Спецпроєкти

Цікавість і хибна секспросвіта: чому підлітки дивляться ролики 18+ і які наслідки це має


Порноролики були й залишаються для підлітків джерелом інформації і, можливо, авторитетніші, ніж наукпоп-книжки або статті. Заперечувати їхній вплив немає сенсу, тож варто досліджувати. bit.ua пояснює, наскільки часто підлітки дивляться порно, чому та як це впливає на їхнє сексуальне життя.

Хто саме частіше дивиться порно?

В огляді, який систематизує дослідження з 1995 по 2015 роки, йдеться про найбільшу цільову авдиторію порнороликів серед підлітків (під підлітками мається на увазі молодь від 10 до 17 років). 

З’ясувалося, що хлопці дивляться порно частіше, ніж дівчата, а найбільший інтерес до порнороликів виникає у пізньому пубертатному віці (15-17 років). Звичайно, є місце й погрішностям: дівчата можуть не зізнаватися в тому, що дивляться порнографію, в силу виховання

Існує зв’язок перегляду інтимних відео та орієнтації: дослідження доводить, що частіше ролики 18+ дивляться гомо- та бісексуальні підлітки. 

Юнаки та дівчата з релігійних родин, які відвідують релігійні школи, значно рідше дивляться порноролики. Це пов’язано з культивуванням негативного ставлення до подібного контенту в їхньому колі спілкування. 

Частіше порно дивляться «складні» підлітки, яких характеризують як порушників суспільних норм. Умовно: в середньому шкільний хуліган переглядає ролики 18+ частіше, ніж його однокласниця-відмінниця. Хоча, звісно, можуть бути й винятки.

Підсумок: середньостатистичний підліток, який регулярно дивиться порно, – це хлопець 15-17 років, який шукає нових відчуттів та може мати проблеми в спілкуванні з родиною. 

Причини

Однією з найчастіших причин перегляду порно є банальна цікавість. Підлітки, які дивилися ролики 18+, перебували в пошуку нових відчуттів. Зокрема цікавість до порно можна пов’язати з дослідженнями власного тіла та сексуальністю. 

Є ще одна деталь, яка привертає увагу: у любителів порнороликів здебільшого були слабкі родинні зв’язки або існували певні проблеми у спілкуванні з родичами. Відповідно, саме через неможливість нормально поговорити з дорослими підлітки шукають відповіді на інтимні запитання в інших джерелах. Серед доступних і наочних – статті, книжки, фільми, спілкування з однолітками. Порноролики також входять до цього переліку. 

Також був виявлений зв’язок між суворим ставленням батьків до підлітка та переглядом ним порно. Юнаки та дівчата, які піддавалися жорстоким методам виховання та примусовій дисципліні, частіше переглядали інтимні відео. Це пов’язано зі стресом, який виникає внаслідок такого ставлення дорослих, і бажанням отримати розрядку. 

Щодо зв’язку із самооцінкою та переглядом подібних роликів все неоднозначно. Згідно з корейськими дослідженнями, молодь з нижчою самооцінкою більше часу витрачає на перегляд порно, ніж їхні ровесники з нормальною або завищеною самооцінкою. Ізраїльські дослідження такого зв’язку не виявили.

Частіше порно дивляться підлітки, які не задоволені власним життям та мають нижчий рівень самоконтролю. Це також просто пояснити: нестача спілкування/певних речей/розваг спричиняє стрес, який можна знизити, мастурбуючи. Порно якраз нерідко використовують як допоміжний засіб сексуальної розрядки.

До речі, саме перегляд порнороликів і мастурбацію рекомендував на певний час обмежити засновник методики «дофамінового голодування», психолог Кемерон Сепах. На його думку, відео 18+ і сексуальна розрядка спричиняють неконтрольовані сплески дофаміну і можуть порушувати нормальну роботу системи винагородження. Це, відповідно, призведе до негативних наслідків, як-от зниження рівню чутливости.

Цікавість до порно також пов’язана з початком статевого життя: нерідко сексом починають займатися саме в пубертаті. Наприклад, перший статевий акт середньостатистичного українського підлітка відбувається в 14-15 років. Через брак секспросвіти та якихось інструкцій, як робити це вперше, юнаки та дівчата звертаються до доступних їм джерел інформації, де все наочно, – до порнороликів. 

Наслідки перегляду порно

Серед найочевидніших – гендерні стереотипи щодо сексуальної поведінки. Декілька досліджень виявили зв’язок між формуванням образів «жіночих» та «чоловічих» ролей у сексі з переглядом порно. 

У інших дослідженнях йдеться про те, що любителі відео 18+ частіше ігнорували контрацепцію. Втім, це стосувалося лише хлопців: дівчата, які дивилися порно, не відмовлялися від презервативів – вірогідно, їх більше хвилювала можливість незапланованої вагітности. 

В американському дослідженні 2011 року науковці наголошують, що сексуальна поведінка та ставлення до сексуальної згоди у підлітків можуть також формуватися під впливом порнороликів. Якщо юнаки та дівчата часто бачать відео, в яких статевий акт є насильницьким (сценарій, де чоловік «ґвалтує» жінку, а вона отримує задоволення), вони можуть на основі побаченого змінювати свою сексуальну поведінку, порушувати особисті межі партнера/-ки, продовжувати просити надсилати інтимні фото, навіть якщо партнер/-ка не хоче цього робити.

Підлітки, які часто переглядали порноролики, зізнавалися, що незадоволені своїм сексуальним життям. Особливо це стосувалося юнаків та дівчат, які не мали сексуального досвіду або він був невеликим. Що більше молодь дивилася порноролики, то більше вона відчувала свою сексуальну неповноцінність.

Хлопці більше хвилювалися через брак статевого досвіду або те, що їм N років, а вони ще не мали сексу. Дівчата через пізнім початком сексуального життя переймалися не так сильно, та теж мали тривоги, пов’язані з браком досвіду (страх бути зовсім пасивною та розчарувати майбутнього, досвіченішого партнера).

Саме з порно пов’язують виникнення комплексів щодо власної зовнішности та сумніви щодо привабливости партнера/-ки. У порнороликах зазвичай не показують чоловіків із середньостатистичним членом, а порноакторки часто збільшують собі груди/губи/коректують інші ділянки тіла та практикують анальне відбілювання – висвітлення темних ділянок шкіри навколо анусу. Тож підлітки, які не знайомі з деталями анатомії, можуть комплексувати через те, що в них нібито недостатньо великий член або думати, що їхня партнерка ігнорує правила гігієни. Щоб таких комплексів не виникало, потрібна якісна секспросвіта. Також важлива довірлива атмосфера в родині: підліток має розуміти, що може звернутися до батьків навіть з найінтимнішими питаннями і не бути засудженим за це. 

Підсумок

  • Причини, з яких підлітки дивляться порно: цікавість, пробудження сексуального інтересу, пов’язаного з початком статевого дозрівання, перші статеві контакти, бажання розрядки внаслідок стресу, недовірливі стосунки з батьками і, відповідно, неможливість спитати в них про статеві стосунки між чоловіком і жінкою.
  • Хлопці частіше переглядають відео 18+, ніж дівчата.
  • Бі- та гомосексуальні підлітки більше дивляться порно, ніж їхні гетеросексуальні ровесники. Це можна пов’язати зі страхом зробити камінг-аут і бажанням мастурбувати під порно з одностатевими партнерами/-ками.
  • Порно може негативно впливати на підлітків: розвивати в них комплекси, робити агресивнішими, породжувати гендерні стереотипи щодо поведінки в сексі. Та загалом дослідження, яке підтверджує 100-відсотковий руйнівний вплив порнографії на психіку юнаків та дівчат, немає. Тож звинувачувати порноролики у всіх бідах сучасної молоді немає причин. Існує безліч інших факторів, які гірше впливають на поведінку підлітків і можуть бути знаачно шкідливішими, ніж відео 18+. Байдужість/ агресія батьків – серед таких.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь