Спецпроєкти

Плануємо вагітність: які аналізи здавати й коли потрібне ЕКЗ


Мені в підлітковому віці розповідали, що завагітніти легко: один необережний секс – і відразу «зальот».

Але зараз мені 26, мої друзям приблизно стільки ж. Усе, що я бачу навколо – люди роками намагаються завести дітей, ходять до лікарів перевірятися, і не все так просто.

Тож з усіма питаннями про репродуктивне здоров’я ми звернулися до лікарки-гінекологині Катерини Гонзель. Повну розмову дивіться на YouTube:

Важливо! Не лікуйтеся за порадами в інтернеті, зверніться до лікаря самостійно.

Ідемо до лікаря

Якщо ви плануєте вагітність, варто звернутися до спеціаліста. Це краще зробити з декількох причин:

  • зрозуміти, чи можете ви мати дітей узагалі;
  • знайти можливі проблеми, які поставлять під загрозу перебіг вагітності чи організми матері й дитини.

Для жінки важливо здати аналізи виділень, які покажуть загальний стан мікрофлори піхви, наявність чи відсутність запалення.

Іноді беруться аналізи на всю мікрофлору. Усі можливі захворювання запального характеру й усі інфекції краще вилікувати перед вагітністю. Бо під час вагітності їх лікувати буде складніше, а в деяких випадках – неможливо.

Обов’язково треба здати ПАП-тест на рак шийки матки. Його взагалі потрібно періодично здавати.

За бажанням можна взяти кров на Torch-інфекції, які можуть призвести до ускладнень під час вагітності.

Тести на гепатит, сифіліс та ВІЛ проводять за бажанням, але лікарі все ж радять перевіритися.

Чоловік теж має перевіритися на ІПСШ, на ВІЛ, гепатит і сифіліс. Також потрібно здати спермограму, за якою, до речі, буде видно наявність запального процесу.

Також варто зазначити, що чоловіча сперма оновлюється приблизно кожні три дні. Тому якщо одна спермограма показала незадовільний результат, краще зробити іншу за 3-4 дні.

Генетичні аналізи до вагітності

Усім хочеться убезпечити власних дітей від генетичних захворювань. Для цього існує безліч генетичних тестів. Але з ними є деякі проблеми:

1) генетичні тести показують вірогідність того, що людина може захворіти. Вірогідність не означає, що людина обов’язково захворіє або обов’язково не захворіє;
2) ніхто заздалегідь не може сказати, як гени батьків перемішаються та який геном матиме дитина. А тому й точно спрогнозувати генетичні захворювання до вагітності неможливо.

Ще одна річ із генетики, яку часто розуміють неправильно – якщо в батьків були розумові або творчі здібності, то це не означає, що діти їх успадкують.

Розум дійсно закладається генами. Але, по-перше, не факт, що ваші «‎розумні» гени дістануться дитині. По-друге, середовище й лайфстайл значно важливіші за генетику.

Займаємося сексом регулярно

Після того як лікарі скажуть, що ви здорові, починайте регулярно займатися сексом.

Регулярно – це мінімум двічі на тиждень, краще двічі-тричі щотижня, крім місячних. Особливу увагу приділяйте періоду овуляції.

Якщо займатися сексом раз на місяць, результату може й не бути.

Щоденний секс теж не підходить: потрібно 2-3 дні на відновлення концентрації сперматозоїдів.

Гарно харчуйтеся й не хвилюйтеся

Правильне харчування – це запорука не тільки репродуктивного здоров’я, а й здоров’я загалом.

Важливо розуміти, що роки зловживання алкоголем і тютюном неможливо перекрити кількома місяцями здорового способу життя.

Штучне запліднення

Іноді на природне запліднення можуть піти роки – навіть якщо обидва партнери здорові.

Тому й існує ЕКЗ (екстракорпоральне, або штучне запліднення) – коли яйцеклітина запліднюється окремо від організму жінки, а потім поселяється в матку.

Послуга коштує в різних клініках у межах 40-50 тисяч гривень.

ІКСІ – це більш складне й хірургічно точне ЕКЗ. Потрібний сперматозоїд знерухомлюють і вводять у цитоплазму зрілої яйцеклітини за допомогою спеціальних інструментів під мікроскопом.

Ця послуга може коштувати близько 100 тисяч гривень.

На жаль, жодна процедура не може гарантувати 100% результат.

Генетичні аналізи під час вагітності

Під час вагітності вже можна виявити генетичні патології. Існує багато тестів, наприклад: PRISCA, «Астрая», NIPT.

Під час усіх тестів беруть кров вагітної й УЗД дитини за потреби.

Якщо вже є підозра на патологію, можна зробити тест навколоплідних вод або біопсію Хоріона. Лише тоді можна поставити точний діагноз.

Усі ці тести треба робити на ранніх термінах вагітності, щоб у разі чого можна було перервати вагітність без серйозних негативних наслідків для матері.

Вагітність і пологи

Насправді про вагітність і пологи в суспільстві значно більше інформації, ніж про зачаття. Треба менше стресу, більше відпочинку, гарне збалансоване харчування й ніяких шкідливих звичок.

На темі харчування Катерина Гонзель зупиняється окремо. Не треба їсти все підряд тому, що так хочеться. Вагітність дійсно може змінювати харчові звички, але шоколад із солоними огірками – це нездорова їжа як для для вагітних, так і для всіх інших.

Нездорова перш за все для організму мами.

Друга порада стосується пологів. Гінекологиня відмовляє від домашніх пологів, бо вони збільшують ризик і для мами, і для дитини.

Якщо ви плануєте робити дітей, то вам не зайвим стане наш матеріал про тренди в сексі 2021 із коментарями сексологині.

Окрім цього, діти колись виростуть, і вам доведеться будувати з ними стосунки. Як побудувати здорові стосунки – читайте в нашому іншому матеріалі.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь