Спецпроєкти

Троє в ліжку, не враховуючи вібратора: тренди в сексі 2021


У серіалі «Друзі» був епізод, у якому мати Рейчел питає в доньки «Що нового в сексі?», на що дістає відповідь: «нічого, секс не змінюється».

Якби «Друзів» знімали у 2021-му, Рейчел розповіла б матері багато чого цікавого. Бо секс і стосунки дійсно змінюються, і тренди в сексі у 2021 році відрізняються від попередніх років.

Про всі ці зміни ми поговорили із сексологинею Тіною Верес на нашому подкасті. Повну версію розмови дивіться на YouTube:

Перший великий негативний тренд у сексі 2021 і головний ворог пари – індивідуалізм

Цей пункт дуже важливий для розуміння всіх трендів у сексі 2021 року.

Люди менше вступають до традиційних стосунків. Складніше сходяться, легше розходяться й віддають перевагу вільним стосункам або сексу на одну ніч.

Економічна ситуація закриває базові потреби людей і дозволяє їм довше жити наодинці. Наприклад, у дев’яностих разом було легше виживати. Люди об’єднували декілька бюджетів або розділяли побут.

Зараз економіка дозволяє замовити їжу, піти в ресторан, є роботи-пилососи тощо. Тобто бути разом заради побуту й виживання вже не потрібно.

Поки що сексологи не можуть дати оцінку такому явищу. Але, безперечно, людям потрібні людські теплі стосунки: це корисно для фізичного й ментального здоров’я.

На цю тему в нас є матеріал «Ви самотніші, ніж ваші батьки. Чому це проблема та що з нею робити?». Згідно з дослідженнями, молоді люди почуваються більш самотніми, ніж попередні покоління. Це призводить до збільшення випадків самогубств.

Другий великий негативний тренд у сексі 2021: роботизація, цифровізація, уберизація

Image by LustGasm

Машини можуть робити те, на що люди не здатні.

Люди не можуть вібрувати так, як вібратори. Не можуть створювати вакуум, не можуть конектитися до музичного плейлиста й робити все ідеально в такт музиці.

У людини немає режимів: вона не може аналізувати інформацію так, як штучний інтелект. Також не може змінити власну анатомію й робити тільки те, що подобається вам.

Людина програє порнографії – бо увімкнути на екрані можна будь-яких акторів, будь-які сцени, будь-яку кількість. А партнер/-ка один/одна, і він/вона незмінний/-а.

Люди програють роботам, але ще серед самих homo sapiens величезна конкуренція. Завдяки інтернету познайомитися можна будь з ким із будь-якого куточка планети. А секс на одну ніч на відстані одного додатка на кшталт Tinder чи Pure.

Технології також впливають на стосунки й віддаляють людей одне від одного. Але є проблема: людина – істота соціальна й тактильна. Без тепла, обіймів та підтримки з’являються стресові розлади й можлива депресія.

Людського тепла алгоритми ще не скопіювали. Тому над стосунками необхідно працювати. Наскільки б економіка й технології не робили нас самодостатніми, людині потрібна людина.

Дивіться порно разом

Порно може знижувати сексуальну активність у парі. Є американське дослідження, яке показує, що захоплення порно може подвоїти вірогідність розриву стосунків пари.

Пані Верес наводить приклад із власної практики. Чоловік клієнтки щодня затримувався в офісі після закінчення робочого дня, щоб подивитися порно. Це призвело до конфліктів у сім’ї.

Пари, які не займаються сексом, розпадаються. Тому, якщо подобається порно, то краще дивитися його разом.

Тіна Верес підкреслює, що не слід соромитися своїх сексуальних уподобань. У власних смаках потрібно, по-перше, зізнатися самому/-ій собі, а по-друге, партнеру/-ці.

Усе, що підходить для обох партнерів/-ок і нікого не травмує, є нормальним.

Станьте сценаристом власного сексу

Сексуальні сценарії трішки схожі на рольові ігри, але потребують менше енергії, їх можна використовувати частіше. Наприклад:

  • він/вона готує їжу або прибирає повністю гола/-ий;
  • або ходить удома на високих підборах;
  • чоловік зустрічає жінку вдома в костюмі;
  • позвати партнера/-ку в душ;
  • взяти в ліжко якусь іграшку.

Розумієте, це не те саме, що грати ролі вчителя й учня. Це маленькі елементи, які додають у спільний побут іскру. З часом новизна щезає й пристрасть вщухає, а такі маленькі штучки можуть все оживити, як уперше.

Також не забувайте балувати другу половинку чимось романтичним.

Плануйте секс

На перший погляд, це звучить як порада для старих. Але якщо ви не заплануєте секс, його може не статися.

Робота, побут та інші речі забирають час та сили, і часто до сексу вже не доходить. Але якщо люди планують спортзал і йдуть туди навіть попри втому, то цілком можна знайти в собі сили на секс.

А як знайти енергію на близькість? Читайте пункт про порно та про сексуальні сценарії. Не забувайте про прелюдію, яка додасть вам сил.

Відкриті стосунки, поліаморія, секс утрьох – ще один антитренд у сексі 2021.

Як вже зазначали в цьому матеріалі, традиційні стосунки двох людей зазнають кризи. Люди намагаються знаходити інші форми – секс утрьох (більше), дозвіл зустрічатися з іншими людьми, поліаморія.

Але, на думку пані Верес, такі стосунки просто ведуть до розставання пари. Дуже часто запрошена людина починає цікавити когось із партнерів більше. У такий спосіб пара одних двох людей розпадається й утворюється пара інших двох.

Обмін еротичними відео й фото

«Дякувати» пандемії, секстинг тепер дуже популярний. Але це явище не є однозначним.

Позитивний момент: надсилання партнеру фото/відео – це елемент гри, сексуальний сценарій, про які вже писали. Такі дії можуть оживити сексуальне життя.

З мінусів – брак безпеки. Чи впевнені ви, що ці фото потім не опиняться в мережі?

Інша річ – можна так захопитися, що справжнього тіла вже й не захочеться. Тому фізична близькість у пріоритеті.

Жіночий оргазм

Сподіваємося, що колись це стане трендом. Але поки що 40% українок мають проблеми з досягненням оргазму.

Якщо не старатися, то всіх чоловіків точно замінять на роботів.

Насправді тренд у сексі 2021 – вчитися, відкриватися новому й практикувати. Як варіант, Тіна Верес радить навчитися робити еротичний масаж – масаж йоні та масаж лінгам; спробувати тантричний секс і прочитати або перечитати Камасутру.

Водночас не забувайте про класику – прелюдію й попередні пестощі.

Що ще почитати про секс і стосунки на bit.ua?

Є окремий матеріал про те, як 21 століття руйнує звичну модель сім’ї.

Також є окремі матеріали про плюси й мінуси відкритих стосунків, про те, чому не варто боятися сексуальних фантазій про груповий секс і як взагалі зрозуміти, що нормально, а що ні.

Є матеріал про те, чого стародавні греки навчили нас у сексі та коханні.

Як підготуватися до кінквечірки?

Ми брали інтерв’ю в поліаморів. Розпитували їх про плюси й мінуси життя з декількома партнерами.

Дізнайтеся, навіщо одружуватися самим із собою.

Також у нас є великі матеріали про порно й OnlyFans.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь