Спецпроєкти

Підозрюю, що мій партнер аб’юзер. Як розпізнати аб’юз у стосунках і що робити


Третина жінок і чверть чоловіків так чи інакше постраждали від аб’юзивних стосунків. Одразу зауважимо: аб’юз – це не обов’язково про рукоприкладство, а часом про образливі жарти чи, здавалося б, невинні заборони.

Ми розповімо, хто такий аб’юзер, як формуються його звички та чи може він змінитися.

Хто такий аб’юзер та як його розпізнати

Як зрозуміти, що стосунки аб’юзивні? Якщо партнер/-ка порушує особисті межі іншого, проявляє жорстокість, принижує і маніпулює – це воно. Прояви фізичної сили – також однозначно аб’юз.

Розпізнати психологічне насилля буває непросто, особливо якщо партнер/-ка займається газлайтингом – у відповідь на звинувачення в образах запевняє, що це здалося або такого взагалі не було. Тиран заперечує свої дії та звинувачує жертву в скоєному («він/вона сам/-а мене спровокував/-ла»). Жертви газлайтингу дійсно починають сумніватися у власній пам’яті і інколи навіть відчувають провину.

Емоційне насильство підступне і повільно з’їдає впевненість і самооцінку. Наслідки є довгостроковими, і на відновлення після нього може піти навіть більше часу, ніж після фізичного насилля.

Насильство включає кидання або ламання речей, ляпаси, штовхання та примусовий секс, шантаж, погрози й маніпуляції.

Фізичному часто передує словесне насильство. У таких стосунках тиран завжди думає, що має рацію, і контролює будь-яку ситуацію. Він може ізолювати свою жертву від друзів та близьких, переконуючи, що так буде краще для неї. А на будь-які образи чи вмовляння реагує агресивно та проявляє лють.

Люди, які стали жертвами аб’юзу, можуть не усвідомлювати, що кривдники відчувають себе безсилими. Вони завжди поводяться впевнено, щоб приховати правду. Єдине, що їх усіх об’єднує, – це мотив мати владу над своєю жертвою. Насправді тирани не відчувають, що мають особисту силу, незалежно від соціального успіху. Для них спілкування повинно завжди бути безпрограшною грою.

Отже, хто такий аб’юзер і як його розпізнати:

Ваш/-а партнер/-ка аб’юзер/-ка, якщо:

  • у нього/неї нереальні очікування до ваших стосунків;
  • надто недовірливий/-а;
  • часто ревнує;
  • ображає вас;
  • завжди прагне мати рацію і контролювати вас;
  • хоче ізолювати вас від друзів і сім’ї;
  • гіперчутливий/-а і агресивно реагує на ваші слова і вчинки;
  • жорстокий/-а щодо тварин або дітей;
  • звинувачує у своїх діях інших.

Навіть якщо вам здається, що все окей, але ви в постійній тривозі у стосунках і не хочете повертатися додому, подумайте – можливо, у ваших стосунках знайшлося місце аб’юзу.

Аб’юзером може бути жінка

Стереотипне виховання дівчаток як миролюбних, які мають все стерпіти й забезпечувати спокій у сім’ї, часто призводить до того, що жінки стають жертвами в аб’юзивних стосунках.

Однак тираном не завжди буває чоловік. Жінки також можуть порушувати особисті межі свого партнера. Вони частіше вдаються до психологічного насилля, бо для них це один із небагатьох способів тиснути на партнера.

Аб’юзерка може у жорсткій формі висловлювати претензії щодо неуспішності свого чоловіка, принижувати його перед близькими за його невдачі. Як і чоловіки, жінки часто можуть використовувати газлайтинг.

Ще однією формою психологічного насильства є ігнорування: іноді жінки перестають розмовляти зі своїми партнерами, коли ображаються на них.

Так само як і чоловіки, жінки-аб’юзери проявляють надмірний контроль та ревність. Вони можуть вимагати телефонувати їм щогодини, панікують, коли партнер затримується навіть на кілька хвилин, забороняють спілкуватися з іншими жінками чи просять відписатися від усіх дівчат у соцмережах. Ці, здавалося б, невинні прохання також є ознаками аб’юзу.

Частіше аб’юзер все ж чоловік

Глибинною причиною є знову ж таки стереотипне виховання. Хлопчику нав’язують думку, що чоловік повинен бути головним, керівником. Деякі чоловіки не знаходять іншого способу, щоб проявити свою домінантність, як аб’юз.

Також деякі батьки вчать своїх синів вирішувати конфлікти за допомогою сили й агресії. Ця звичка може перейти до дорослого життя. Тоді чоловік-аб’юзер може таким чином вимагати від інших задоволення власних потреб, не усвідомлюючи, що порушує їхні межі.

Інфантильний чоловік, який був під гіперопікою батьків, також може транслювати свою життєву стратегію в стосунки й бути аб’юзером. Він звик, що у дитинстві мама чи бабуся готували їжу, прибирали його речі, розв’язували його проблеми. Тоді вже у дорослому віці аб’юзер може за допомогою психологічного насилля вимагати цього від партнерки.

Як боротися з аб’юзером

Тиран видає насилля за турботу чи любов. «Я не дозволяю тобі піти гуляти з друзями, бо хвилююся за тебе». «Я ревную тебе, бо люблю». Тому жертві часто важко одразу розпізнати аб’юз.

Якщо ваш партнер/-ка аб’юзер/-ка, як боротися?

Перше, що порадить вам будь-який психолог, хороший друг, стаття у мережі – піти. Не варто терпіти заради прожитих років, дітей, спільного житла. Немає жодної причини терпіти психологічне і фізичне насилля.

Аб’юзер може користуватися тим, що ви від нього якимось чином залежите й погрожувати вам. Адже залишившись без жертви, він не зможе реалізовувати своє бажання самостверджуватись.

Якщо ви не можете в один момент розірвати стосунки з тираном і вам потрібен на це час, навчіться бачити його маніпуляції та не реагувати на них. Це допоможе вам зберегти своє психологічне здоров’я, поки ви не зможете піти.

Чи може аб’юзер змінитися?

Людина може змінитися тоді, коли сама цього захоче. Якщо тиран не визнає своєї вини, його переконати буде надто складно.

Сподіватися на те, що ви зможете самостійно змінити аб’юзера, не варто. Тиран – це той, хто отримує задоволення від страждань своєї жертви. Такі люди мають травмовану психіку і їм потрібна довготривала робота над собою, а також фахівець, який допоможе змінитися. Тому найчастіше оптимальним варіантом є розірвання токсичних стосунків.

Якщо ви помітили риси аб’юзера в собі, отже час змінюватися. Трохи більше впевненості та поваги до партнера. А щоб результат був стовідсотковим, зверніться до психолога чи психотерапевта. Як вибрати фахівця, ми розповідали тут.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь