цьогоріч жінки не дуже могли розраховувати на підтримку в догляді за новонародженою дитиною з боку власного чоловіка, бо законодавчо право на декретну відпустку було закріплено саме за жінками. Лише в червні цього року набув чинності закон, згідно з яким чоловік також може взяти 14-денну відпустку коштом роботодавця та мати рівне право з дружиною на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Нарешті обговорення успіхів дітей перестане бути суто жіночою справою.
фото https://www.facebook.com/olga.rudneva
фото https://www.facebook.com/olga.rudneva
Я завжди ставлю в приклад Велику Британію – там діяльність фондів контролює державна структура Charity Comission. За невчасні чи неправдиві звіти вона може закрити благодійний фонд, а топменеджменту та наглядовій раді назавжди заборонити займатися благодійністю. Це гарантує людям, які підтримують своїми коштами благодійні організації, прозорість кожної витраченої копійки.