Спецпроєкти

Як дивитися порно, щоб не зашкодити сексуальному здоров’ю: Відповідає наука


Тільки за квітень минулого року 3,3 мільярда людей подивилися порно 14,5 мільярда разів. Порнографія – це велика частина культури, але досі дискусійна та неоднозначна.

У цьому матеріалі ми спробуємо знайти відповіді на різні запитання. Чи є порнозалежність? Чи може порно викликати сексуальні розлади? Порно розбещує молодь? А член перестане стояти? Це погано для здоров’я? Порно для жінок корисніше? Чоловік дивиться порно, що робити?

Сексуальна конституція – це дуже важливо

Усю інформацію, яку подано в статті, варто розглядати, тримаючи в голові термін «сексуальна конституція». Це те, чому одним треба більше сексу або більше мастурбації, а іншим – менше.

Сексуальна конституція буває сильною, середньою та слабкою. І все це є нормою. Якщо хочеться щодня – норма. Якщо хочеться раз на декілька місяців – норма. Головне, щоб усім було комфортно.

Як кохаються «нормальні» люди й де та межа

Ненормальні сексуальні потяги науковці називають парафілією. Такі розлади відповідають критеріям:

  • збудження провокується нетиповими предметами, тваринами або явищами;
  • збудження від страждання;
  • потреба в примусі до сексу без згоди.

Ще один важливий критерій – внутрішній неспокій. Наприклад, якщо турбують постійні нав’язливі думки про свої фантазії. І другий показник – неможливість досягти задоволення будь-яким іншим способом, крім одного або кількох.

На bit.ua публікувався матеріал про відмінності між парафілією та кінком. Якщо коротко: для прикладу, інколи зв’язати партнера – нормально. Але якщо збудження відбувається тільки від зв’язування, а по-іншому ніяк, це вже привід замислитися.

Стереотипи

Порнографія може створити багато хибних стереотипів і викликати невпевненість у собі. Завжди треба пам’ятати, що картинка на екрані – несправжнє життя.

Зазвичай порноакторів обирають із більшими членами, ніж середньостатистичні. Вони не тільки більші, а й рівніші. Порноактриси теж проходять кастинг за зовнішністю. Нерідко лягають на хірургічні операції – роблять пластику статевих губ, відкачують (закачують) жир, збільшують груди, відбілюють вульву й анус.

Над порнороликом працює команда майстрів гриму, світла, зйомки, монтажу. Годину матеріалу можуть знімати цілий день або більше. Усе для найсоковитішої картинки. У житті так не вийде – і не треба через це засмучуватися.

Як порнографія впливає на статеве життя

У цьому розділі й у наступних є багато фактів, які суперечать один одному. У цьому вся наука про порно. Щоб осягнути повну картину, ми маємо познайомитися з думками за і проти. У кінці матеріалу – великий висновок.

Є дослідження 2012 року, яке показало, що перегляд порнографії всемеро збільшував кількість випадкового сексу, але тільки для нещасливих людей. На кількість сексу в щасливих людей порно не вплинуло.

Аналіз даних 2002-2004 року показав таке: ті, хто дивився більше порно, мали більше сексу й частіше користувалися послугами секс-працівників. Та самі дослідники не знають, що вплинуло на статеве життя людей – частий перегляд порно, чи велика кількість порно, чи сексуальна конституція.

Опитування 2007 року показало, що 58,8% респондента вказали позитивний вплив порно, 6,8% – негативний.

Серед позитивних наслідків перегляду виділяли такі: більш комфортний секс (13,8%), відкритість до експериментів (9,7%), толерантність до чужих бажань (6,6%), освітня функція щодо технік і ідей (5,6%), підтримка сексуального життя в довгих стосунках (4,6%), збільшення уваги до задоволення партнера (2,8%), відкритість до обговорення сексу (2,1%).

Серед негативних ефектів: сексуальна об’єктивація (1,8%), нереальні або завищені очікування (1,6%), проблеми у стосунках (0,5%), втрата потягу до партнера (0,4%), залежність від порно (0,4%).

Ще декілька суперечливих фактів

Встановлено факт, що люди, які дивляться жорстке порно, практикують жорсткий секс. Та дослідники не можуть сказати, де причина, а де – наслідок.

Берлінський інститут Макса Планка 2014 року виявив, що в людей, які дивляться багато порно, менший за розміром відділ мозку, який пов’язаний із задоволенням. Тобто їм потрібно більше порно для збудження або більш інтенсивне порно. Але, як і в попередньому абзаці, не зрозуміло, що з цих явищ є наслідком, а що – причиною.

Порнографія точно впливає на сексуальне життя. Але якою мірою – дискусійне питання. Дослідникам не вдається побудувати єдиної теорії, бо вплив порно дуже індивідуальний.

Ерекція


В інтерв’ю журналу Men’s Health, сексопатологиня Урсула Офман розповіла, що порнографія може надихати та сексуально мотивувати. Але якщо занадто часто мастурбувати, то нещодавні оргазми можуть завадити наступним.

Також Офман радить не зациклюватися на одному жанрі порнографії, щоб уникнути парафілії, й урізноманітнювати техніки мастурбації.

У цьому ж матеріалі Урсула зазначає, що довгі періоди мастурбації можуть зменшити потяг до сексу й навіть спричинити еректильну дисфункцію (ЕД). Про ЕД через порно також заявляє професор Роберт Вайс. А експерти з BBC Future зазначили, що в цієї тези замало доказової бази.

Американське дослідження 280 чоловіків узагалі дійшло протилежного висновку. За їхніми даними, ЕД не виникала, скільки б порнографії піддослідні не дивилися. Чоловіки, які дивилися більше контенту, заявляли про збільшення потягу до партнерки. Ба більше, регулярний перегляд порно, навпаки, допомагає еректильній функції.

Це та схожі дослідження наводить професорка Джанет Бріто. За її словами, дослідження, які знаходили зв’язок між порнографією й еректильною дисфункцією, можуть бути упередженими. Також вона навела дані, що люди, які дивляться порно рідко, заявляють про проблеми з ерекцією частіше, ніж ті, які дивляться часто.

У дослідженні 2015 року сексопатологи вказали, що частина досліджень ставить знак рівности між зменшенням інтересу до сексу й еректильною дисфункцією. За їхніми даними, порнографія справді може зменшити сексуальні апетити, але на еректильну функцію не впливає.

Зв’язок між порно й еректильною дисфункцією не доведено. Є багато досліджень, які дійшли різних висновків. Точно можна сказати одне: якщо багато еякулювати за короткий термін, то можуть бути тимчасові проблеми. Але не тому, що не можеться, а тому, що вже не хочеться.

Жінки і чоловіки мають різну реакцію на порно

Чоловіки дивляться порно не тільки для сексуальної розрядки, а й для зняття стресу, позбавлення суму або щоб відвернути увагу від проблем.

Жінки дивляться порно не лише через демонстрацію статевих органів і акту. Жінки співчувають героям, стежать за мімікою й жестами.

Сприйняття жінками задоволення виконавців мало значення для їхнього власного збудження. Вони порівнюють своє тіло з тілами актрис і збуджуються більше, якщо акторка схожа на них.

Крім того, жінки частіше казали про соціальне неприйняття порнографії. Дослідники це пов’язують із тиском суспільства на жінок. Навіть якщо їм подобається побачене, вони думають, що це все одно неправильно.

Порно в стосунках

Три набори даних між 2006 і 2014 роками виявили, що ймовірність розлучення була подвоєна для американців, які почали дивитися порно. Знову ж таки не зрозуміло, чи партнери звертаються до порно, бо вже не задоволені партнером, чи саме порнографія руйнує стосунки.

Опитування сексуальних партнерів 2010 року показало, що є зв’язок між великою частотою перегляду порно й незадоволенням у сексуальному житті. Цей зв’язок знайдено тільки в чоловіків.

Про негативний вплив порно на стосунки пише професорка Венді Патрік. Вона також акцентує, що кількість переглядів порно росте зі зниженням задоволености стосунками.

Дослідження 2020 року не знайшло зв’язку між порно та незадоволеністю стосунками. Проте дало більше інформації для розуміння чому такі зв’язки знаходили раніше. За статистикою, коли жінки дивилися порнографію, то кількість її сексуальних контактів збільшувалась. Перегляд порно для чоловіків зменшував кількість сексу.

Ще два дослідження 2020 року виявили, що порнографія позитивно впливає на жіночі оргазми та покращує їхнє сексуальне життя.

Дослідження 2009 року показує: пари, які дивляться порно разом, більш щасливі, ніж пари, у яких дивляться порно наодинці.

Порнографія може викликати брак сексу в стосунках, що призводить до незадоволення стосунками загалом.

Порно і підлітки

Усе, про що говорилося раніше, стосується дорослих людей. Але вплив порно на підлітковий розум сильніший.

Великий аналіз від 2016 року показав, що порнографія може формувати в підлітків неправильні уявлення про секс. Коли знань про секс нуль, то можна повірити чому завгодно.

Підлітки дивляться порно не як голлівудський фільм, а як документалку. Проте розмови про секс із батьками або педагогами швидко обертаються негативними наслідками.

Порно може штовхати на поглиблене вивчення теми сексу та власних відчуттів і уподобань. Але завищені очікування можуть призвести до розчарування власним сексуальним життям.

Дослідження дають змішані результати з раннього початку сексуального життя та кількости випадкового сексу. Одні знайшли зв’язок із порнографією, інші – ні. Немає зв’язку між кількістю порно та кількістю різних сексуальних практик у реальному житті.

Задокументовано зв’язок між порнографією та збільшенням відсотка сексуальних домагань і переслідувань, а також більш агресивною сексуальною поведінкою.

Висновок тут дуже простий. Якщо батьки й педагоги не займаються статевим вихованням, то цим займається порно. Підліток бачить, як на екрані чоловік одним дотиком заводить жінку, і намагається відтворити це в реальному житті. На екрані всі доступні, тому підліток вимагає того ж від оточення. І сам секс підліток розуміє неправильно.

У сучасному світі неможливо повністю відгородити неповнолітніх від порно, проте можливо давати їм якісну інформацію й виховувати прийнятну поведінку.

Неочікуваний поворот із поколінням Z

У покоління, народженого між 1997 і 2010 роками, був доступ до порнографії із самого малечку. Та їм секс не такий цікавий, як поколінням до них.

Крім того, новіші дослідження показують, що підлітки стали більш відповідальними в питаннях сексу й вибору партнерів і пізніше починають сексуальне життя.

Професор Роберт Вайс наводить статистику збільшення кількости молодих чоловіків (16-19 років), яким не цікавий секс. За його словами, ця статистика збігається з розповсюдженням порнографії.

The Guardian розпитав кількох «зетів» про секс і дізнався, що нове покоління не соромиться цієї теми. Вони активно обговорюють статеві стосунки зі старшими й однолітками, читають книги та статті, дивляться наукові відео. «Зети» мають повну сексуальну свободу та користуються нею відповідальніше, ніж покоління, які цієї свободи не мали.

Може бути, що всі дослідження міленіалів і покоління X вже не актуальні для молодших людей і наступних поколінь.

Залежність

На платформі TED оприлюднено багато відео про порнозалежність. Люди розповідають свої історії про те, як порно знищило їхнє сексуальне життя. А відмова від нього зробила життя кращим.

Як із кожним пунктом усього дослідження, усе не так просто й однозначно.

Близько 4% чоловіків і 1% жінок вважають, що вони можуть бути залежними від порнографії. Проте дослідники досі не впевнені, що залежність від порно є.

Секс, наркотики та порно пускають у дію одні й ті ж відділи мозку. Мозок людини, яка неконтрольовано дивиться порно, схожий на мозок наркозалежного.

Пацієнти із сексуальними розладами (CSB) мають тягу до порнографії. Їм не завжди подобається його дивитися, але вони не здатні стримувати потяги. Це дуже схоже на наркозалежність.

Порно є компонентом сексуальної залежності. Проте чи може воно спровокувати залежність – питання. Секс-ролики справді можуть бути небезпечним для людей із психічними розладами. Але спричинення психічних розладів через порно не доведено.

Проблеми з порнографією можна надумати

Деякі люди, які заявляли про свої проблеми з порно, перебували в пригніченому або депресивному стані й просто приписували собі зайві захворювання.

У результаті одного з досліджень знайшлася група людей, які порно дивилися, але вважали його аморальним або гріховним. У цих людей з’явився когнітивний дисонанс, і вони вважали себе хворими.

Релігійні лікарі частіше вважають порнографію проблемою, що може призвести до неправильних діагнозів.

Великий і дуже важливий висновок

Порнографія не абсолютне зло й не абсолютне добро. Понад 80% людей інколи або регулярно дивляться порно. Проблеми виникають у дуже малого відсотка, але все ж виникають.

Є безліч досліджень, які суперечать одне одному. На те є причини:

  1. Через різні сексуальні конституції неможливо встановити норму споживання порно.
  2. Порнографія виконує різні функції: сексуальну розрядку, зняття стресу, естетичну насолоду, вбивство часу, дослідження сексуальности, втечу від реальности. Це ще одна причина, з якої неможливо встановити норму споживання.
  3. У житті людей можуть з’являтися короткострокові періоди надмірного захоплення порно, але вони можуть проходити самі собою.
  4. Людину оточує багато факторів, які впливають на психічне та сексуальне здоров’я значно більше за порно.
  5. Культура споживання порно дуже різна. Зациклення на одних тригерах може стати проблемою. Краще урізноманітнювати.

Цей список можна продовжувати ще довго. Поняття норми для кожної людини своє.

Підсумовуючи всі дослідження: особисте здоров’я.

До власного здоров’я треба підходити усвідомлено. Треба помічати всі зміни, погіршення та поліпшення й намагатись аналізувати причини.

Якщо є відчуття, що порно в житті стає забагато або воно негативно впливає на життя, можна спробувати зменшити його кількість. Наприклад, проводити порно-детокс – тиждень/місяць і більше без порно.

Головне, не звинувачувати себе й не вважати хворим – це тільки погіршить самовідчуття.

Не можна зациклюватися на вузькому колі тригерів. Це може призвести до парафільних розладів. Різноманіття сексуальних образів лише збагачує уяву та сексуальне життя. Техніки мастурбації теж краще змінювати.

Якщо є проблеми, зверніться до лікаря.

Підсумовуючи всі дослідження: стосунки.

Недостатня кількість або погана якість сексу шкодить стосункам. Треба не тільки займатися сексом, а й говорити про нього.

Порнографія у стосунках стає проблемою, якщо зменшує кількість сексуальних контактів і залишає когось незадоволеним.

Можна зменшити кількість переглядів, а можна дивитися разом. Але краще говорити та знаходити спільні рішення.

Якщо є проблеми, зверніться до лікаря.

Підсумовуючи всі дослідження: підлітки.

Неможливо сховати порно від підлітка. Інтернет усюди, а значить і порно теж усюди. Кількість цінувальників цього контенту серед консервативних релігійних сімей може бути навіть більшою за ліберальні сім’ї. Це означає, що суворі правила й залякування мають зворотний ефект.

Негативні наслідки допоможуть подолати сексуальне просвітництво та довіра в сім’ї.

Якщо є проблеми, зверніться до лікаря.

Що занадто, то нездорово. Мастурбуйте й кохайтеся відповідально

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь