Спецпроєкти

Через ураган «Іда» річка Міссісіпі змінила напрямок течії


29 серпня узбережжя американських штатів Луїзіана та Міссісіпі накрив потужний ураган «Іда».

Про це пише CNN.

Що відомо?

Ураган «Іда» є п’ятим за масштабністю буревієм у США. 29 серпня він накрив узбережжя штатів Луїзіана та Міссісіпі зі швидкістю вітру 230 км/год, через декілька годин швидкість знизилась до 155 км/год.

Станом на ранок 30 серпня швидкість вітру становить 120 км/год.

Ураган «Іда» супроводжується великим викидом морської води. Через це рівень річки Міссісіпі зріс на понад два метри. А через сильний вітер і штормовий приплив у Мексиканській затоці, куди впадає річка, змінилась і течія. Міссісіпі буквально змінила своє русло в протилежний напрямок.

У Геологічній службі США пояснюють, що, ймовірно, напрямок течії змінювався лише на окремих ділянках, а не на всій річці.

Також у службі зазначають, що таке явище зміни русла незвичайне, але відбувається не вперше. Рівно 16 років тому США накрив ураган «Катріна». Тоді постраждало 1,8 тисячі осіб, а найбільш густонаселене місто штату Луїзіана Новий Орлеан опинилося під водою на 80%.

Саме тоді річка Міссісіпі також змінила своє русло в інший напрямок. Проте фахівець із Геологічної служби Скотт Пер’єн пояснює, що, ймовірно, глибші ділянки річки не змінювали напрями.

Через ураган «Іда» місто Новий Орлеан залишилося без світла, а в передмісті столиці штату Луїзіана Батон-Руж загинула щонайменше одна людина. Сильний вітер вириває з коренем дерева, зриває дахи будинків й обриває лінії електропередачі.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь